Årskrönika, året som gick…. [del 1]

2 januari, 2022

Del 1 i årskrönikan för året 2021

Här kommer första delen av Bondjäntans årskrönika. Jag har ju ett lönearbete på dagtid eller världens bästa jobb skulle man också kunna säga, skolledare på en grundskola. Det har varit ett tuft år för många på grund av pandemin. En klar utmaning i skolans värld att hantera och förhålla sig till pandemin. Därmed har faktiskt mitt största fokus detta år varit på arbetet på skolan. Inte superhändelserikt år för Bondjäntan men några roligheter har det ändå varit.

Jag har renoverat kök, jag har odlat tomater som vanligt, jag har pratat om tomater, jag har blivit utsedd till en av 2021 ÅRS KVINNLIGA TRÄDGÅRDSINSPIRATÖRER, jag har torkat mina egna russin, jag har gjort svampsoja, jag blivit med en katt som heter Ziggy Stardust, jag har fått till min Flamenco rabatt och så mycket mer! 

Häng med får du se!

Januari

Ja förutom att jag sorterar frön och beställer nya precis som jag brukar göra i januari (och nej, det är inte alltid att jag BEHÖVER beställa men jag gör det ändå!) så bestämmer jag mig för att göra om i köket. Jag har ju ett favoritrum i mitt hus och det är köket, ett gammalt vardagsrum som för några år sedan byggdes om till ett stort trivselrum och kök. Här är det vardagsmat och fest, här skriver jag i min blogg, här pillar jag med tidiga frösådder. Ja jag tror att ni förstår att köket är platsen i mitt hjärta.

I januarimånad håller jag på att rusta upp eller fixa saker som jag vill få ordning på, att göra om lite så att det passar mina behov ännu bättre. För nu när det har gått ett tag så vet jag vad som behövs ändras på. Det blev nytt golv och nya hyllor ovan köksbänken. Bra beslut, det blev ett golv som var lättare att göra rent än det gamla och ibland behöver man våga välja bort gammalt för det nya och praktiska. Missförstå mig rätt, jag älskar målade trägolv men det är inte så praktiskt i ett kök som används som kök, storkök, umgängesrum, liksom allti allo-rum. Köket är mitt favoritrum och det är också planerat för att vara favoritrummet där allt händer.

Jag gräver faktiskt också ner min vitlökar! Ja ganska sent skulle man kunna påstå men har inte hunnit tidigare. Marken är lite frusen och det går men ja något tidigare rekommenderas faktiskt än i mitten av januari. Jorden är lite frusen men det går. Jag bänder små hål och planterar mina vitlöksklyftor. Och tänker, går det så går det. 

Vet ni vet vad?! Helt galet, i slutet av januari snöbadar jag för första gången i mitt liv! Efter en intensiv vecka med ett dygn som har varit lite över det vanliga bestämde jag mig för att avsluta veckan med bastubad OCH SNÖBAD!

Mina hållbara favoriter – vintertomater

Februari

I februari försöker jag komma in i odlingstunneln, dörrarna har frusit fast. Snön är bortgrävt och jag fixar lite med varmvatten för att komma in. Det kliar rätt ordentligt i fingrarna då odlingstunneln är ny för odlingssäsongen och sattes upp i december. Jag har liksom inte använt det ännu. Jag preppar två odlingsbäddar för sådd och gräver ner bokashiinnehållet från bokashihinkar. Att odla sin jord är roligt och varje gång jag börjar nytt projekt slår det mig att jag blir så glad av jorden. Endorfinerna flödar!

Jag konkar in mina odlingshyllor till tvättstugan och sätter upp dem för det är dags. Inomhus börjar sådderna av rotselleri, kronärtskocka, chili och paprika och sår dem i mina jordkuber . 

I februari tar jag sista vinterpumpan från förra årets odling och lagar till bland annat en pumpasoppa, pumpahumus och ugnstekt pumpa. Jag tycker vinterpumpor/squash är både en god grönsak och utifrån hållbarhetsperspektivet en optimal grönsak! 

