Jordfabrik – omvandla matrester till nyttig jord

24 november, 2019

Jordfabrik

Idag tänkte jag berätta lite om jordfabriker, hur jag gör och varför jag gör jordfabriker. En jordfabrik är ett kärl där jag lägger gammal jord och bokashi-kompost som blir till fin ny näringsrik jord. Oftast gör jag en jordfabrik av min bokashikompost och på såsätt minskar jag risken för att få objudna gäster som stökar och bökar i jorden. För du kan ju faktiskt lägga bokashikomposten direkt i landet om du vill. Jag gör på båda sätten men jag diggar faktiskt det där med jordfabrik lite mer.

Olika sorters kärl till jordfabrik

Recept:

1 Ett kärl, murarbalja, förvaringslåda, fodertunna eller hink

2 Gammal jord att bottna med. Om du vill skapa lyxjord kan du även ha i lite biokol.

3 Fermenterad hushållsafall, det vill säga bokashi-kompost

4 Fuljord, dvs återvunnen och förkastad jord

5 Varva fuljord och bokashi-kompost, 50/50 av vardera. Tänk lasagne om du vill få riktigt bra resultat.

6 Toppa med 10 cm jord överest och låt stå.

Hemma hos oss kan man nog hitta jordfabriker lite varstans. Lådor packade ovanpå varandra för att ta mindre plats. Jag försöker hålla i ordning i minnet vilken låda som gjordes när men det är lättare att skriva på och stryka när de töms. Jag har lärt mig sakta men säkert att jag svårt att komma ihåg när det är många jordfabriker och utspridda här och där. 

Du kan ha din jordfabrik både inomhus och utomhus på vintern. Jag har vita förvaringslådor med lock som jag har inomhus. Locket är inte tätt men gör att jag kan ställa nästa jordfabrik ovan. Vi har värmegolv i köket och då tar det bara 2 veckor så har matresterna omvandlats till jord i jordfabriken när den står på köksgolvet.

Om jordfabriken står utomhus på vintern händer det inte så mycket. Det är till våren som processen sätter igång, när det blir varmare och innan du hinner blinka så har du massor av härlig näringsberikad jord som går att använda.

Fermentera

Bokashikomposten som du har behöver först stå och fermentera i minst 2 veckor, helst i rumstemperatur innan du anlägger en jordfabrik. Du kan också spara din kompost i hinkarna tills du har tid att ta hand om dem och även under hela vintern. Men om du vill få loss hinkarna så jordfabriker ett vinnande koncept.

 

Tänk lasagne

Jag lägger gammal jord i botten, ungefär 10 cm och sedan fyller jag på med bokashi-kompost som har stått minst 2 veckor och fermenterat. Är jag duktig och har tid så varvar jag bokashi och gammal jord som om det vore en lasagne.

Är jag mindre duktig och har lite bråttom vilket inte är helt ovanligt så lägger jag jord i botten, häller på bokashikomposten –  1 hink rakt upp och ner i lådan och sedan toppar jag med jord. Funkar faktiskt men jag får någon gång gå röra lite i lådan så att jorden kommer runt matresterna.

Toppa med jord

Oavsett, så toppar jag jordfabriken med mylla med jordbakterier. Det är viktigt att få till jordbakterier i jordfabriken för att matresterna ska omvandlas till jord. Jag har lock ovanpå men det ska inte vara tätt för nu ska det komma in syre till skillnad mot när bokashin fermenteras.

Det är himla roligt att ”vårda” sina jordfabriker även om det inte behövs. Jag går då och då tittar till dem om jag kommer ihåg för att se hur långt processen har kommit. De beter sig lite olika beroende på vilka förutsättningar de har gällande hur lång tid bokashi har fermenterat och vilken temperatur du har jordfabriken i. Jag gissar att även fuktighet spelar roll.

Bokashi-kompostering är ett riktigt bra miljöalternativ, ett bra sätt att ta hand om matrester och binda kol, det vill säga att man minska växthusgaserna med bokashi-kompostering jämfört med ”vanlig hederlig” kompostering. Här kan du läsa mina gamla inlägg om Bokashi och mer om om skillnaderna och varför bokashi inte egentligen är någon ”kompostering” trots att många med mig slarvigt säger bokashi-kompostering. Bokashi med Bondjäntan

/Johnna a.k.a Bondjäntan

Min favorit Kimchi - enkel och god, så gör du!
Nu planterar jag vitlöken - så här gör jag!