Kallsådd av grönsaker – bredsådd i olika tråg

5 mars, 2022

 

Det är bra tid att så grönsaker nu – i så kallad kallsådd som betyder att du sår grönsaker i kall jord. Från vintermånaderna till våren, mars april går det alldeles utmärkt att kallså grönsaker för att spara både tid och utrymme inomhus. Du kan kallså på flera olika sätt och nu ska jag visa mina favoritsätt, breddsådd i stora backar och små byttor och lådor.

Fördelen med bredsådd är att du inte behöver så djupa kärl utan kan välja tråg av olika slag som är låga. Att bredsådd gör du av en anledning eller två, för att kunna skörda snabbt eller för att kunna dela på plantorna vid försådd inför utplantering på annan plats. Det betyder att att du inte behöver djup i dina krukor och kärl eftersom plantorna inte ska stå en längre tid i sitt kärl.

Begagnade brödbackar

Ett riktigt bra hjälpmedel vid sådder och omplanteringar är begagnade brödbackar eller plastbackar. Jag har några som jag har ärvt men även några gråa som är köpta utifrån att jag faktiskt tycker att det är ett av de bättre redskapen i trädgården. Jag bär både det ena och det andra i dem men framförallt har jag dem till sådder av olika slag, både direkt i och till krukor. De är stora och bra, perfekta att bredså grönsaker och då framför allt sallat och andra bladgrönsaker.

Jorden

Jag preppar lådorna med gammal jordsäcksplast eller tidningar för att jorden inte ska rinna igenom vid bevattning. Man kan även ta papperspåse eller täckväv att lägga i botten. Det viktiga är att det håller kvar jorden men att vattnet rinner av. Jag fyller lådorna nästan, 3/4 delar med egenblandad jord. Om du inte har möjlighet till egen jord så köp en jord av lite bättre kvalitet som inte bara är torv. Förutom att torvblandningar oftast har väldigt lite näring i sig är det också dumt att använda torv i sina odlingar för det behövs verkligen inte köksträdgården. Torv är ett fossilt bränsle och torvutvinning bidrar till ökade utsläpp av växthusgaser enligt Naturvårdsverket och om vi kan undvika torv är det bra. 

Naturvårdsverket – fossila bränslen

Jag skulle säga att den som kan bör tillverka sin egen jord. Det är ett sidospår och ett helt eget kapitel för sig men med tanke på att det är svårt att få till bra kvalitet på jorden för en rimlig peng utan olika gifter eller brist på näring. Kvalitet kostar pengar och även då är det svårt att vara säker och bli nöjd. Jorden är A och O för lyckad sådd och skörd. Välj en bättre planteringsjord till dina sådder. Däremot om du har möjlighet att tillverka din egen jord så som trädgårdskompost eller bokashikompost så är det med stor sannolikhet att du vet vad du har i din jord som är full med näring.

Breddsådd

Jag vattnar i genom jorden och bredsår mina frön på den tillplattade jorden. Bredsådd betyder att man sår många frön över en större yta istället för ett eller två frön i varje kruka. Du brer ut frön, lite som om du skulle ta en nypa salt och strössla över maten. 

Sådd i kluster

Att så i kluster är också smart särskilt när det gäller vissa grönsaker. Gräslök, piplök och annan lök, plocksallat, olika bladbrassica-sorter och kryddor så som dill, oregano och persilja. Idag har jag förutom vanliga kallsådder av grönsaker också rensat i frölådan och sått gamla ruccolafrön i kluster. Det är himla fiffigt när man har gamla frön och inte riktigt vet om de kommer att gro och om grobarheten är låg. På det här viset kan man få sina ruggar även om det är delar av fröna som inte gror på grund av ålder. Man skulle kunna säga att jag säkrar upp.

Mindre förpackningar

Jag sår också i olika mindre plastförpackningar från grönsaksdisken som jag använder för återbruk. Även i dessa bredsår jag men här är det framför allt för att kunna få fram plantor snabbt för odlingsbäddar. Här har jag sått bland annat 3 olika sorter av pak choi som jag ska plantera ut i odlingsbäddar i odlingstunneln. Senare sår jag för att odla grönsaker i köksträdgården.

Du kan kallså grönsaker med gott resultat precis som med många sommarblommor. Det är ett bra sätt att använda sig av naturens egna klocka för när saker ska gro. Principen för vintersådd eller kallsådd som det också kallas är egentligen ganska enkel. Så som naturen själv har bestämt, vilar fröna i den kalla jorden tills våren är antågande och solen börjar värma upp jorden. När det är rätt temperatur i jorden så gror fröet utan någon hjälp.

Här kan du läsa om hur jag kallsår sommarblommor: Vinterså sommarblommor

 

Nytt tomatvirus ToBRFV oroar hobbyodlaren
Bondjäntepraktikan v 8