Spara vatten?!
Vi är vana i Sverige att ha fritt tillgång till vatten på de allra flesta håll. I och med denna varma och torra sommar har vi fått känna på att det kanske inte alltid är så, många delar av Sverige har bevattningsförbud och du uppmanas att vara restriktiv med vattenförbrukningen oavsett. Och vem vet hur framtiden kommer att se ut, kanske behöver vi tänka igenom hur vi använder vatten?
Bevattningsförbud innebär oftast att man inte får vattna gräsmattan, använda vattenspridare och fylla poolen. Det ser olika ut och Mats Lindberg, Va-chef på Nyköpings vatten säger att ”man måste få göra undantag ibland och det är ju inte meningen att din nya gräsmatta eller blommorna i rabatten ska dö”.
Dock finns det ju en anledning till varför kommuner inför bevattningsförbud och man bör ta hänsyn till rådande vattenbrist och grundvattennivåerna. På SGU, Sveriges geologiska undersökning kan du läsa mer om grundvattennivåer.
Jag har vattnat i köksträdgården och tomaterna i Glädjehuset för jag odlar min mat och då behöver man vattna. Jag har faktiskt också (sparsamt) vattnat mina två fjärilsrabatter som är nyplanterade, jag tycker att det vore synd om det gick åt skogen med dem och mina dahlior.
Jag har egen brunn men jag har inte oändligt med vatten utan måste tänka till hur jag använder vårt vatten. Tyvärr forsätter värmen och torkan och jag börjar inse att jag behöver nog vattna i lunden också om växterna ska överleva. Hittills har jag undvikit det men jag ser att lite växter har dött och tror att inom kort är det illa och växter för 1000-lappar dör i värmen. Så hur gör jag då för att ha tillräckligt med vatten?
Redan nu så stänger jag av vattnet när jag schamponerar håret och sätter på det igen när jag ska skölja håret. Samma gör jag när jag borstar tänderna, vattnet behöver inte rinna medan jag borstar tänderna. Flera sådan små saker sparar också några liter vatten och det är bra, alla bäckar små ni vet!
En annan sak som Mats Lindeberg lyfter fram är att om 50 000 människor sparar 10 liter var så blir det stora mängder vatten. Det är där jag tror att vi kan göra skillnaden, om alla sparar lite mer än tidigare så blir det stor skillnad.
Ett av de vanligaste sättet att spara vatten är att samla regnvatten. Denna sommar har det inte gått så bra i och med att det inte har regnat så mycket men annars är den med på listan hos oss för att spara vatten. Det andra som vi gör hemma hos oss är att vi täckodlar, det vill säga täcker alla odlingar med gräs och ogräs. Det medför att vattnet avdunstar inte i lika stor utsträckning och jorden håller sig fuktig mycket längre.
För att spara vatten och kunna vattna i lunden ska vi prova hemma hos oss:
I köket
- Använda en diskbalja i diskhon som samlar upp vatten som används till exempel om du sköljer av grönsaker eller disken.
- När du spolar vatten för att få kallt vatten eller varmvatten i kranen så kan du spola i en kanna eller balja och fylla en vattenkanna för att vattna med.
- När du har kokat något till exempel potatis, grönsaker eller ägg sparar du vattnet till vattning.
I badrummet
- Att stå i en badbalja och duscha för att samla upp duschvattnet till att vattna med. Jag ska ha en badbalja både i inomhusduschen och till den nyinförskaffade utomshusduschen.
- Samla duschvatten och spola på toaletten med duschvattnet och spara på spolvatten.
- Om du inte har en balja så ställ en hink i duschen som du kan spara vatten i, spara vattnet som du spolar fram när du väntar på att vattnet ska bli varmt för att duscha.
- Fylla tvättmaskinen full innan du tvättar.
WC
- Kissa i hink! Det här gör vi redan men tål att spridas. Det är en Win-Win grej, du sparar på spolvatten OCH du får det bästa gödningsmedlet som är helt gratis.
- Om du inte vill eller kan kissa i hink så är det helt klart bra att använda den ”lilla knappen” vid spolning som sparar lite vatten förutsatt att du har en toalett med två knappar.
Vad har du för bra tips på att spara vatten och öka hållbart leverne?
1 kommentarer