Solskenssirap

11 maj, 2018

Maskrosor är nog ett hett diskuterat ämne och oftast handlar det om hur en kan utrota maskrosor. Förståligt i viss mån…. men

Man kan gå runt och irritera sig på det som inte är som det ska, eller så kan man göra något åt det. Man kan arbeta med problem eller med fokus på lösningar. Jag försöker både i det privata och i arbetslivet fokusera på att förändra det som inte fungerar. Att inte gör lika samma om resultatet inte är det önskvärda. Samt att fokusera på målet och vad jag vill få fram istället på problemet.

Så man kan tänka likadant över maskrosorna som är så hatade, förkastade och omdiskuterade. Grannar som kastar onda blickar på gräsmattor med solskensklickar… Ja, man kan faktiskt bejaka utmaningen och koka lite SOLSKENSSIRAP och glädjas över att de kommer till användning. Jag måste säga att jag älskar solsken på burk, det smakar så mycket nektar och sommar en kan önska sig.

Det finns många recept att välja mellan men man kan göra det riktigt enkelt för sig om man vill:

SOLSKENSSIRAP

Maskrosblommor

Syltsocker

Citron

 

Jag sköljer blommorna snabbt i kallt vatten, ner med dem i en kastrull och fyller på med vatten så att det precis täcker blommorna.

River skalet från citronen och klämmer saften ner i vattnet, blandar väl.

Låt det småkoka i 20 minuter innan jag silar av och låter blommorna rinna av.

Koka upp saften återigen och sockra med syltsocker.

Låt småputtra tills vätskan blivit något seg och simmig.

 

Du kan använda solskenssirap till vaniljglassen en varm sommardag. Den passar också riktigt bra i en vinegrette-dressing till salladen. Annars är en favorit att ha lite solskenssirap i grillglazen eller marinader till både kött och grönsaker. Eller varför inte till att söta upp en sommardrink?!

Solsken på burk är svårt att få för mycket av! //Bondjäntan

Tillägg: 

Jag har tyvärr inga exakta mängder. Jag brukar plocka maskrosblommor och sen lägga dem i en kastrull. Täcka med vatten så pass att det täcker maskrosorna oavsett mängd. Det kan vara många och det kan vara en mindre laddning. Sedan brukar jag ta ungefär hälften av syltsocker mängden som står på påsen för att göra sylt. Ibland behöver jag ta lite mer när jag ser att det inte blir så tjockt som jag vill. Jag kör lite på må-få och oftast blir det riktigt bra. Skulle det bli för tjockt då blir det som marmelad eller gele och det är supergott det med! Lycka till! /Bondjäntan

 

Tulpaner i hinkar
Bondbönor - ett nödvändigt ont!