Bondbönor – ett nödvändigt ont!

6 maj, 2018

Hur kan en leva utan bondbönor? Ja inte vet jag, jag vill nog säga att de är en av de bättre grödor att odla, de är goda, supernyttiga, mättande, kan odlas tidigt, vackra och otroligt häftiga. I år odlar jag några sorter och i flera omgångar. Om du sår i fler omgångar med några veckors mellanrum så ökar du skördeperioden markant. Dessutom så kan du så dem på flera ställen och din jord kommer vara tacksam eftersom de är nyttiga för jorden också.

 

Jag har några olika favoritsorter som jag alltid försöker så;

Super Aquadulce, Express,  Karmazyn och de senaste åren även en som heter Double red. 

Jag försår mina bondbönor i pluggbrätten, ett frö i varje ficka. Till bondbönor har jag djupa pluggbrätten för att de ska få utveckla sina rötter ordentligt, hela 7,5 cm djupa är dem. Riktigt bra för plantor som mår bra av djup vid förodling. Jag vet att jag tjatar om pluggbrätten men de är verkligen användbara vid försådd.

För några veckor sedan sådde jag bondbönor och nu är det dags i veckan att plantera ut dem i köksträdgården. De är forfarande ganska små och kommer att behöva lite skydd av fiberduk på nätterna även om bondbönor tål kyligare väder mycket bättre än alla andra bönor.

Senare på säsongen när de har vuxit upp drabbas de ibland av svartlöss. Jag brukar spruta med kallt vatten för att få bort dem och toppa topparna. Att toppa plantorna påskyndar även på ”mogningen” av bönorna.

Den dära nykomlingen Double red som jag har odlat i 3 eller 4 år har nästan svarta frön när den är torkad. Själva bönan är knallröd när den är färsk, helt magisk. Den blommar också i mörkt purpurrött och är helt sagolikt vacker. Tyvärr har jag inga bra bilder men i sommar kommer jag försöka dokumentera med många vackra bilder!

Det kommer mer i avdelningen Bondbönor så klart, men snart även om andra bönor jag odlar detta år. I år kommer jag odla bönor även inne i odlingstunneln för att jämföra hur fort de mognar jämfört med utomhus.

Vi ses snart igen! /Johnna a.k.a Bondjäntan

Solskenssirap
Falafel på bondbönor