I juni händer det mycket och jag odlar tomater
Det har varit en mycket jäktig vår och jag har inte hunnit med allt jag skulle vilja. Till exempel så hann jag aldrig skola om tomaterna utan de fick stå i sitt brätte ända fram till att jag satte ner dem i myllan förra helgen. Små taniga plantor som skrek efter utrymme bland rötterna planterades och jag hoppas att de tar sig snabbt. Jag har en bevattningssystem för att underlätta då jag inte hinner med allt själv på manuellt vis. Jag behövde köpa ett batteri till vattenmojängen så jag fick igång den. Mycket praktiskt med vattenslangar som svettas/dropp då det blir en form av punktbevattning och vattenförbrukningen minimeras.
Jag brukar försöka tänka på tre delar för att skapa ett gynnsamt klimat:
- bevattning
- täckodling
- luftcirkulation
Ett problem som många tomatodlare frågar om är pistillröta och hur man blir av med det. Det är svårt att bli av med när det väl har kommit men du kan förebygga i ditt odlande så du minimerar risken för pistillröta, läs mer här: Förebygg pistillröta på dina tomater
För att dina tomater ska bli fina och producera många goda tomater kan det vara bra att ge dem lite gödsel. Tomater är ganska näringskrävande och om du ger dem lite kärlek i form av gödsel kommer de kärlek tillbaka genom en stor skörd av härliga näringsfyllda tomater!
Kissvatten
Kissvatten är ypperlig för tomater! Urin som gödsel utspädd 1:10 har ungefär samma näringsinnehåll som blomsternäring på flaska från affären. Håkan Jönsson som är professor i miljöteknik vid SLU säger att gödsla med urin ger två till tre gånger högre skörd, ibland ända upp till sju gånger högre jämfört med att inte gödsla.
Kissa i en hink eller potta, blanda med vatten 1:10 och så har du ett gödsel som är både näringsrikt och gratis. Ett litet varningens finger kan jag väl komma med och det är att spara urin en lång tid för det luktar inte särskilt gott. Näringsämnena är kvar men det luktar ganska starkt och illa vid lagring.
Vallörtsvatten
Vallört är precis som nässlor sprängda med näringsämnen och lämpar sig mycket bra till gödsel för tomater vid fruktsättning. Vallört innehåller en stor del kalium som stimulerar blommor och fruktsättning så vallörtsgödning passar till tomater, aubergine, paprika och chili och andra fruktgrönsaker. Här kan du läsa mer om hur du får fram tre sorters gödning med Vallört: Gödsla med vallört
Gräsklipp
Gräsklipp är en underskattad produkt som borde alltid tas hand om. Antingen gödslar du gräsmattan genom att låta klippet ligga kvar eller så använder du gräsklippet i odlingarna. Att kasta gräsklipp på hög i utkanten av trädgården eller i kompost är faktiskt slöseri med resurser. Fördelen med att gödsla med gräsklipp är förutom att det är god näring till tomater att om du lägger 10 cm gräsklipp runt tomaterna så behåller du fukten i jorden.
Binda upp tomater
Snart är det dags att binda upp tomaterna även om de är små just nu. Jag får många frågor om hur jag binder upp tomaterna i växthuset, vårat Glädjehus. Det finns ju många sätt, alltifrån bambupinnar till olika tomatstöd men vi har valt att binda upp dem med snören, ”krokar” och klämmor. Jag har använt mig av metoden sen första Glädjehuset för många år sedan, det passar bra eftersom jag odlar ganska tätt. Här kan du läsa om hur jag gör med klämmor och snören! Hur jag binder upp tomater på enkelt sätt
Här finns också några vanliga frågor om tomater och tomatodling som jag har svarat på: Q&A om tomater
0 kommentarer