Ett besök på Zetas

16 juli, 2018

Detta inlägg är inte sponsrat på något vis utan jag vill lyfta fram en handelsträdgård som har det där lilla extra. Jag önskar fler handelsträdgårdar som Zetas ~ Finsmakarens trädgård eller liknande och färre av monstervaruhusen i kedjor som poppar upp som ogräs i rabatten. Zetas har bra kvalitet på sina växter, de har kunnig personal och en helt underbar miljö till skillnad från kedjevaruhusen med växter.

Det finns en risk att det blir många bilder för att jag vill förmedla den vackra miljö som finns på Zetas. Det är inte så många närbilder utan jag har försökt fånga intrycken över den vackra och den stora handelsträdgården, alla olika områden och platser.

Här om dagen när jag var där var det supermycket folk men det märktes inte på samma sätt som i andra handelsträdgårdar. Jag vet inte om det beror på mig eller om det är omgivningarna som gör det. Vid ingången hade de möblerat fint med rosor i vitt och gult tillsammans med rölleka. Jag är ju inte någon större entusiast av rosor men nu blev jag helt tagen av den gula rosen, så vacker. Dock fick den stå kvar. De har en jättestor rosavdelning för den intresserade.

För mig blev det istället två nya dahlior som är min nya passion. De hade ställt dahlior lite här och där i grupper och det var supersvårt att motstå. Dahliorna ska få varsin stor kruka och smycka altanen för i år har jag inte så mycket sommarblommor där.

Zetas är uppbyggt i avdelningar och mitt på torget står det massor av sommarblommor koordinerade i färger och det är alltid fina och fräscha blommor. I slutet av torget finns det även grönsaksplantor och kryddväxter.

På många ställen i handelsträdgården så finns det växter uppställda på ett snyggt sätt, nästan som det vore ett konstverk. Installationerna är inspirerande och är en stor del av varför jag gillar Zetas. Jag förstår att de är till för att sälja växter men det är roligt när proffs har sammanfogat växtkombinationer som en själv inte hade kommit på.

Bakom här är det massor av växter för skugga och ett stort bord med hostor. Har har jag suktat många gånger må ni tro, alltid är det nåt som skulle passa i lunden…

Självklart finns det en stor avdelning för perenner som i de flesta handelsträdgårdar. Jag är absolut ingen expert men jag upplever att utbudet är stort och du kan hitta både vanliga perenner och lite ovanliga.

Härifrån har jag köpt de flesta av mina buskar och träd. Utbudet är stort och som sagt, personalen kunnig.

Även om jag tycker om utbudet och kvalité på växterna så är faktiskt miljön som lockar till stor del. Zetas är uppbyggd i en sluttning och de har verkligen lyckats utnyttja terrängen till sin fördel. Olika öar med olika växtkombinationer får delar av området att verka som en park eller trädgård. Här kan jag sitta och bara njuta av utsikten.

Framför Gröna rummet finns det olika gräs och innanför gröna rummet finns det bambu, lite lönnar och buxbom. Det finns flera växter men jag kommer inte ihåg om det var azaleor och annat tjusigt…

Ovan ifrån – perennavdelningen. Nu kommer jag ihåg att jag skulle köpa några fler solhattar till mina fjärilsrabatter men kom helt av mig när jag hittade dahliorna. Stackars mig, det betyder att jag behöver åka dit igen inom snar framtid…

Högst upp finns Zetas café som serverar urgoda mackor, enklare lunchrätter och hembakade småkakor och mjuka kakor. Rekommenderas varmt om man är lite sugen eller hungrig, här finns alla möjligheter att få sig en go-fika!

Det finns också en inomhusdel som jag är så förtjust i. Mellan varven gör de om och varje gång är det spännande se förändringen. Nu har de även möbler till salu förutom växter, porslin, glasvaser, fröpåsar med mera.

Ofta har de olika vackra och tilltalande installationer, personalen är mycket duktiga på utsmyckningar och får miljön att bli extra fin.

En annan sak som jag gillar med Zetas är att de återanvänder eller ”återbrukar”, disken med hyllorna du ser i bakgrunden på bilden har varit en installation i Zetas monter på Nordiska trädgårdsmässan. Samma gäller även Gröna rummets torn.

Det händer faktiskt, även om det är ovanligt, att jag inte handlar något på Zetas. Ibland är jag där bara för att njuta av atmosfären om ni förstår vad jag menar. Zetas är så mycket mer än bara en handelsträdgård.

Zetas ligger strax utanför Stockholm i Huddinge, i Kungens kurva. De har även en innehållsrik hemsida som du hittar här; Zetas ~ Finsmakarens trädgård. 

 

På återseende!

Johnna a.k.a Bondjäntan

Köksträdgården blommar!
Smaksatt vatten