Vad gör du med presentpappret?

26 december, 2018

Varje år vid juletid funderar jag mycket på hållbarhet och hur vi kan bli bättre på att ta hand om vår planet. Ibland blir det toksnurr i hjärnan som här nedan, ett inlägg som jag har skrivit 28 december 2009.

Började tänka lite på det där med hållbarhet och slösa när vi öppnade julklapparna och samlade ihop allt julklappspapper. Det finns ju så mycket fina papper och många paket är urtjusigt pimpade och på några minuter är allt över. Några har tänkt till i förväg och börjat med tygpåsar till julklapparna, återanvändbara!

Och plötsligt poppar det upp ett minne från barndomen. Min mormor sparade alltid julklappspapper, presentpapper och snöre för återanvändning. I sin vita sekretär hade hon snyggt ihopvikta vackra omslagspapper och paketsnöre upprullat på toarullar.

Inte vet jag om hennes samlande beror på vilken generation hon tillhörde, att man inte slösar utan snarare sparar för sämre tider eller om det var en tidig miljötanke…. Och visst jag borde gjort som hon, samlat ihop pappret, vikt det fint och stoppat undan det till nästa tillfälle.

Men inte jag inte! Jag (och maken) samlade ihop det till pappersåtervinningen och tyckte jag var så duktig! Det har vi gjort många jular och vi är ju så duktiga! … ?

 

Ibland tänker jag rätt men kanske att det blir fel?

 

Även om vi har för länge sedan slutat med massor av julklappar utan faktiskt inhandlar endast en enda till utvald person blir det fortfarande lite papper att återvinna eller ta hand om. Några dagar innan jul skrev jag ett inlägg om Gröna julklappar som handlade om att minimera konsumtion och då var det flera som skrev att de hade börjat med presentpåse till julklappar som skulle ges bort och var av materiella ting. Sydda presentpåsar av återvunna jultyger var ett hett tips.

Jag tror minsann att jag ska skapa några presentpåsar av gamla kläder eller gardiner att ge bort. Supersmart!

Nuförtiden har jag faktiskt blivit något klokare. Jag sparar och återanvänder finare papper, kartonger och färdiga presentpåsar i papper. Ibland sparar jag även snöre eftersom det finns väldigt mycket fina snören nu förtiden. Lite smart och duktig känner jag mig.

Har du några bra tips som jag kan dela med mig av?

Croque monsieur på julskinka!
Duka julfint med grönt och ätbart!