Bondjäntepraktikan v 3

23 januari, 2022

Kära läsare…

Veckan som gått har varit mycket i drömmarnas värld och med det menar jag att jag har inte hunnit så mycket i görandet mer med drömmar om sommaren. Det ska tilläggas att jag gillar att drömma och planera, det är faktiskt halva jobbet med en lyckad odlingssäsong. Att få skriva odlingslistor, önskelistor, vara kreativ och bygga odlingar på lotsas och få till det där du önskar.

I januari ritar jag på papper olika modeller av sådder, jag skissar för brinnande livet olika alternativ, ibland flyttar jag en odlingsbänk och ibland ritar jag in blommor. Ja, det har kommit det senaste åren att jag försöker få mer blommor i mina planeringar. Roligt roligt!

Det är under januari som alla mina odlingsböcker används maximalt. Det bläddras och märks, slås upp och jag letar intensivt efter något som jag behöver, läser på och inspireras. En kopp te och en filt, efter långpromenad är det helt underbart att sätta sig i fåtöljen och sjunka in i böckernas värld. Ett litet anteckningsblock ligger bredvid och listorna skapas en efter en…

Paketerat frön

Nu har jag paketerat vintertomatfrön och skickar iväg dem så att de får komma till sina nya hem och förhoppningen är det skapar nya drömmar och fina tomatodlingar. Vintertomater har många namn, evighetstomater och piennolo används flitigt. Jag använder vintertomat som ett samlingsnamn på mycket hållbara tomater. Piennolo är ett sätt att förvara tomaterna, upphängda i snöre skulle en kunna säga. Tomàquets de penjar betyder hängtomater.

Eftersom jag gillar tomater och kanske speciellt vintertomater och vill att fler och fler ska odla vintertomater tänkte jag att jag skulle göra en GIVEAWAY med just vintertomater! Nu är den avslutad och tomatfröna är på väg till nya hem! 

Beställt frön

Jag har beställt en heldel grönsaksfrön men framför allt blomfrön under veckan som har gått. Och så har jag försökt bestämma mig för vilka dahlior jag ska odla i år och om jag ska beställa fler, ack vilka problem en kan ha. Det är många som frågar om varifrån jag beställer frön och det är ju väldigt olika måste jag säga, det beror på vad jag behöver, vad jag hittar och lite om det är något nytt på marknaden.

Nu har jag till exempel beställt många luktärtsfrön för jag vill ha luktärtor överallt och då blev det frön från flera olika firmor men jag vill också rekommendera Cecilia Wingårds butik där du hittar massor av frön men också många fina odlingstips! Härifrån beställde jag fem olika sorter som jag hoppas ska bli en superläcker färgklick i trädgården!

Det här är ju också så himla roligt att drömma om alla blomsterodlingar. Mycket vill ha mer och ni ska få se att det här kommer nog bli en helt ny epok i mitt odlande. Vem har sagt att man alltid behöver göra som man brukar?

 

Groddat frön

Som jag skrev förra gången brukar jag grodda mycket under vintertid och det är en bra källa till vitaminer och det kan inte bli mer närproducerat än så. Jag brukar ha mina groddar i sallader och det blir väldigt gott. En riktig groddexpert är nog Annika Christensen som har varit Bondjäntans tomatvän.  På Instagram har hon en groddskola på 3 delar om hur du lyckas med groddandet. Förutom det har hon ett mycket fint och inspirerande konto som jag gillar @annikasnaturligating

Baksidan

Bakom huset har jag ett litet område som jag inte riktigt har fått till som jag önskar och det beror nog på att platsen är liten och tråkig förutom hönsens närvaro. Längst bort har det också stått en massa träd, en liten skog med framförallt al som har skuggat baksidan och gjort den också ganska mörk. Några träd står kvar längst bort till vänster som vi inte har vågat ta ner för att de står så nära Vita huset som är ett litet hus på tomten. Vi ska se om jag kan göra nåt åt det.. I all fall, så är de största träden nedtagna så att till sommaren borde det vara ljusare och mer sol på den här sidan av tomten.

Till höger ser ni utegårdarna för hönsen där de är när jag odlar i Glädjehuset på sommaren. I mitten, mellan huset och utegårdarna står det unga äppelträd och svartvinbärsbuskar. Området har varit svårt att få ordning, det är mycket brännässlor och småsly som gör det besvärligt. Nu när jag har drömt och funderat så kommer jag nog försöka gräva bort ett lager av jorden, gräva bort slyrötter om det är möjligt, flytta på vinbärsbuskarna och fylla på med täckbark över hela området för att skapa ett lugn för ögat och något som kräver minimal skötsel.

Det innebär att jag ska beskära de unga äppelträden så att de får en fin form och blir fina stabila träd. Det är vinteräpplen som är inne på sitt 4:e år till sommaren. Att flytta på vinbären blir nog inte så svårt, de är gamla och behöver föryngringsbeskäras hårt, kanske skapar jag nya buskar av de gamla genom sticklingar. Det är en gammal sort av svarta vinbär med stora bär som är supergoda men jag vet inte vilken.

Kanske sätter jag några tomatpålar här och odlar vintertomater som stora tomatträd. Vore inte det häftigt? Men först tar jag nog och resar upp det hela!

Kenneths tomatpåle

Solskenskål

Jag brukar kalla mjölksyrad vitkål eller spetskål med ingefära och gurkmeja för solskenskål, både för att den är gul som en sol men också för att den piggar upp. Jag brukar göra både solskenskål och mjölksyrade morötter under vinterhalvåret och det går faktiskt bra med köpta grönsaker.

Jag gillar mjölksyrade grönsaker och äter dem som tillbehör och boostar mina tarmar! Mjölksyrabakterier som produceras hjälper till att återställa balansen i tarmen och kan lindra problem med matsmältningen. Fermenterad mat är också bra för immunförsvaret! Det sägs att 70% av immunförsvaret finns i tarmen och bakterier som lever i tarmen har en betydande inverkan på ditt immunsystem.

I veckan har jag gjort ett stort lass av Solskenskål! Det finns många olika recept men gillar faktiskt det mest enklaste som @surtantens gör:

1 kg vitkål/spetskål
1 msk salt
1 bit ingefära
2 tsk malen gurkmeja

Nu låter jag burkarna stå framme i två veckor innan jag ställer in dem i kylen på eftermognad. 

 

 

Nu har det gått 3 veckor med Bondjäntepraktikan – vecka för vecka och även om det är lite jobb med att skriva om allt så känns det också väldigt roligt! 

Ja det var nog alles denna vecka och jag önskar er en fin vecka med många härliga drömmar! Tack för att du läser, du får gärna ge feedback och berätta vad du gillar att läsa om! 

Johnna aka Bondjäntan

******************************************************************************************************************************

Ni hittar mig på sociala medier:

Facebook

Instagram

 

******************************************************************************************************************************

 

 

Odla inne utan jord!
Bondjäntepraktikan v 2