Smaksatt vatten

12 juli, 2018

Jag vill slå ett slag för smaksatt vatten som en kan göra själv!

När det är varmt är det viktigt att dricka någon form av vätska och då passar smaksatt vatten bra som törstsläckare. Det är också ett bra alternativ till maten, både billigt och gott! Här kommer några förslag som jag gillar om du vill välja något annat än det traditionella citron-, apelsin- eller gurkskivorna.

Bär av olika slag är himla gott i vatten och otroligt vackert!

Hemma hos oss används inte röda vinbär till så mycket annat är gele, saft och som smaksättare i vatten där de uppskattas innerligt.

Myntor av olika slag passar mycket bra som smaksättare i vatten. Mynta växer så det knakar och jag odlar dem helst i krukor för att de lätt tar över allt annat. Men fördelen med att de växer bra är att du inte behöver snåla vad gäller myntan utan kan plocka utan dåligt samvete!

Det finns olika sorters myntor och de jag gillar bäst i vatten är äppelmynta, apelsinmynta och ingefärsmynta som du ser på bilden. Det finns säkert många fler som passar som smak i vatten, bara prova!

Citronmeliss är en ganska vanlig ört som du hittar i de flesta matvaruaffärer i liten kruka. De överlever inte så länge som de är men du kan prova att plantera ut den i större kruka eller i landet när du har skördat från den. Har du tur så tar den sig. Annars finns det nog att köpa riktiga plantor i de flesta trädgårdsaffärer.

Hos oss växer citronmeliss som ogräs, lite här och där och det får den gärna göra. Det är ett ganska angenämt ogräs måste jag säga… Så med det sagt så bör du hålla efter den om du inte vill att den ska sprida sig.

En annan citrusdoftande och smakande växt är citronverbena. Den är helt ljuvlig enligt min mening, jag har den till matlagning, desserter, smakvatten och framför allt stoppa huvudet i och lukta på den! Den har en riktigt berusande doft och är alldeles underbar!

Den har jag också i kruka men inte för att den sprider sig utan för att den inte överlever vintern hos mig om den är utomhus. Dessutom vill jag ha den så nära mig som det bara går så jag kan gå stryka handen på den titt som tätt.

Basilika av olika sorter är också mycket fräscht och gott i vatten, passar mycket bra som måltidsdryck. Det finns också en mängd basilikor, alltifrån den vanliga som du kan köpa i kruka i grönsaksdisken till olika ”smakbasilikor”. På bilden ser du en sort som heter Pestobasilika och smakar precis som nyjord pesto med pinjenötter och parmesan, helt underbar.

 

Det är lätt att variera det smaksatta vattnet efter smak och sinnesstämning, till vad det ska vara och när. Framför allt är det roligt att kunna bjuda på olika variationer och det är faktiskt väldigt hållbart både ekonomiskt och miljömässigt.

Låt det smaka!

/Johnna a.k.a Bondjäntan

Ett besök på Zetas
Utflyktsmål: Ytterjärna Trädgårdspark