Mina hållbara favoriter – vintertomater

9 januari, 2021

 

Vintertomater!

Mina fina vintertomater som jag för första gången lärde känna, går en bra bit tillbaka i tiden. Plötsligt har det gått några år och det känns som igår.

2013 sådde jag mina första vintertomater och sen dess har jag varit helt betagen av dem. Jag fick frön från en odlingsvän som bodde i Katalonien och skickade dem till mig. Hon hade fått fröna av sin lokala bonde som hon köpte tomater från. Här kan du läsa om det när jag skrev om det 2013: Hängtomatfröna är i jorden

Lite roligt med historien om bonden som hade fått tips av en äldre man att om man doppade snöret med tomater i havet, alltså saltvatten så ska tomaterna hålla ännu längre. Jag vet ju inte hur det gick med detta, om bonden någonsin gjorde det eller inte men lite roligt är det allt när jag läser inlägget. 

Det finns många olika sorters vintertomater och dessutom har de flera namn men man menar samma sorts tomater. De kallas evighetstomater, piennolotomater, hängtomater och jag kallar dem vintertomater. Att jag kallar dem för vintertomater har ju inte något med att göra att man odlar dem på vintern, utan att man konsumerar dem på vintern.

Man odlar dem precis som vanliga tomater men de håller sig så pass läge att du har tillgång till ”färska” tomater på vintern. Olika sorter har olika hållbarhet och sedan gissar jag på att även klimatet i bostaden påverkar hur länge de håller.

Vintertomater hängandes i köket, de gula är Vesuvio Giallo

Jag förvarar mina vintertomater lite olika faktiskt. Jag hänger dem i taket i köket, jag hänger lite tomater i skafferiet och jag har dem i skålar överallt i köket. Lite beror det på hur mycket andra tomater det finns och om vi är oktober eller i slutet av januari när det börjar sina på tomatfronten. Jag har provat ganska många sorter och jag har hittat mina favoriter.

Jag tror kanske att jag ska prova en ny sort i år men vi får se. Olika sorter är bra till olika saker, till exempel så är inte Ponderosa så himla god att äta som den är utan passar fint till grytor och annan matlagning enligt mig. Men den är mycket hållbar och håller hemma hos mig mig fram till sommaren.

Moonglow och Tomaquet de penjar från Gården Mas Galcerad Sant Miquel de Fluvia

Andra hållbara tomater

Det finns också andra sorters tomater som har lång hållbarhet som inte är vintertomater och kallas för long-life-tomater. På bilden ser ni faktiskt 3 sånna tomater och det är Moonglow som också är extra nyttig med sitt höga cis-lykopen värde.

Jag tänkte att jag skulle kolla hur länge just Moonglow håller sig hemma hos mig just för att den är nyttig som den är. Ja och hittills så är det ju tummen upp skulle jag säga eftersom vi är i början av januari och dessa 3 tomater ligger framme på en tallrik i köket tillsammans med vintertomater.

Här kan du läsa mer om Moonglow och just cis-lykopen i tomater:

Extra nyttiga tomater med Cis-lykopen

Blandade vintertomater på stort fat i köket

Mina favoritsorter

Om jag ska begränsa mig till tre sorter så blir det dessa tre men jag odlar faktiskt också den fjärde som jag redan har nämnt, Ponderosa. Jag ska förklara varför här nedan.

Tomaquet de penjar från Gården Mas Galcerad Sant Miquel de Fluvia

Det här är den första vintertomaten som jag har odlat och det har blivit en kär vän. Jag har svårt att tänka mig att jag inte skulle ha den i mitt kök under vinterhalvåret. Jag gillar den väldigt mycket och jag använder den på olika sätt. Den är god både ugnstekt och grillad och jag använder ofta den i en varm tomatsallad.

Ljummen tomatsallad – en favorit på bordet

Tomaquet de penjar Can Bogunya

Tomaquet de penjar Can Bogunya går alldeles utmärkt att använda som den är och är supergod tillsammans med en god ost och lite olivolja, salt och peppar. Funkar bra i sallad och matlagning och är något större än ”vanliga” vintertomtater.

Vesuvio Giallo

God både nyskördad och lagrad och är härligt gul. En riktig solskenstomat om du frågar mig. Lång hållbarhet (jan-feb) och fruktig smak.

Ponderosa

Vacker sötsyrlig tomat som håller bäst av alla dessa och passar bra i matlagning. Eftersom jag gillar tomater både som förska och tillagade så gillar jag även denna som jag ser som en bra mattomat. Perfekt i pastasåser och passar bra på pizzan och som ugnsrostade tillsammans med vitlök.

Tomaquet de penjar Can Bogunya

Om du fortfarande inte riktigt förstår varför man ska odla vintertomater och undrar, varför ska jag odla vintertomater? Det är en relevant fråga faktiskt när en kan få fina tomater året om i affären. Stora, små, olika former och olika färger, det är bara att välja och vraka efter smak, humör och tillgänglighet.

Mitt svar är för att du kan välja ett alternativ till långvägade transporterade tomater och välja bort tomater som är odlade i oljeuppvärmda växthus som förbrukar mycket energi. Har du möjlighet kan du välja att odla vintertomater utifrån ett hållbarhetsperspektiv. Eller bara för att det är roligt! För det kan jag lova dig, det är ett roligt odlande och det är roligt att följa utvecklingen av och med vintertomater.

Ponderosa på ett fat

Var hittar jag tomatfrön?

Jag hinner tyvärr inte dela ut eller sälja tomatfrön men här är några ställen där ni hittar tomatfrön till vintertomater:

Förutom olika frökedjor för tomatbyte och olika forum där byteshandel pågår brukar vintertomater både bytas och säljas.

Det finns faktiskt också några fröfirmor som säljer tomater av det hållbara slaget:

Gourmet Garage

Gorumet Garage har Italienska vintertomater, flera sorter i sitt sortiment, bland annat Ponderosa och Vesuvio Giallo. Men även ”vanliga” röda vintertomater

Fuglebjerggaard

Camill Plum har ett stort sortiment av olika grönsaker men också ett fantastisk sortiment av tomater, även flera vintertomater. Hon odlar ekologiskt och säljer mycket ekologiska frön på sin hemsida Fuglebjerggard.

Les Refardes

Les Refardes är ett Katalonskt företag som också säljer ekologiska frön. Därifrån har jag beställt flera av mina Tomàquet de Penjar tomaterna. 

 

Sen vill jag göra ett slag för Helena Rutström som bor på den lilla ön Kalymnos i Grekland och har frön till många tomater, även vintertomater.

Hennes hittar ni här Meraki Seeds

 

Här nedan hittar du alla inlägg om just vintertomater som jag har skrivit:

Vintertomater

Många av tomatvännerna har också börjat odla vintertomater:

Bondjäntans tomatvänner

Mer tomater till folket! 

Väl mött!

Johnna aka Bondjäntan

Het morotssoppa med linser
Att odla chili!