Jag ska satsa på lila grönsaker i år!

10 februari, 2019
Kålrabbi Modrava

I år ska jag satsa lite extra på grönsaker i färgskalan som går mot lila, vinrött och purpur i köksträdgården. Lite av en köksträdgård i hälsans tecken mer än tidigare. Det ska nämligen vara så att just lila mat ska innehålla höga halt av antocyaniner, en variant av antioxidativa flavonoider som ska förhindra cellnedbrytning och åldrande. Blålila färg från antocyaniner kan motverka blodproppar, urinvägsinfektion samt förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Förutom det så upplever jag att när jag odlar lila grönsaker så drabbas de mindre av skadeinsekter än gröna. Om jag har haft bara tur eller om det finns någon faktiskt sanning i att lila grönsaker håller sig friskare låter jag vara osagt. Oavsett, det är inte så dålig upplevelse utan tvärtom, jag gillar friska grönsaker utan larvangrepp och liknande.

Sist men inte minst, hur snyggt är det inte med lila, vinröda och purpurfärgade grönsaker? Både i köksträdgården och på tallriken!

Bondbönan Double red med sina vackra blommor!

Jag ska bland annat odla följande lila grönsaker:

Bönor

Bondböna, Crimson Flowered

Bondbönan Double Red

Bondböna Red Epicure

Buskböna Purple King

Buskböna, Amethyst (ny för mig)

Kål

Broccoli Summer Purple

Broccoli Red Arrow

Brukale Petit Posy

Grönkål Midnight Sun (ny för mig)

Grönkål Curly Scarlet

Kålrabbi Modrava

Purpurkål Redbor

Rödkål Rodeo

Rödkål Red Express

Röd spetskål Kalibos

Rödkål Rodeo tillsammans med Linnétagetes.

Sallat

Sallat Intred

Sallat Bowl Red

Ruccola Oriental Ruby Streaks

Selleri

Giant Red

Salladskål

Scarvita f1

Rädisa

Hilds blauer Herbest und Winter

Rödbeta

Rödbeta Moulin Rouge

Purjolök

Northen lights

 

Jag ska precis som förra året blanda de lila och purpurfärgade grönsakerna med orangea blommor. Förutom att det är en vacker kombination så tycker jag att det orangea framhäver det mörka så som lila, blått och purpurfärgat. Jag har köpt flera sorters tagetes i orangea toner, fler ringblommor och massor av krasse.

Visst kan man se framför sig stolta purjolökar med grönlila blad växa tillsammans med slingerkrasse? Hur läckert som helst om man frågar mig! Eller lila grönkålen Curly Scarlet tillsammans med lysande orangea ringblommor? Jisses vad jag längtar till sommaren.

//Johnna a.k.a Bondjäntan

 

 

Att bekämpa sorgmygg
Hur tänker jag runt jorden till tomaterna?