Bokashivatten – så bra!
Bokashivatten
För knappt tre veckor sedan skulle jag tömma min bokashink som hade stått på vänt och jag skulle bara tappa den på gödningsvatten som brukar bli innan jag tömde hinken. Till min glädje fick jag ut många fler deciliter än jag brukar få och troligen berodde det på både kylskåpsrens och att den hade fått eftermogna lite längre.
Bokashivatten är det vatten som blir när man fermenterar matester. Det bildas en vätska som man vill separera från matresterna för annars börjar det lukta illa. Antingen, om man fermenterar matresterna med bokashi i vanliga hinkar så är det bra att ha något som suger upp vätskan, tex äggkartonger eller tidningspapper. Eller så har man hink som har en tappkran och ett galler i hinken som vätskan rinner igenom.
Starkt gödsel
Den här vätskan som då skulle kunna kallas för bipordukt eftersom man vill få bort den från själva ”komposteringen” är en sjuhälsickes boost för växtligheten! Det vill säga, vätskan är fullproppad med näringsämnen och ett drygt gödsel som behöver spädas ut! Jag spär den med vatten 1:200, det vill säga 0,5 dl bokashivatten till 10 liter vatten och vattnar med vattenkanna.
Denna omgång fick faktiskt mina dahlior som var lite klena och nu har växt till sig något enormt på kort tid. Säkerligen har växtligheten även gynnats att det blev lite varmare men jag valde också att inte vattna några dahlior med bokashivatten för att se om det påverkade. Och visst märks det skillnad, nu blir det till att ge dem extra kärlek så att de också växer till sig!
Du kan vattna med bokashivatten både inomhus och utomhus på dina växter. De mår gott och växtligheten blomstrar. Här nedan kan du läsa lite mer om bokashi om du är nyfiken!
Vad betyder orden? Bokashi, fermentering och jordfabrik…
Omvandla ditt köksavfall till nyttig jord med bokashi
Omvandla fuljord till finjord med bokashi
På återseende!
Vänligen Johnna a.k.a Bondjäntan
1 kommentarer