Att göra i oktober – november i trädgården

11 oktober, 2020

Att göra

Plötsligt är det en varm helg, ja iallafall under dagtid. Jag bor i zon 3 och nu nalkas det frostnätter och det är väl inte så konstigt, det är ju höst. Det är lite svårt att veta när ska man göra vad så i oktober och november så är listan ungefär detsamma, med några undantag att vissa saker kan man göra senare än andra. Jag tänkte skriva lite mer generellt inlägg om vad man kan göra på hösten i sin trädgård och kanske inte bara köksträdgården utan även i andra delar av trädgården.

Samla fröer

Om du har blommor som du vill föröka eller sommarblommor som du vill så igen nästa år så är det dags att samla frön från dem. Jag kommer samla av ringblomma, vallmo, zinna och rosenskära som jag har gott om. Det är ett billigt sätt att föröka sin blommande trädgård och väldigt roligt. Se bara till att fröna torkar ordentligt så att de inte möglar.

Plantera lökar

Det är dags att plantera tulpaner och narcisser om man vill ha tidig vårblomning. Du kan plantera både i krukor och i rabatter, precis som du vill ha det. Jag planterade tulpaner i en rabatt förra året och nu ska jag plantera samma lika i år i rabatten bredvid, när man hittar en favorit då är glädjen stor. Tulpaner kan man vänta med in i det längsta om man har många saker på listan att göra.

Belysa trädgården

Det är ganska läckert att belysa trädgården när det är som mörkast ute, det blir en till dimension som är lätt att förälska sig i. Jag ska försöka få till en belysning i en rabatt som jag gjorde förra året och kanske att den skulle lyfta sig lite till med belysning. Om inte annat så blir det trevligt på kvällen när det är mörkt. Jag bor ju på landet och där är det verkligen mörkt på kvällarna under höst och vinter.

Jag har också tänkt belysa lunden och lundens gång med små söta solcellslampor för att kunna se gången i mörkret. Jag vet inte om dagsljuset räcker i lunden under hösten för att solcellerna ska fungera men jag får prova mig fram. Tänka vad mysigt att gå i lunden med lite vägmarkörer visar vägen…

Plantera buskar och träd

Hösten är en bra tid att parkera buskar och träd som jag brukar säga och egentligen menar jag plantera. Men det är lite som att parkera dem till våren kommer och de kan få kraft att växa. Helst vill man att växterna rotar sig men det kan också vara en plantering för att vila under jord tills våren. Jag har några buskar, havtorn, spirea och annat som ska planteras och väntar på att bli jordade, förhoppningsvis hinner jag det under oktober, annars blir det i november.

Ladda odlingsbäddar

Du kan gräva ner höstlöv och bokashi i odlingsbäddar för att skapa ett gynnsamt mikroklimat i jorden och ge en dunderboost till din köksträdgård. Jag brukar alltid tömma mina bokashihinkar som blir över efter sommaren i odlingsbäddarna. Ibland skapar jag en särskild bokashibädd för mina vitlökar. Du kan också lägga ogräsrens ovanpå odlingsbäddarna för att låta maskarna få sitt goda och därmed också fin mylla i jorden.

Odla vitlök

På senhösten är det dags att odla sin vitlök för nästa års förbrukning. Undvik att använda vanlig köpevitlök från matvaruaffären som kan innehålla virus, det finns sättlök att köpa i välsorterade växtmarknader eller på nätet. Vitlök är lätt att bli självförsörjande på när du väl har börjat, från en klyfta så blir det en hel vitlök nästkommande odlingssäsong.

Städa odlingstunneln

Har du en odlingstunnel så är det bra att städa och få ordning och reda på hösten. Jag har såbrätten och krukor förvarade i min odlingstunnel och de behöver plockas ihop och sorteras efter denna odlingssäsong. Jag brukar bara lägga dem i hinkar eller brätten hullerombuller och behöver städa upp. Det är också bra att ta bort allt överväxt och säsongsodlat i odlingstunneln och gräva ner eller kompostera. Om jag inte hinner städa så kan det vänta till våren men det är mycket trevligare att få det gjort under hösten.

Ta upp dahliaknölar

De är också dags att gräva upp dahliaknälarna efter första eller andra frosten. Dahliaknölar grävs upp och förvaras svalt till nästa år när det är dags att väcka dem till liv igen. Man gör rent dem, klipper av stjälken och förvarar dem frostfritt för kommande blomsäsong.

Skörda, förvara och tillaga

Jo och det är ju ingen nyhet att man behöver ta hand om sina frukter och bär och annat som odlas. Men ack, så ljuvligt det kan vara att samla och fylla förråden med de godaste råvarorna från din trädgård.

Utvärdera och drömma

Det är också dags att utvärdera årets odlingar, både blomster för fägring och grönsaker för magen. Vad vill jag göra igen, vad vill jag göra om och vad vill jag utveckla. Det är nu vi går in drömmarnas värld och ingenting är omöjligt!

//Johnna aka Bondjäntan

Läs gärna också:

Underbara oktober

Vegetarisk Yakiniku på Stolt fjällskivling och kantareller
Söndagskrönikan: att skogsbada i stressad tid