Ordnat kaos i odlingstunneln

29 april, 2018

Eftersom jag jobbar på dagarna så sker det mesta på kvällstid och helger. Ni förstår hur glad jag blir när det är långhelg vad gäller arbete i trädgården, helt underbart om ni frågar mig! Här arbetas det på med odlingstunneln, sakta men säkert och det odlas för fullt i den även om den inte är klar. Alltifrån ombyggnad av odlingsbänkar till att fylla dem, bygga arbetsbord och vädringsluckor… ja det är många ting på en gång.

Det är ett ordnat kaos i odlingstunneln skulle man kunna säga. Mitt i tunneln är det fortfarande två stora jordhögar kvar från gamla odlingslådorna, den ena skymtar till vänster på bilden. Så fort jag orkar och hinner ska jag skyffla över den till den nybyggda odlingslådan på kortsidan.

För att skapa lite mer utrymme för mina sådder har jag tagit två gamla bockar och två brädor och ”byggt” mig en provisorisk odlingshylla att ställa mina pluggbrätten på. Under den kan ni se mina tulpanhinkar som jag hoppas ska leverera snart. Det är mina bortglömda tuplanlökar som jag gör experiment med.

Nu är också nästan alla odlingslådor på plats. På kortsidorna är det två nybyggda odlingslådor annars är det gamla odlingslådor som blir ombyggda för att platsa i odlingstunneln. Jag försöker alltid att återanvända det som går att återbruka, även om det inte blir så snyggt. Med lite färg kanske det till och med blir snyggt, vi får se.

Odlingslådorna fylls med jorden från de gamla kökslådorna och det är riktigt bra kvalité på den. Att bygga jord eller odla jord ligger varmt om hjärtat och jag blir så glad när jag märker att det fungerar bra. Alla borde arbeta med att bygga jord, det finns många sätt vill jag påstå!

En vädringslucka är uppe! Det ska byggas en vädringslucka till, i den andra kortändan så att luften kan cirkulera. Som ni kan se har den en manuell lösnings med ”arm” som håller den öppen. Jag tittar på automatiska armar som kanske skulle göra livet lite lättare, vi får se om det blir någon. Det fungerar faktiskt väldigt bra med den som är där nu så länge jag inte glömmer bort att öppna.

Jag har också återanvänt ett gammalt hemmabyggt trädgårdsbord som är 100 år gammalt. Nåja kanske inte hundra men det var nog det första vi byggde när vi flyttade hit för 15 år sedan. Jag har återanvänt själva bordsskivan och byggt till nya ben för att få rätt höjd för en arbetsbänk. Det är vid denna bänk jag står på kvällarna och sår och skolar om. Så himla bra! Den kommer ni nog få se många gånger framöver!

Här kan du läsa om det pågående arbete med odlingstunneln i köksträdgården:

del 1 Ny odlingstunnel till köksträdgården

del 2 Arbete pågår med den nya odlingstunneln

 

På återseende med hopp om en härlig trädgårdshelg!

/Johnna a.k.a Bondjäntan

Månadens tomatvän: Elin Unnes
Tack godegud för ogräs!