Städa och återbruka i odlingstunneln

1 februari, 2020
Jag har påbörjat projektet att städa upp i odlingstunneln genom att försöka återanvända både jord och krukor.

I odlingstunneln

I höstas hann jag inte städa som jag hade önskat. Det som behövde plockas undan plockades undan mer eller mindre och landade i odlingstunneln för skydd. Det resulterade så klart i att det är kaos i odlingstunneln och det står saker överallt, framför allt krukor i olika storlekar. Det står krukor som är tomma men också krukor med döda växter, det finns odlingsbrätten med jord och förstörda sådder och det finns stora murarbaljor med gammal jord i.

När senhösten kom så slängdes allt in i odlingstunneln utan någon plan. Ibland hinns det liksom inte med och då får det vara så. Nu är det dags att ta tag i odlingstunneln och förbereda inför kommande odlingssäsong. Och gissa om det känns bra?! Sakta men säkert, ett steg i taget så ska jag nog få ordning där inne!

Jag tänker att jag tar en odlingslåda i taget, jag har flera att välja mellan men om jag tar en i taget så kan jag också börja odla snabbare. Sammanlagt har jag två långa odlingslådor på kortsidorna och mellan dem har jag 4 mindre odlingslådor som står i kant med och längs med ena långsidan. När jag har plockat undan ska jag visa hur det är ”möblerat” i odlingstunneln och hur jag har tänkt.

Fuljord som kommer till användning i odlingslådan i odlingstunneln.

Fuljord

Jag tömmer mina gamla odlingskärl i odlingsbädden för att ta hand om den gamla jorden. Jag har fortfarande en decimeter kvar innan jag har jorden upp i nivå med kanten. Här tömmer jag murarbaljor med förra årets dahliaplantering. Två sådana baljor landade i lådan tillsammans med andra stora krukodlingar.

Jag brukar kalla gammal jord som är odlad i för fuljord för att det går att återanvända den och ”ladda om” den så att den blir brukbar och näringsrik. Oftast använder jag fuljorden till jordfabriker och bokashi som du kan läsa mer om här.

Jordfabrik – omvandla matrester till nyttig jord

Nu använder jag fuljorden i odlingsbädden för att blanda jorden men också för att tömma kärlen så att jag kan få undan dem. Det är bra att tömma och stapla odlingskärlen för att få loss utrymmen men också för att kunna använda dem igen. Och det är bra att återanvända jorden.

Ihopsamlade krukor för återanvändning.

Återbruk

Det är inte bara jorden som återbrukas utan även odlingskärlen. Jag har endel små krukor och tråg som också är från förra årets odlingar och står huller om buller i odlingstunneln. Dessa står dessutom ovanpå en jordfabrik! Jag återanvänder alla mina gamla krukor och tråg, år efter år tills de blir så slitna att de får hamna i soporna. Krukorna är värdefulla och staplas för att användas snart igen.

Jag har krukor i olika storlekar, odlingstråg för bredsådd men också pluggbrätten som ska tas hand om. Jag inser nu när jag städar att det var ganska mycket som inte togs hand om förra året, många ”missådder” eller vad jag nu ska kalla dem. Bra sådder men som jag inte tog hand om utan blev stående kvar i sitt kärl under hösten. Nu landar de i odlingsbädden så gör i om och rätt!

Jordfabrik töms ut i odlingslådan.

Näring

För att kunna odla i återbrukad jord behöver man tillföra näring. Antigen fyller jag på med mylla från Glädjehuset eller bokashikompost. Myllan från Glädjehuset är kraftfull och full med hönsgödsel och det gillas. Här blandar jag bokashikompost som är blandad med myllan och fuljord så det borde vara mumsfilibaba för jorden.

Jag fyller på odlingslådorna med gammal jord och glädjehusmylla innan jag toppar med odlingsjord.

Eftersom jag har tillgång till gödsel i form av hönsgödsel och kutterspån som blir bra odlingsmylla tar jag självklart hand om det på olika sätt. Det blir extra bra jord i odlingsbäddar tillsammans med vanlig odlingsjord. Två stycken jordfabriker med bokashikompost och glädjehusmylla samt lite jord har stått sen i höstas här inne tunneln och väntat på att landa i en odlingsbädd. Här kan du läsa mer om Glädjehuset och våra höns om du vill: Året runt i Glädjehuset

I andra odlingslådor kommer jag nog ”bara” gräva ner bokashikomposten som den är så att odlingslådan blir en jordfabrik. Det finns många bra sätt att fylla på med näring i odlingslådorna. Ja och så tömmer jag nog gamla stora murarbaljor som det har växt tomater i.

Lakvatten, bokashivätskan är ett bra näringstillskott för dina odlingar! Den späds 1:100 och används till bevattning både inom och utomhus.

Jag har också sparat lakvatten eller bokashivätska från bokashikomposteringen som jag har tänkt vattna med i odlingsbäddarna vad det lider. När jag har sått och sådderna kommer upp ska de vattnas och gödas med näringsvattnet. Himla fiffigt och användbart. Dessa två kannor kommer från två olika bokashihinkar och färgskillnaderna beror gissningsvis på olika innehåll. Jag har sparat vätskan i petflaskor i odlingstunneln för kommande säsong!

Bokashikompostering är toppen och kan göras på liten yta. Dessutom så är det bra näringstillförsel om man inte vill köpa näring eller har tillgång till djurgödsel.

Cirkulär ekonomi – hållbarhet & kretslopp

När krukor, tråg, murarbaljor och jordfabriker är tömda i odlingslådan är det bra att blanda så att jorden blir blandad eftersom det är olika saker tillsatta. Förhoppningsvis är det en bra start för kommande odlingar och att jorden mår bra. Det är viktigt för mig att försöka få till en så hållbar odling som jag bara kan, att använda de resurser jag har och skapa ett kretslopp.

Istället för att tillverka, köpa, använda och sedan slänga sakerna, utnyttjar man i en cirkulär ekonomi allt som man tillverkat så länge det går. Och när sakerna är förbrukade återanvänds och återvinns så mycket som möjligt om och om igen – allt för att tära mindre på jordens resurser och minska vårt avfall. Naturskyddsföreningen

Att återbruka jorden, matavfallet och djurspillningen till att återskapa nya goda middagar känns både viktigt och bra. Både för kropp och själ men också för att klimatet mår bra av det. Återbruka borde vara ett ord som används mycket mera!

Sist men inte minst toppar jag, inte alltid men nu, med odlingsjord som är lite finare innan sådd. Inte ett måste men ganska behagligt inför de första sådderna. Nu idagarna blir det nog några sådder och så får jag städa färdigt så ska jag visa ”möbleringen” i odlingsrunneln som många har frågat om. Jag har faktiskt gjort om lite …

/Johnna a.k.a Bondjäntan

 

Ps. Du vet väl att jag finns på facebook som Bondjäntan och där uppdaterar jag ofta, alltifrån höns och odlingar till drömmar och dahlior! ds.

 

 

Februari - längtans tid
Månadens tomatvän: Åke Truedsson