Skörda regnvatten

7 maj, 2019
Tunga mörka moln skvallrar om att regnet är på väg.

Att skörda regnvatten kan bli ett spännande projekt som kan leda till oanade kunskaper. Det är spännande och intressant att leta information om vad man kan göra, hur man kan göra och fundera fram olika lösningar. Att våga utmana sig själv och sina tankar om vad som är möjligt.

Om du bygger nytt hus med trädgård kan du redan från början ha en grundtanke om hur du skapar möjligheter för att arbeta med frågeställningarna om hållbarhet och vattenförbrukning. Det finns urläckra miljöhus som skapar alltifrån egna reningsverk som minimerar vattenförbrukning till vattenmagasin för bruksvatten. Det är lite mer av en utmaning om man ska arbeta med det man redan har och förändra befintliga konstruktioner. Om inte annat kan det bli mycket kostsamt men man kan ju satsa olika mycket beroende på vad man önskar, prioriterar och har ekonomi för.

Grundvattennivåer

I tre temadelar kommer jag skriva om hur jag ska försöka ta mig an problemet torr och varm sommar. Inte för att jag önskar torra och varma somrar utan för att jag har en gnagande oro att det kanske kommer vara den klimatförändringen vi måste vara beredda på. Tyvärr är det redan nu så att det har regnat väldigt lite och grundvattennivå är låg.

På sidan Sveriges Geologiska Undersökning, SGU kan du följa mätningar och information om grundvattennivåerna. I Svealand där jag bor ligger grundvattennivån mycket lägre än normalt denna tid på året. Nivåerna i de små grundvattenmagasinen är på grund av nederbördsunderskott nu mycket under de normala för årstiden i stora delar av östra Götaland och Svealand. I de stora magasinen är läget tämligen oförändrat med nivåer mycket under de normala i delar av Svealand och Götaland.”

Spara vatten

Att vi har låga grundvattennivåer betyder att vi behöver aktivt se över vår vattenförbrukning och spara vatten. Spara vatten kan man göra på olika sätt, alltifrån att duscha snålt till att samla regnvatten. Det är många olika saker som ger effekt, många bäckar små, och hemma hos oss ska vi aktivt arbeta med frågan. Eftersom jag har fundera en hel del har jag också kommit fram till att göra tre temaområden för att det inte ska bli övermäktigt att ta sig an problemet.

Följande 3 olika temaområden som behandlar ämnet:

  • Skörda regnvatten
  • Minimera vattenförbrukning
  • Bygga upp jorden

Hur kan jag hantera en torr och varm sommar?

Boken Skörda regnvatten av Eva Mathiasson och Susanna Widlundh är en bra inspirationsbok med både faktakunskap och inspirationstips.

Inspiration

Även om det regnar lite så behöver vi se över hur vi skördar regnvatten. Jag gillar verkligen orden ”skörda regnvatten” eftersom de siar om aktivt ställningstagande och en värdering om att regnvattnet är värdefullt. En bok i ämnet som jag verkligen kan rekommendera är just boken med namnet Skörda regnvatten. Det är en bok som inspirerar och visar på goda exempel, den beskriver hur du kan samla regnvatten, lagra, hur du kan leda vatten och använda. Den ger smarta tips och energi till att skapa hållbara trädgårdar.

Programmet Trädgårdstider sänds på SVT och finns att titta på SVT-play. Här diskuterar John Taylor och Tareq Taylor sin konstruktion för uppsamling av regnvatten.

Trädgårdstider

I tv-programmet trädgårdstider, i avsnitt 6 anlägger John Taylor och Pernilla Månsson Colt en klimatsmart regnträdgård och så bygger John Taylor och Tareq Taylor en konstruktion för att just samla regnvatten. Ett intressant och inspirerande program som ger inspiration till att utveckla vidare sina egna konstruktioner, klicka på länken ovan så kommer du till programmet. 

 

Hängrännor

Vi behöver se över våra hängrännor på huset och och leda om dem. Det kan verka som ett litet projekt men jag tycker nog att det är lite stort. Kanske för att jag inte riktigt har tagit tag i saken ännu. Ibland är det ju lite stort inan man arbetar med frågan. Vi behöver leda om hängrännorna för att vi ska samla mer vatten och till större kärl om det är möjligt.

Även om vi inte skulle tänka att leda om vattnet så skulle vi behöva se över hängrännorna som behöver kanske lagas och rensas. Det blir ju viktigt med underhåll om man ska aktivt ta hand om vattnet. Det är ju också bra för huset om vattnet inte samlas kvar vid husgrunden.

Vi har också en stor vattentunna med tappkran som jag har fått för länge sedan som jag planerar att använda vid ett av växthusen, Oasen för att samla vatten. Där har jag kärl för att samla vatten men inga hängrännor att leda regnvattnet med. Så till Oasen ska vi fästa hängrännor i taket för att samla ihop vattnet.

Vattenkärl

Hemma hos oss samlar vi regnvatten i blå vattentunnor som har funnits här sedan vi flyttade in för 16 år sedan. Då var jag superglad för dem och det är jag fortfarande. Jag ska dock erkänna att jag har kanske inte skött dem som jag borde och några av dem har faktiskt spruckit av jag inte har tömt dem på vintern utan de har stått där de står utan någon större omtanke. De är tåliga men kanske inte så tåliga att man kan ”glömma dem” varje vinter. Där tunnorna inte är hela har jag ställt hinkar men det förstår ni ju säkert hur effektivt det är…

Vi kommer också att utöka våra vattenkärl för att samla vatten genom att vi förändrar hur vi ska leda vattnet med hängrännorna. Min tanke är vi ska införskaffa flera IBC-tankar som rymmer 1000 liter där vi kan spara vattnet som vi har samlat ihop från hustaket. Detta är ju en kostnad som jag ser som en investering i både insamlingen men också i arbetstid. Då behöver jag inte gå och tömma tunnor och hinkar i första taget om jag får till ett flöde och insamling i dessa tankar.

Några nya vattentunnor av mindre karaktär än IBC-tankar behövs också eftersom de blå börjar sjunga på sista versen. Vi ska vad jag hittar och väljer. Till odlingstunneln skulle jag vilja ha en egen vattentunna som jag skulle kunna koppla in droppbevattning med solceller. Jag ska klura vidare på den och återkommer så klart!

Tre teman

  • Skörda regnvatten
  • Minimera vattenförbrukning
  • Bygga upp jorden

Nästa gång tänker jag högt om hur jag ska minimera vattenförbrukningen. Alla dessa tre hänger ihop och jag skulle kunna skruva det ännu mer. Men jag vill faktiskt göra en riktig handling, en förändring så att jag får till det mer hållbart och även mindre arbetssamt om det är möjligt.

Ja vi ses snart igen. // Johnna a.k.a Bondjäntan

Minimera vattenförbrukning med en vattenförsörjningsplan
Favorit i repris: Solskenssirap