Tagetes i köksträdgården

25 juni, 2018

I vintras när jag planerade årets odlingar hade jag ju bestämt att jag skulle även odla blommor och inte bara grönsaker i köksträdgården. Ett dilemma som kommer då är att det vore tråkigt att täcka odlingar med fiberduk eller finmaskigt nät där jag odlar kål för då syns ju inte blommorna. Jag har tidigare odlat kål utan nät med ett medel som heter Turex och används ofta av ekologiska yrkesodlare och som fungerar bra. Dock började jag fundera på om man kan nyttja blommornas egenskaper och doft för att avskräcka kålfjärilen? Kunde man slå två flugor i en smäll?

Sagt och gjort, fram med frökataloger och googling var och vartannat utan att hitta några klockrena träffar. Tillslut bestämde jag mig för blommor som jag vet är bra och håller undan vissa insekter och nematoder i jorden. Jag beställde två sorters tagetes utifrån färg och höjd, Linnétagetes och Kryddtagetes Signet Lemon. Nu är jag inte någon tagetsfantast och trodde kanske inte att jag skulle ha några tagetes i min trädgård men jag är väl inte sämre än att jag kan ändra mig?!

Nu har jag planterat ut mina kryddtagetes Signet Lemon som jag har drivit upp från frön under våren. Gissa om det är en berusande citrusdoft i köksträdgården när man rör lite försiktigt med handen på blommorna. Tanken är att de ska förvirra insekter som annars hittar till grönsaksplantorna. Signet Lemons blommor och flikiga blad ska vara fin att använda i maten och det passar mig finfint. Jag gillar när man kan använda blommorna i maten och att de ger lite smak också.

Min tanke var ju att förvirra kålfjärilen och nu så här i slutet av juni ser det ut att ha lyckats. I allafall än så länge! Jag har två planteringar med kål och jag tittar till dem minst en gång varje dag för att se om jag hittar några tecken på angrepp eller någon kålfjärilslarv som sitter och smaskar på mina kålplantor.

Linnétagetes Burning Embers är lite högre än andra med sina 50-70 cm och passar bra som mellanblomma i planteringar med olika kålsorter. Rödkålen här är fin tillsammans med dessa vackra blommor men också Linnétagetesens vinröda stjälk utmärker sig. I kvällsljuset blir det en riktigt fin kombo.

Vad gäller sniglar så ska det visst vara så att sniglar älskar tagetes. Så det går inte att skydda sig mot snigelangrepp genom att odla tagetes om man inte tänker som Elin Unnes. Hon skriver i sin bok The secret gardener; Tagetes älskas av sniglar, så du kan även använda den på samma sätt som mc-gäng använder målvakter: för att ta smällen när ryktet sprids om vad du egentligen håller på med. Lysande och rolig beskrivning på hur du faktiskt kan använda tagetes som grindvakt.

Även vitkålen och svartkålen som planterades ut i maj tillsammans med tagetes ser ut att må bra utan några angrepp. Jag har även flyttat frösådda plantor av ringblommor till kålplanteringar som jag tänker ska förvirra med sin speciella doft. Ja och så tror jag att de också kommer matcha planteringarna fint med sina orangea färger tillsammans med tagetesen. Tänk om det faktiskt är så att det fungerar?!

Om inte annat så har jag en otroligt vacker och blommande köksträdgård i allafall med citrusdoft som är nästan domnande härlig. Jag ser fram emot höstkanten för att kunna se om det hjälpte men framförallt när allt har vuxit till sig och förhoppningsvis blommar blommorna med stor entusiasm.

 

Vi hörs snart igen! //Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Månadens tomatvän: Camilla Plum
Att skapa nytt - arbete pågår i trädgården!