Det går iväg ytterligare en beställning på frön och det är sommarblommor i en färgskala som får mig att tänka på flamenco. Det blir alltså en gigantisk flamencorabatt framför odlingstunneln i rött, rosa och oranget till sommaren! En eldig och kärleksfull rabatt i köksträdgården för sena möten med ett glas rött!

Mina odlingshyllor

Pumpahumus

Jordkuber för sådder

Mitt i vintern i Glädjehuset

Mars

I mars byggs det både utanför odlingstunneln och innanför. Utanför byggs det med hjälv av min dotter två stora avlånga odlingslådor som ska bli flamenxorabatterna. Det blir alltså en gigantisk flamencorabatt framför odlingstunneln i rött, rosa och oranget x 2! De fylls med jord från lådan mitt i odlingstunneln som ska bort och där sittplatsen är nu. Eftersom den gamla odlingstunneln var mindre blev vissa lådors placering på fel ställe och jag bestämde att de skulle bort och ersattes med en sittplats. 

Under mars påbörjade jag ”vårbruket” i odlingstunneln med att göra ordning två odlingsbäddar och så i dem, städa bland alla krukor och tillbehör och sist men inte minst, börja ”möblera om” i odlingstunneln. Jag grävde upp två träd, en nektarin och en persika för att flytta dem från långsidan till kortsidan. Nya gropar grävdes och befintlig jord blandades med bokashikompost i planteringen av trädens nya plats. På kortsidan på varsin sida av vädringsluckan står nu mina träd och jag hoppas att de tar sig bra och trivs där. Jag vattnade vid planteringen och det gäller väl komma ihåg att vädra manuellt nu när det kan vara superkallt varvat med jättevarmt när solen ligger på.

I mitten av tunneln byggde jag en flyttbar jordlåda som står på två pallbockar. Äntligen en stor jordlåda som är tillräckligt stor och kan användas till både blanda egen jord och sådder! Den har jag använt flitigt sen dess och tror att det är bland det bästa som har gjorts! Jag bygger också en krukhylla för att få plats med alla krukor. 

Jag köper nya dahliaknölar eftersom förra årets knölar har frusit. Jag sår sommarblommor glatta livet! Sådda sommarblommor till Flamencorabatten är Rosenskära, olika Zinnior, Sommarmalva och Lejongap som ska samsas med några dahlior. En färgsprakande het rabatt är tänkt att sprida lycka i köksträdgården! Jag ser framemot bisurr och fjärilar där jag landar i köksträdgården i kvällssolen med ett glas rött… eller svartvinbärsdricka!

April

Under april är hälsa i fokus tillsammans med alla sådder och dahliaknölar. Ibland krävs det lite tankeverksamhet, skogspromenad i aprilväder med snålblåst och snöoväder för att det ska falla på plats.

Jag bär ut alla frössådda sommarblommor som jag har inne i min såhylla i tvättstugan. Nu är jag inte på något sätt någon blomexpert men min (lilla) erfarenhet är att plantorna blir fina knubbiga och motståndskraftiga om de kommer ut till svalare miljö när de har kommit upp. Så nu flyttar de till odlingstunneln och där är det svalare i alla fall på nätterna och mulna dagar.

Dahliaknölarna kommer ner i sina krukor för uppdrivning i odlingstunneln. Jordblandningen till dahliorna är också återkommande recept:

  • En del köpejord
  • En del Glädjehusets mylla (hönsgödsel)
  • En del bokashijord

Bokashijorden är superbra tillsammans med Glädjehusets mylla, liksom en dunderkompost! Om jag inte har bokashikompost så det räcker tar jag lite bokashiströ som är laddade med effektiva organismer och blandar med köpejorden och myllan. Effektiva organismer är naturliga probiotiska jästsvampar, mjölksyrebakterier och fotosyntesbakerier som främjar god jordkvalitet och skapar gynnsamt mikroliv tillsammans med jordbakterierna.

Jag går långa promenader i skogen, börjar gå på massage för att mjuka upp kroppen som är hård som ett kylskåp. Efter några vändor börjar den mjukna även om det tar tid. Läser böcker om tacksamhet, hälsorevolution och mat för att hitta rätt. Tränar YinYoga för att jobba med återhämtningen. Att skapa återhämtning och öka träning är en utmaning som jag har haft i många år och jag upptäcker att det är inte lätt att ändra invanda vanor som sitter som ett berg. Men ett steg i taget, sakta men säkert framåt.

