Make over i rabatten – ur kaos föds kreativitet!

8 augusti, 2021

Ur kaos…

Efter ett hektiskt år på jobbet har vissa saker fått stå tillbaka som till exempel ogräsresning. Att våga prioritera och inte alltid göra alla måsten kan vara viktigt men då behöver man också hantera sina beslut som i detta fall rensa ogräs och göra en make over i rabatten. Nu måste en inte göra en make over bara för att du ska rensa bort ogräs men jag passar på! Ni vet när det ändå ska göras nåt radikalt så kan man måla med stora penseln.

Det finns något befriande att tänka i termer om att ur kaos föds det kreativitet. Se här när gräsmattan flyter ihop med grusgången och rabatten och man ser inte vad som är vad. Det ser ju riktigt illa ut men här föds det något nytt vill jag lova. Kanske svårt att tro men detta är mitt paradis. Kanske är det mest normala att visa bilder när ens paradis är i ordning men jag väljer att visa hur det ser ut just nu. Med all ogräs som inte är omhändertaget ännu.

Sakta men säkert, ett steg närmare målet. Gräsmattan är klippt och gruset börjar komma fram ur dimman som fanns. Det är det ganska terapeutiskt att rensa kvadratmeter efter kvadratmeter, sakta men säkert. Liksom skönt med tydliga resultat! Det är nästan till och med roligt, i allafall att rensa från gruset som ligger på en markduk som faktiskt gör att ogräset lossnar hyfsat lätt när man drar i det. Mycket av ogräset landar hos hönsen så klart, de älskar ogräsrens och oftast så blir det inte så mycket till dem utan jag brukar använda det i täckodling så klart. 


Dessutom kan man göra näringsvatten av allt ogräs och plötsligt har vi win-win. Jag varvar läsning i skuggan och ogräsrensning med ett leende på läpparna för jag vet att det kommer bli så bra!

Växtrehab

Det finns mycket att rädda i själva rabatten. Vissa av växterna behöver växtrehab för återhämtning, vissa kommer planteras på annat ställe, andra tillbaka i den rensade rabatten. Hostorna ser helt förskräckliga ut, säkert både på grund av utrymmesskäl där ogräset tog över men också för att sniglarna har mumsat fritt på dem. De ska få komma i krukor och få lite omvårdnad så får de landa i lunden när de har kommit igen. Tre stycken havtorn finns också här som ska tas hand om och tillbaka i rabatten när den är rensad. 

Många plantor att gräva upp och hantera. Många av växterna är superfina när de väl har återhämtat sig och kommer få nya platser i trädgården. Vissa av växterna ska och delas på för att skapa ny och fler plantor!

Jisses vad tung det är att gräva upp växter men också roligt! Stora härliga plantor som blir många fina plantor efter delning. Jag kommer återkomma till det i ett annat inlägg så ska jag visa hur jag gör.

Kolla in! Förstår ni känslan?! Helt galet lycklig över rensad rabatt på all ogräs och grävt upp alla växter för att hanteras. Måste erkänna att jag har lite ont i ryggen men det är det värt. Nu skulle jag behöva tvätta planket också men det får nog vänta lite…. jag vill ju komma till det roliga nu!

En till fjärilsrabatt…

Jag har skissat i huvudet hur jag vill ha det men jag har faktiskt också ändrat mig många gånger. Yasuragi i Stockholm har en underbar rabatt med havtorn som jag är så imponerad av och som jag skulle önska men det är inte riktigt läge för det här. Dock är det inspiration och kommer vara grunden i min rabatt.

För att få till det kompletterade jag med lite växter. Allt är inte till samma rabatt men de två närmsta lådorna är till den. Jag har försökt ha ett tema i trädgården och återupprepar växter som jag har i den. Inte för mycket hoppas jag men vi får se.

Kommer ni ihåg första bilden?! Lite skillnad va?!

Havtornen är tillbaka planterade tillsammans med alunrot Obsidian, Kantnepeta Walkers Low och Purpurmejram Herrenhausen som jag planterat i tre rader. Ofta rekommenderar man att inte plantera i rader utan lite huller om buller eller i sjok för att ge ett mjukare intryck men jag tror att det här kan bli bra.

Längst bak, närmast planket har jag planterat Kantnepeta Walkers Low med ett buskigt växtsätt och ca 50 cm högt. Blåvioletta blommor som fjärilarna gillar och ett grågrönt bladverk som jag hoppas ska tas upp av havtornens färg på bladen. Nu är de ganska små jag hoppas att de tar sig snabbt om inte annat så till nästa säsong. Måste också ta ett beslut runt havtornen, ska jag klippar ner dem något och försöka få dem mer buskiga eller ska de få leva fritt och vilt?

Mittenraden har jag Purpurmejram Herrenhausen som blev förra årets perenn. Även denna en insektfavorit som doftar myrra, mint och oregano och blir någonstans 40-50 cm hög… vi får se. Blommorna är i violetta till vinröda nyanser som jag hoppas ska matcha Alunroten längst fram. Jag har Purpurmejram i en annan rabatt och den är helt ljuvlig, en klar favorit skulle jag säga! 

Min förhoppning är att Kantnepeta Walkers Low ska lysa upp rabatten med sina silvriga blad längst bak. Lyfta lite extra och framhäva purpurmejramens vinröda till violetta blommor. Ja förutom att jag hoppas att även den här rabatten ska krylla av fjärilar. Jag ska ge planket också en omgång med såpa och diskborste så blir det här nog riktigt bra!

Längs fram funderar jag på om jag inte ska något snyggt som antingen framhäver det vinröda eller förstärker det vinröda. Även om jag älskar lammöra som skulle passa här har jag valt bort den då jag har den på flertalet ställen i trädgården. Jag tror att det kan bli för mycket av det goda. Istället funderar jag på Revsuga, aningen en vinröd variant eller den brokiga som jag också har men inte fullt så påtagligt som lammöra. Ja vi får se vad det blir.

Det var en bildkavalkad på nya Purpurrabatten som jag tror att jag ska kalla den…

Hemmagjord svampsoja
Äggwraps!