Att skapa nytt – arbete pågår i trädgården!

18 juni, 2018

Köksträdgården

Den som har följt mig ett tag vet att jag håller på att skapa nytt i trädgården efter att jag har flyttat köksträdgården till andra sidan om grusgången för två år sedan. Jag är otroligt nöjd med nya köksträdgården och det känns som det var rätt beslut även om det medförde mycket jobb.

Sakta men säkert börjar planen att göra om den gamla delen av köksträdgården att verkställas även om det kommer lite sidoprojekt här och där som stör rytmen. Ni vet, det är som ett sånt där pussel med nio bitar som man ska flytta så att de landar i ordning, flyttar man den ena biten behöver man flytta nästa och så vidare.

Fjärilsrabatterna

Som till exempel här, rabatterna bredvid grusgången som jag kallar för fjärilsrabatterna helt fulla med ogräs av den värsta sorten, nämligen kvickrot. Dessa två långa rabatter har sonen nu grävt ur helt och hållet och så har vi lagt i markduk och fyllt på med ny jord!

Här kan ni se till vänster köksträdgården och till höger där den gamla köksträdgården låg som ska få sig en stor makeover. Grusgången ska ju också fräschas till, det syns knappt att det är en grusgång ens samt grinden som är fallfärdig så ja, pussel skulle en kunna säga. Men det är bara ta en sak i taget.

Några nya växter har jag köpt in till fjärilsrabatterna men jag skulle behöva dubbelt upp för att det ska se bra ut. Rabatterna slukar men än man kan tro, de är 6, 5 meter långa och dryga metern breda. Färgerna på växterna i fjärilsrabatterna kommer vara mörkt rost eller brons, aprikos, mörk vinrött, silver och vitt.

Här ser du en mörkbladig smällspirea som är supersnygg och planterad i början av lådorna. Jag vill nog komplettera och köpa in så att jag har i båda ändorna dessa snygga buskar. Tillsammans med dem ska mina dahhlior som jag har drivit upp under våren dansa i harmoni är det tänkt. Jag kommer återkomma med ett helt eget inlägg om fjärilsrabatterna och växtlista vad det lider. Tror att det kommer bli superfint när de får växa upp.

Mellan fjärilsrabatten (grusgången) och Oasen (växthuset) så är det kaos efter gamla köksträdgården. Maken har börjat gräva ur för hand (!) hela området samt ta bort några stora fläderbuskar som har varit insyns och vindskydd. Området är inte jättestort men tillräckligt för att det ska vara mödosamt att gräva ur då det är tung lerjord och nässlor, kvickrot och skräppa som dominerar vad gäller växtlighet.

Så här var ursprungliga planen uppritad och kanske har den ändrats något även om huvuddragen är kvar. Hade tänkt olika buskar klippta som klot mellan blivande gräsmattan och växthuset som vi nu har döpt till Oasen. Kanske blir det klot eller så blir det inte. Vi får se när gräsmattan är på plats och plattor framför Oasen är lagda. Efter denna ritning har jag ju planer med mina nya dahlior i mörkaste rött i tre stora krukor som ska stå framför Oasen…

Om man står på grusgången och tittar mot Oasen  ser det ut så här just nu och urgrävning är påbörjad. Framför Oasen har jag tänkt att vi ska likadana plattor som vi har inne växthuset, det blev lite plattor över från golvläggningen som vi kan använda. Det är både snyggt och lätt att hålla rent från ogräs.

Där, på dessa plattor vill jag krukor med stora vackra blommor, mina vackra dahlior som jag just nu har inne i Oasen så att de växer till sig ordentligt! Det har till och med börjat komma knoppar på dem och jag är som ett litet barn på julafton. Hur roligt är inte detta? Det är mitt första år med dahlior och jag kan nog säga att det är ett ordentligt virus jag har drabbats av!

Jag klurar också på vad jag ska kalla platsen med gräsmatta och nya rabatter… Jag gillar att dela in trädgården i områden och namn för att det förenklar för mig när jag talar om den.  Platsen ska handla om återhämtning och inspiration, vara någon form av upplevelseträdgård. Ofta är det lätt att hitta ett namn som passar men nu behöver jag nog fundera lite till. Kanske faller det på plats när det börjar se ut som det ska?!

Det är roligt med alla förebilder och självklart kommer det att komma efterbilder också när vi kommer så långt. Det är en himla process och mycket jobb att förändra en yta så mycket om den dessutom är i dåligt skick innan. Fördelen är att det kommer bli stor skillnad med detta utgångsläge!

Ny vecka och nya möten, vi ses snart igen!

 

Tagetes i köksträdgården
Dags för fläderblomsdryck!