Och så sår jag tomater så klart! Jag sår dem i omgångar för att hinna med. Att sprida ut dina sådder kan också sprida ut en del av din risk, ditt arbete och din skörd. Det vill säga, man sår i omgångar för att minimera risken för förstörd sådd. Om man sår alla tomater på en och samma gång och den sådden blir förstörd har man inte tomatplantor kvar. Men har man delat upp dem så är det förhoppningsvis bara en del av tomatsådden förstörd.

Om du delar upp din sådd blir det också per automatik uppdelad period av omskolning om du har dem inomhus. Det vill säga de växer i olika omgångar och behöver därmed omskolas i etapper. Praktiskt och du minimerar risken att bli galen av alla omskolningar! 

Riskminimering vid tomatsådd

Bondjäntans dahlior

Året runt i Glädjehuset

Maj

Månskensbonde är en person som bor på en gård och ägnar sig åt att bruka jorden på deltid men som har ett annat arbete på dagtid. Personen är alltså bara ”bonde” på kvällstid, i månskenet. Listorna brukar var mil-långa på den här tiden av året. Och en sak till klart på listan! Bärrabatten är rensad från ogräs och jag behöver bestämma mig för vad som ska husera tillsammans med krusbären och jostabär. 2020 köpte jag ett krikon, Wilma med gula frukter som jag hoppas blomma i år. Det hojtades om ett varnandes finger om att krikon växer fort och tar plats när jag berättade om mina planer. Samtidigt planterade jag två äppelträd av sorten Veiniöun, äpplen som ska vara röda rakt igenom! Ännu har jag inte fått smaka på något fint äpple men sommaren 2022 kanske de levererar. 

Jag städar Oasen för att skapa utrymme att vara på. Jag gillar verkligen Oasen som är det gamla Glädjehuset som gjordes om till en plats att återhämta sig på, att ha goda middagar i och kanske beundra druvorna i taket. Under vinterhalvåret samlar jag trädgårdsmöbler och krukor här inne. 

I odlingstunneln pågår sådder så fort tiden finns. Ett sätt att förlänga säsongen och kunna tänka prepper är att odla grönsaker, frukt och bär som har lång hållbarhet och kan förvaras med lätthet. Vintersquash är en favorit hemma hos mig och jag odlar den mer än gärna. Det finns sorter som kan lagras långt in på våren och på så sätt har du ”färska” grönsaker.

Juni

Det har varit en mycket jäktig vår och jag har inte hunnit med allt jag skulle vilja. Till exempel så hann jag aldrig skola om tomaterna utan de fick stå i sitt brätte ända fram till att jag satte ner dem i myllan. Små taniga plantor som skrek efter utrymme bland rötterna planterades och jag hoppas att de tar sig snabbt. Jag har ett bevattningssystem för att underlätta då jag inte hinner med allt själv på manuellt vis. Jag behövde köpa ett batteri till vattenmojängen så jag fick igång den. Mycket praktiskt med vattenslangar som svettas/dropp då det blir en form av punktbevattning och vattenförbrukningen minimeras.

I juni städar jag lilla poolen och i duschområdet, plockar ogräs i grusgången och i elefantgräset som kommer sakta men säkert. Rabatten bakom poolen med allium skulle behövas rensas men det får vara… Det är ganska fint ändå! Jag har ju några områden att hålla reda på, och om man tar en i taget så går hyfsat bra. Måste säga att jag är ganska förtjust i min lilla pool som kanske egentligen är en barnpool men jag plaskar gott i den. Idag har jag dessutom badat i den när det regnade. Också helt okej. Det blir ännu mer mysigt när elefantgräset har vuxit upp.

I juni får jag en ny kompis, Herr Padda. Bästa mördarsnigelslukaren ligger gömd under altanen där jag har plankförvaring. Herr Padda visar sig till och från under sommaren men jag ser honom inte mer under hösten. Förhoppningsvis kommer han tillbaka. 

Bondjäntans tomater

fortsättning följer…

Årskrönika, året som gick... [del 2]
Glöggsangria - så gott!