Klimatsmart Guacamole

15 mars, 2020

Att ta hand om hela grönsaken

Jag får ganska mycket frågor hur man kan minska sitt matsvinn och hushålla mer med jordens resurser oavsett om man odlar själv eller om man köper sina grönsaker i affären. Så jag ska försöka ge mina smartaste tips i en matserie om hur man kan använda sig av sina grönsaker på bästa sätt, hur man använder h e l a grönsaken om det är möjligt.

Här kommer en hyfsat klimatsmart Guacamole som inte har någon avocado i sig över huvudtaget. Allt i den förutom limen är egenproducerat och/eller går att hitta i affären och då med svenskt ursprung och närodlat.

Denna Guacamole är inspirerad av flera andra recept på avocadofri Guacamole men kom framför allt till för att ta hand om broccolistjälken som blir över när man skördar broccoli. Ja även när man handlar färsk broccoli så får man en bit stjälk över. Den går göra massor av saker och fler recept kommer men här är den i en Guacamole tillsammans med ärtor.

Stjälkarna är huvudingrediensen

Du kan också använda dig av fryst broccoli om syftet endast är att göra en avocadofri Guacamole vilket är gott nog. Dock är Gucamolen försvinnande god med stjälkarna som har fått ett syfte, kanske tycker du att de till och med blir mer värdefulla än broccoliblomman. Tomaterna i Guacamolen är vintertomater som jag har odlat och går bra att utelämna om man inte har svenska tomater i säsong. Annars rekommenderar jag att odla vintertomater så klart!

Ingredienserna går att byta ut och variera i mängd. Till exempel så om jag har koriander så använder jag framförallt stjälkarna men även persiljestjälkar fungerar bra att mixa ner i Guacamolen. Chili är gott i Guacamole och du kan använda både torkad och färsk chili efter smak och tycke. Jag har även valt att använda rapsolja istället för olivolja men det gör man som man önskar med.

Du behöver

2 dl ärtor (frysta går bra)

2-3 dl broccolistjälkar (i bitar)

1 liten röd lök

1-2 tomater

1-2 vitlöksklyftor

1 lime

1 knippe med korianderstjälkar eller persiljestjälkar

1 chili efter smak

1-1,5 dl rapsolja

salt, peppar och lite spiskummin

Att göra:

Skär broccolistjälkarna i bitar och småkoka dem i ca 4-5 minuter så att de blir något mjuka. Slå av vattnet och låt stjälkarna svalna något. Broccolivattnet är näringsrikt du kan använda den till något annat, till exempel till din morgonsmoothie nästa morgon!

Mixa broccolistjälkarna tillsammans med ärtorna, limesaften, stjälkarna, vitlöken och olja till en lagom konsistens. Jag gillar en grövre Guacamolen med lite tuggmotstånd men det är en smaksak så klart.

Hacka tomater, chili och rödlöken smått och blanda med den mixade röran. Rör i ihop och smaksätt med salt, peppar och spiskummin. Låt stå ca 15 minuter svalt om du kan, den blir lite godare när den får gona ihop sig.

Servera din klimatsmarta Guacamolen precis som vanligt, som tilltugg, som röra till maten eller hur som. Jag kan lova dig att du blir glatt överraskad över hur god den är och du kan äta mycket av den utan dåligt samvete. Klimatsmart och sprängfylld med vitaminer!

/Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Att bekämpa sorgmygg
Att planera en asiatisk köksträdgård - första delen