Söndagskrönikan: att skogsbada i stressad tid

11 oktober, 2020

 

 

Att skogsbada i stressad tid kan känna som en utmaning men det är då du faktiskt bör avsätta tid till skogsbad. Skogsbad kommer ursprungligen från Japan på 80-talet som metod för att motverka och förebygga stress. Sedan dess har fenomenet att skogsbada spridit sig och det har visat sig vara mycket hälsofrämjande. Shirin yoku som metoden heter och vi kallar för skogsbad minskar våra cortisolnivåer och vi får ett förbättrat immunförsvar.  Vi blir lugnare, gladare och blodtrycket sänks när vi är i skogen.

Jag kan ibland finna att det finns en himla massa regler för hur saker och ting ska göras men att skogsbada är enkelt.

  1. Du behöver klä på dig bekväma kläder och skor, regnar det så tar du på dig regnkläder, på hösten kan det vara skönt med vindskyddande kläder eller lager på lager som du kan anpassa efter vädret.
  2. Sök upp en skog som du gillar, det kan vara den mörkaste skogen till en liten skogsdunge, ditt svampställe eller en park.
  3. gå gärna med en vän men bestäm att det här är egen tid, det vill säga prata inte så mycket om ditten och datten utan lyssna på skogen.
  4. Låt mobilen ligga i fickan på ljudlöst.
  5. Promenera långsamt på upptrampad stig eller outforskad skog, du bestämmer. Lyssna och känn efter, lukta och se.
  6. Ibland kan du stanna upp och stå och känna in, eller sätta dig ner och lyssna in.

Det bästa jag vet med skogsbad är att jag kan kombinera med svampplockning, mina powerwalks eller hundpromenader. Det behöver inte alltid vara allt eller inget, utan också en blandning. När jag är ute i skogen för att plocka svamp som i sig är väldigt trevlig pausar jag liten stund och lyssnar på olika ljud, tar in intryck och så fortsätter jag mitt letande efter svamp, steg för steg.

I en tid med prestation i fokus är det otroligt befriande med skogsbad som är kravlös och kan göras av alla.

Det är i skogen jag hittar min energi och mitt lugn även när jag är stressad och tycker att jag borde göra något annat som måste göras. Jag har lärt mig att jag fattar bättre beslut och tänker klarare med skogstid på agendan. Tyvärr tappar jag bort mig ibland och prioriterar bort skogen men som tur är så hittar jag alltid tillbaka.

Så nu ska jag schemalägga lite skogsbad!

 

Att göra i oktober - november i trädgården
Söndagskrönika: oktober underbara oktober