Köksträdgården blommar!

17 juli, 2018

Det är otroligt varmt som de flesta säkert har noterat vid det här laget. Det är en utmaning att odla och få till en jämn bevattning just nu måste jag erkänna. Många grönsaker spricker eller drabbas av olika åkommor om du inte får till en hyfsad jämn bevattning. Jag försöker täckodla i största möjliga mån för att minska vattenavdunstningen så mycket som möjligt och få till en mer jämn fuktighet i jorden.

I år har jag ju valt att odla grönsaker och blommor tillsammans i större utsträckning än tidigare. Förutom att det är vackert och drar till sig insekter och bin så är det också de som först slokar i värmen som en fingervisning om att det är dags att vattna. Nackdelen är att denna sommar så slokar de nästan jämt mitt på dagen när det är som varmast.

Jag har fyra avlånga upphöjda bäddar som jag proppat med blommor och grönsaker, alltifrån olika sorters kål till mangold och rotselleri. Högt och lågt har jag blandat, vissa grönsaker som tar lång tid på sig med grönsaker som går fort. Här nedan kommer en liten sortlista på blommorna i de fyra bäddarna. Jag har faktiskt gjort det lite lätt för mig genom att ha samma sorts blommor i bädd 1 och 3, samma gäller bädd 2 och 4.

Bädd 1

Tillsammans med mangold, bönor, rotselleri så växer det gul kryddtagetes och ljusgul rosenskära. Kryddtagetesen heter Signet Lemon och har premierats med Fleuroselect Kvalitetsutmärkelse. Jag har valt denna tagetes för den doftar något helt underbart när du rör vid den. Bladen doftar starkt citrus och både blad och blommor går att äta, vilket piffar upp vilken sallad som helst! 

Rosenskäran heter Sunset Yellow är helt ny för mig. Den går från ljusgult till nästan limefärgat i varierande styrka och i ett visst ljussken är den nästan vit. Den har inte kommit igång än riktigt ordentligt och det kan bero på att jag glömde lite bort den i våras. Den har haft en tuff uppväxt och fått lite dåligt med vatten och bott trångt i pluggbrätten en lång tid men det kommer nog igång snart!

Några orangea prickar finns också och det är vildsådd ringblomma och den får mer än gärna vara i denna bädd. Passar bra i hela köksträdgården faktiskt!

Bädd 2

I bädd två samsas gräslök, rödkål, bondbönor och kålrabbi tillsammans med den magnifika Linnétagetesen Burning Embers och vildsådda ringblommor. Sorten härstammar från Linnés Hammarby och är en kulturarvsort från 1920-talet. Den är helt underbar och den står som eldflammor i solens sken. 

Ringblommorna är transplanterade dit för att blanda sig mellan bondbönorna och kålrabbin och jag tycker att det blev ett lyckat resultat med blommorna och kålen. Riktigt nöjd!

Bädd 3

I den här bädden samsas mangold, fänkål och rotselleri tillsammans med kryddtagetes och ljusgul rosenskära precis som bädd nr 1. Dessutom har alla bäddar också någon sida med buskkrasse och den här bädden har buskkrasse på alla sidor utom en där kryddtagetesen huserar.

Bädd 4

Det här är en otroligt vacker bädd med spetskål, svartkål och vitkål. Vitkålen och spetskålen har jag tänkt skörda när de är färdiga medan svartkålen ska få fortsätta att växa tillsammans med Linnétagetesen Burning Embers och vildsådda ringblommor långt in på hösten. Förhoppningsvis blir svartkålen ståtlig och fin och blommora lyfter fram det snygga med svartkålen i höstdiset. Även denna bädd är kantad med buskkrasse på 3 av 4 sidor.

Här kan du läsa om Tagetes i köksträdgården som jag skrev tidigare i juni. Det är samma bäddar och där kan man jämföra hur det såg ut för knappt en månad sen.

Hittills är jag mycket nöjd över samplanteringarna med blommorna. Jag tror också att jag har valt rätt sorts blommor för en het sommar för de klarar lite torka utan problem, troligen tack vare täckodlingen. Jag återkommer i början av augusti med en ny rapport angående blommorna i köksträdgården.

 

Ta hand om dig i värmen!

Johnna a.k.a Bondjäntan

Spara vatten?!
Ett besök på Zetas