Bondjäntepraktikan v 4

30 januari, 2022

Kära läsare…

Ja då har ännu en vecka gått och jag läser på sociala medier om att helgen har varit tufft med besök från Malik. Många växthus är föredetta växthus och jag håller tummarna om att mina står kvar. Det blåser fortfarande hemma hos mig ganska rejält söndag kväll och jag väntar så klart på att det ska mojna. Men vindbyarna gör sig påminda titt som tätt och det är ganska tydligt hur små vi är mot vädrets makter.

Jag har preppat med vatten i petflaskor och kokta ägg för eventuella strömavbrott. Ja ljus och ficklampor också. Vattendunken från källaren är framtagen om det skulle krisa en längre stund. Laddat mobiler och dator. Roar mig att tänka på allt jag kan pyssla med om det skulle bli strömavbrott och tagit fram papper och penna;

 • planera odlingarna i köksträdgården och rita upp
 • planera odlingarna i odlingstunneln, rita upp och fundera på nya lösningar
 • skriva listor på vad jag vill odla
 • rita upp hur jag vill att det ska se ut på baksidan
 • sortera fröpåsar
 • vinterså blommor och grönsaker
 • plocka fram gamla tidningar och bli inspirerad
 • läsa i mina trädgårdsböcker och mysa
Fröpåsarna i namnade frölådor för att hitta lättare

Apropå sortera fröåsar

Jag har sorterat och plockat mina frölådor fram och tillbaka under gårdagen. Himla fiffigt med frölådor förutom att ibland har jag frön någon annanstans och inte alls i frölådan. Ni vet, ”på ett himla bra ställe”. Jag blir helt galen när jag vet att jag har köpt någon påse och hittar inte alls. Och det är väl kanske inte så konstigt om jag lägger dem lite här och var. Frölådorna står antingen i tvättstuga på en hylla eller så har jag haft dem i odlingstunneln och nära till hands. Nu står de inomhus i köket och står kanske lite i vägen men nöden har ingen lag. Det är frötider nu! 

Frölådorna är namnade och kategoriserade för att jag ska hitta lättare mina fröpåsar. Jo men visst, det fungerar bra, ja förutsatt att jag använder dem och inte lägger fröna någon annan stans. Jag vill verkligen vara den där ordningssamma, den som alltid har koll på alla saker, varenda mutter, alla strumpor och fröpåsar… men verkligheten är inte riktigt så.

Förra veckan berättade om jag hade beställt frön och det stämmer. I veckan kom 2 av 4 beställningar och det är ju rena julafton om ni förstår vad jag menar. Fröpåsar kan pigga upp en trötter och suren, ja faktiskt så blir jag mycket glad när jag hör att det rasslar i påsen. Idag har jag gjort kompletterande beställning på tomater och snart kommer årets tomatlista! Håll ut, den är snart här! Om du vill läsa vad jag har odlat tidigare så hittar du listor här: Bondjäntans tomatlistor

Vintern 2015

Glädjehuset – ett kretsloppshus

Igår vändes det också i Glädjehuset och det är viktigt under vintern. Innan vändning och vattning är klart kommer gärna hönsen fram för att leta efter groddar. I spånet groddar vi hel havre och är både supernyttigt och gott för fjäderfäna. Igår märktes det att det var torrt och behövdes vattnas ordentligt. Så då behöver man vattna och vända, inte för att det ska brinna fort utan för att det ska fortsätta brinna lagom så att det blir den finaste myllan att odla i och att det generar värme under vintern. 

Läste nyss följande från:

12 feb. 2015 

Det är himla roligt att det börjar bli stort intresse för Glädjehuset och allt vad det innebär. Det är ju ett kretsloppshus som kräver ständig skötsel, året om men helt klart värt det! Här på höger sida kan du följa en länk som beskriver året i Glädjehuset.

Vårat Glädjehus är ett stabilt hemmabygge och ordentligt förankrat i en nergrävd sarg av reglar. Att ha en kista som den står på underlättar på många olika sätt. Förutom att det försvårar för rovdjur som gräver sig in så är det också bra med väggar för att hålla komposten på plats. Med komposten menar jag ströbädden som är underlag under vinter och odlingsmylla under sommaren.

2015 hade vi haft Glädjehuset i 5 år och tiden går fort när man har roligt. Om du vill läsa mer hittar du det här: Om att säkra upp i Glädjehuset

Fönstertomater för uppdragning i kruka

Fönstertomater

Jag har ju sått fönstertomater som ni ser på bilden som sakta men säkert tar sig. De står hyfsat kyligt och därför går det sakta men jag har inte bråttom, jag vill hellre att det blir stabila plantor. De står på köksbänken vid ett fönster med belysning men det är lite kyligt på grund av drag. Ljus och värme reglera tomaterna tillväxt och om det är för varmt eller dåligt ljus så drar de iväg och blir rangliga.

Sådder

För någon vecka sedan sådde jag kronärtskocka och förra veckan rotselleri, basilika och fönstertomater. Det gäller att inte skynda på utan ha koll på vad som kan sås och när. Om du har gott om utrymme är det inte problem men tänk på att det mesta tar ganska mycket mer plats innan det kommer ut till sin odlingsbädd eller kruka. Jag har även sått några paprikor igår och fönstergurka i dag. Lite för prov men jag återkommer om hur jag tänker runt gurkorna. Har haft ”gurkgardiner” även tidigare men blev påmind igår när jag lyssnade på podden Röda vita rosen.

Sallat i hydrokultur

Nytt projekt – Hydrokultur

Helt nytt projekt är som jag har nämnt tidigare, att odla i hydrokultur. Otroligt spännande även om jag ska erkänna att jag har varit lite skeptisk. Nu laddar om för fler grönsaker att odla med hydrokultur så som mera sallat, basilika och pakchoi. Jag blir helt fascinerad av rötterna och rotsystemen som blir så tydliga. Här kan du läsa mer om du vill: Odla inne utan jord

Ingen liten lort…

Ska jag iväg på nåt spännande som jag självklart kommer berätta mer om. Snart så. Jag har tagit en minisemester från mitt ordinarie arbete och ska åka iväg till andra sidan av Sverige på äventyr under veckan som kommer. Lite nervös är jag nog men ibland behöver man våga lite, man är väl ingen liten lort!

Packningslistan är följande:

 • Sekatör
 • Varma kläder och skor
 • Möjligen en fin outfit till kvällens middagar
 • Mobilladdare
 • Extra powerbank

Jag kommer träffa helt nya människor och göra helt nya saker. Så himla roligt! Jag ser verkligen fram emot det och tror och hoppas att det kommer bli superskoj och inspirerande. Vem vet, kanske träffar jag nya underbara vänner där?!

Det är lite roliga grejer på gång nu, som jag har börjat tacka ja till. Alltifrån att skriva artiklar till att delta på odlingsevenemang och det jag kan berätta är att det är utanför min comfortzone så det heter duga. Jag gillar ju att odla och skriva om det nu tar jag nästa steg. Eller några hopp… ja mer om det så fort det går.

 

Ja det var nog alles denna vecka och jag önskar er en fin vecka med många härliga drömmar! Tack för att du läser, du får gärna ge feedback och berätta vad du gillar att läsa om! 

Johnna aka Bondjäntan

******************************************************************************************************************************

Ni hittar mig på sociala medier:

Facebook

Instagram

 

******************************************************************************************************************************

Mina odlingshyllor - med ljusarmaturer
Odla inne utan jord!