Att planera en asiatisk köksträdgård – första delen

14 mars, 2020
Majrova som går att använda som rättika

Att planer och inspireras av grönsaksodling

I år ska jag satsa lite mer på spännande asiatiska grönsaker i min köksträdgård. Jag brukar försöka odla det jag gillar att äta och jag har två favoriter, ”tapas” och asiatisk mat. Jag gillar medelhavssmaker och småplock som både Italien och Spanien erbjuder i sin matkultur. Och så är jag enormt förtjust i asiatiska smaker och vill lära mig mer, både att odla och tillaga.

Ett sätt att hitta inspiration är att läsa kokböcker, jo det är sant. Om du läser koksböcker så kan de se vad du behöver för ingredienser och därmed kan du också bestämma vad du vill odla. Ja om du vill odla det du vill tillaga så klart.

Jag är lite av en bokoman och läser mycket trädgårdslitteratur och kokböcker och hittar den största inspirationen bland just kokböckerna eller vad vi nu ska kalla dem. Böcker om fermenteringar och inläggningar blandat med vanliga kokböcker ligger högt på topplistan.

Men jag har också hittat en odlingsbok som skapade ett ha begär gällande odling och vad jag ska prova på i år i lite större utsträckning. Det är Wendy Kiang Sprays bok om just The chinese kitchen garden av. På kvällarna sitter jag och bläddrar i den, googlar på rätter att tillaga utifrån grönsaker som är nämnda i boken. Skriver inköpslistor på grönsaker och kanske framförallt frölistor. Både Runåbergs fröer och Impecta har ett hyfsat bra utbud!

Här nedan kommer flera inspirerande tips för att skapa och planera en asiatisk köksträdgård eller odling av asiatiska grönsaker. Har ni fler förslag så ropa högt för jag är nyfiken! 

 

Zita på sin kolonilott Foto: Lena Israelsson

Kinesisk intensivodling i Sverige

På Järvafältet i Stockholm, på en kolonilott odlar Zita grönsaker enligt kinesisk intensiv odlingsmetod, det vill säga att när grönsaker är skördade så fylls det på med nya plantor och organiskt material. Zita anpassar odlingarna till svenska klimatförhållanden och använder sig flitigt av odlingsväv och vindskydd för att skapa ett gynnsamt mikroklimat. Hon förodlar inomhus och på balkongen och sedan flyttas plantorna till kolonilotten och de smala bäddarna. Journalisten och författaren Lena Israelsson har följt Zitas odling och skrivit en rapport om ett år på kolonilotten som resulterade, snålt räknat i 859 kg grönsaker på 100 kvm!

En mycket inspirerande och matnyttig rapport att ladda ner och läsa:

Rapport från Zitas odlingar på kolonilotten  

”En skicklig odlare höjer jordens bördighet år efter år, precis som kineserna gjorde i sina intensivodlade bäddar. Därför kunde de också odla i samma bädd i många hundra år. Zita har också förbättrat jorden. Hon startade för fem år sedan med en utarmad jord, nu är den så fruktbar och så lättarbetad som en jord kan vara. Den här typen av intensivmetod kallas på engelska biointensive, just därför att den med ekologiska metoder bygger upp en levande och fruktbar jord.” Lena Israelsson

Förortsodlare har massor av kunskap om matodling på liten yta. På den här sidan bjuder vi på både odlingsknep och inspiration från kolonister.

Orten odlar

Jag är både imponerad och inspirerad av Orten Odlar som inspirerar till odling och bygger broar mellan människor, skapar möjligheter och sprider kunskap. Orten odlar är ett projekt skapat av odlingsmänniskor i kolonistnätverket Peppar&Pumpa och Tensta konsthall, Studiefrämjandet och inte minst tio koloniföreningar i Järvaområdet.

På Orten Odlar hemsida kan man läsa om fröbyten, om  olika odlare och odlingslotter samt rapporteringar från Zitas odlingar. Så mycket spännande läsning.

Hemsida Orten odlar

Instagramkonto: Orten Odlar

”Vi vill med projektet inspirera till mer odling. Men vi vill också lyfta kolonilotternas samhällsintresse. De ger trygghet och hälsa åt människor och livsrum för utrotningshotade insekter och förstås massor av ljuvlig mat.”

Facebook-gruppen The Chinese Kitchen Garden

 The Chinese Kitchen Garden

Tycka vad man vill om facebook men det finns olika grupper med specifika teman och intresseområden som jag gillar skarpt och i odlingsvärlden finns det många härliga sammanhang. Ett av dem är The Chinese Kitchen garden där det sprids och delas odlingsglädje, tips och trix och annat som inspirerande material gällande asiatisk odling.

Facebookgrupp: The Chinese Kitchen Garden 

”Join The Chinese Kitchen Garden where we’ll talk growing, preparing, eating, cooking, using and enjoying Asian vegetables. I hope you learn a few things, ask questions (like about that crazy looking vegetable you saw at your international supermarket), and share your knowledge with our community too.”

The Chinese Kitchen Garden

En ny bekantskap för mig är Wendy Kiang Spray som är författare, kock och odlare av asiatiska grönsaker. Hon har skrivit boken The Chinese Kitchen Garden som jag har precis inhandlat. En helt underbar bok att förkovra sig i där hon berättar lite historik om hennes och hennes familjs odling, om olika grönsaker och recept.

På hennes blogg hittar man matnyttigheter, dock är den inte uppdaterad på drygt ett år men vad gör väl det om man precis har hittat dit. Alla hennes gamla inlägg är intressanta, särskilt när man försöker hitta information och kunskap för det blir ju inte gammalt. Hon har också ett Instagramkonto med sagolika bilder och informativ text. Riktigt najs.

Instagramkonto Wendy Kiang-Spray Asianvegetables

Wendys blogg: The Chinese Kitchen Garden Blog 

Besöka koloniträdgårdar

Sist men inte minst:
I år ska jag ta mig i kragen och försöka få till besök på olika koloniträdgårdar för att få inspiration, kunskap och odlingsglädje. Vi har så mycket att lära av varandra, olika kulturer som möts och inspireras, kanske ett och annat fröbyte och odlingsknep. Vem vet vad detta kan leda till?!
Och kanske vill ni komma hem till mig och min köksträdgård?!

Hoppas vi ses!

Johnna a.k.a Bondjäntan

#inspireradochnyfiken

Bondjäntan på Facebook
Bondjäntan på Instagram
Klimatsmart Guacamole
Rödlök på tre goda syrliga sätt