Utflyktsmål: Ytterjärna Trädgårdspark

8 juli, 2018

Varje år, oftast på sensommaren åker jag och min man till Trädgårdsparken i Ytterjärna för att gå en härlig stillsam trädgårdspromenad. Framför allt är det den vänstra sidan om vägen av trädgårdsparken som lockar med den gamla fruktträdgården, reningsdammarna och vattnet med sin lilla stuga för utkik. Även köksträdgården och växthuset med örtagården är en härlig upplevelse.

Det är fritt inträde i trädgårdsparken. Trädgårdens skötsel och underhåll bekostas av verksamheterna på platsen samt med gåvor. De erbjuder visningar av trädgårdsparken och utför även externa uppdrag som rådgivning, skötsel eller trädgårdsdesign. De tar gärna emot praktikanter och det finns möjligheter till volontärinsatser.

Den gamla fruktträdgården är en av favoritplatserna och det är det första man kommer in i om man besöker Trädgårdsparken på vänster sida om vägen. Den ligger direkt efter den stora parkeringen på vänster sida som det är gratis att parkera sin bil på. Om jag har förstått det rätt så är det under mjölkgrosshandlares Nils Erik Nilssons tid i mitten av 1900-talet som fruktträden planterades. När han dog 1961 växte parken igen och återskapades och utvecklades när Arne Klingborg tog över från 1964.

Än idag kan du se Arne Klingborgs specifika karaktär – det vilda i harmoni med det kultiverade. Överallt finns det olika konstellationer med mindre vildängar och olika sittplatser. Sittplatserna är ovanliga, unika i sitt slag och oftast placerade för att kunna vila ögonen på väl valt ställe.

Längst ner i parken kommer en ner till vattnet och där finns en liten pir att gå ut på. Här kan jag sitta länge och bara njuta av stillheten och vattnet med de öppna vidderna.

Från den lilla udden kan en också se det lilla huset som jag kallar för utkikshuset. Ett hus med pyttetlitet inglasat rum som du kan ta skydd i om det skulle regna eller blåsa.

Huset är byggd i samma anda som många andra byggnader och konstellationer i Trädgårdsparken. På varje sida om det glasade lilla rummet finns det bänkar att sitta på. En helt magnifik plats att sitta på och vila ögon och ladda energi.

Vi brukar fortsätta att vandra mellan träden och de biologiska reningsdammarna som är en stor del av parken. Här kan du följa småfåglar och även vattenfåglar på nära håll. Sitta och lyssna på naturen när den talar till dig.

Flera stora reningsdammar finns i parken som är otroligt vackra och långt ifrån ett traditionellt reningsverk.

Även här kan en se spår av den torra vår och sommar vi har, vattennivån är lägre än vad det brukar vara.

Här kan jag vara i timmar utan problem, många olika delar att uppleva runt de biologiska reningsdammarna. Det finns flera olika modeller och storlekar av vattentrappor till dammarna som skapar en speciell stämning med sitt porlande.

Det är absolut ingen bra ide att leka med vattnet eftersom det är avloppsvatten. Det finns skyltar så påminner om det. Vattentrapporna är designade och byggda utifrån Rudolf Steiners tankar om levande och rörligt vatten.

Om vi forsätter vandringen landar vi vid köksträdgård och komposter. Efter det kommer en till örtagården och tillhörande växthus! Eller är det växthus med tillhörande örtagård?  Oavsett är det helt underbart att gå runt här bland blommor och örter. Ovan kan ni se den speciella blåa spaljén som är byggd runt den lilla örtagården vid växthuset. Dessa spaljéer är typiska för Trädgårdsparken och som du hittar lite varstans.

Växthuset är sagolikt vackert och till höger om det står ett drivningshus. För min del hittar jag varje gång jag besöker stället något nytt att bli förtjust i. Det finns så många intryck och så mycket att uppleva så räkna med flera timmar till din trädgårdsvandring.

Om vi lämnar den vänstra sidan av trädgårdsparken och går över vägen till den högra sidan så finner du en affär Robygge, Kulturhuset och restaurang men framför allt en stor rosträdgård. Jag är inte superförtjust i rosor men även jag blir helt tagen av den tillrättalagda rosenträdgården. Gillar du rosor ska du definitivt besöka rosenträdgården med sina många rosor. När vi var där senast satt det några och målade akvareller av rosorna…

Den som har varit där tidigare lägger nog märke till att jag inte har visat så mycket bilder på byggnader. Jag har medvetet valt att visa växtligheten och inte de fantastiska husen som finns i parkområdet, det får bli ett helt eget inlägg så småningom. Men om du gillar byggnader så lär du inte bli besviken över husens design och utformning, färgerna och intrycken. De är liksom lite mer och lite mer spännande än traditionella hus. I say no more.

Om du vill uppleva stillhet och påfyllnad av energi är Trädgårdsparken i Ytterjärna ett perfekt utflyktsmål!

Smaksatt vatten
Månadens tomatvän: Camilla Plum