Odla inne utan jord!

30 januari, 2022

Hydrokultur

Nu ska ni få höra om mitt senaste projekt! Jag har provat på att odla utan jord i så kallat hydroponisk odling som också kallas för hydrokultur. Mitt intresse för hydrokulturen började när Niklas Hjelm som har skrivit boken Hydroponisk odling – köksträdgård utan jord! var med som Bondjäntans tomatvän. Då 2019, studerade Niklas till trädgårdsingenjör på SLU och att han brann för frågor som rör matproduktion, natur och en livsstil som inte innebär att vi förbrukar mer än vad konsumerar och en del i det ledet är hydrokultur. 

Bondjäntans tomatvän: Niklas Hjelm

Efter det har jag läst på lite och tycker nog att det är intressant utifrån närhetsprincipen, det vill säga hur man kan minimera frakt av mat och matproduktion på olika sätt. Dessutom har jag ju bestämt mig för att innan jag har en åsikt om ett nytt sätt att odla ska jag försöka mig på det. Bara för att testa och se, vad jag kan lära mig om mer. Ni vet, ”kunskap är makt”.

Jag kan inte se att jag skulle gå över helt till hydroponisk odling men jag kan tro att det kan komplettera min odling. Det skulle också kunna vara intressant för affärer med egen odling av till exempel kryddor och bladgrönt istället för långväga transporter. Jag tror också att det kan vara attraktiv med hydroponisk odling för dig i lägenhet och om du har ont om plats.

Vad är hydroponisk odling?

Det du odlar, om det är sallat eller kryddor så utvecklas plantan genom att dess rötter når vatten som har en specifik näringslösning som du köper. Du kan bygga egna anläggningar eller köpa dig en behåller likt den jag använder. Det finns olika sorter att välja mellan och just den här tar ju liten plats och passar bra i köket.  Ser lite ut som ett UFO har landat i köket. Poängen är att man har en behållare som man har sin näringslösning i och sedan lägger man fröt i en annan behållare som kokosfiber, torv, stenull eller nylonpluggar. 

Vad är fördelarna då jämfört med traditionell odling?

  1. Ja men att ha tillgång till färska grönsaker som sallat och inte behöva ha jord överallt, ja jag brukar ju ha jord i köket för alla sådder.
  2. Det minimerar med risk för sorgmyggor som lägger ägg i jorden och äter upp rötterna på dina sådder.
  3. Du kan odla mitt i vintern när jorden är frusen.
  4. Du behöver inte vattna lika ofta som om du odlar i jord.
  5. Det är lätt att komma igång.

 

Vara nyfiken

Visst har min nyfikenhet ökat och jag undrar hur långt man kan odla på detta vis. Jag ska försöka mig på lite mer sallat nu och sedan har jag även pakchoi och basilika på gång. Vem vet, kanske snöar jag in helt och hållet på det här? Kanske blir det både tomater och gurka under vintern med hydroponisk kultur så småningom. Större växter behöver säkerligen mer vatten och näringslösning än sallaten men den som prövar få se!

Om du är nufiken på just mitt lilla projekt – så hittar du den här: Impecta Akarina 01.   Akarina 01 är utvecklad för en behaglig inomhusmiljö både i designen och den optimala växtbelysningen som består av energieffektiv LED-belysning för optimal tillväxt inomhus.

 

 Detta är ett samarbete med Impecta: Akarina 01

 

Bondjäntepraktikan v 4
Bondjäntepraktikan v 3