Hemmagjord svampsoja

12 september, 2021

Ni vet, när man har hittat något som man bara måste göra då och då, något som man längtar till? Hemmagjord soja på vamp från skogens skafferi är så för mig. Nu kan du också köpa din svamp om du inte går i skogen och plockar, ja faktiskt, du kan göra denna soja på till exempel på champinjoner!

Jag kommer faktiskt inte ihåg var jag såg recept för soja på svamp för första gången men jag har gjort det i flertalet år och det är en fin smaksättare utan gluten, laktos och sojabönor. Såg ett recept med torkade svampar som jag ska prova lite senare i höst när skogens svamp är slut. Jag har några burkar med torkade trattkantareller som skulle säkert fungera till svampsoja. Men nu till dagens projekt:

Det är lätt att göra små satser på 1 liter svamp även om det går att göra i stora mängder. Jag brukar dock göra flera små satser för att om någon blir dålig så är det en av dem som man kan kassera och inte allt på en gång. Så oftast blir det flera en liters burkar med svamp till denna hemmagjord soja. Jag brukar använda blandsvamp även om det är mest trattkantareller som jag plockar!

Du behöver:

1 liter svamp

2 msk jodfritt salt

1 burk med lock

Att göra:

  1. Rensa svampen väl, skölj om det behövs.
  2. Varva svamp i bitar och salt i en burk. Se till att burken är ren!
  3. Låt burken stå framme i rumstemperatur i 2-3 dagar. Blanda eller skaka då och då. Innehåller sjunker och svampen vätskar sig ganska snabbt.
  4. Sila av svampen och låt den stå rinna i några timmar.
  5. Koka upp vätskan, skumma av. Om du vill kan du låta några kryddpepparkorn och nejlikor koka med för att få en kryddigare smak på sojan.
  6. Häll upp i väl rengjorda flaskor. Förvara i kylen, den håller några månader. Smakerna ändras med tiden och det är verkligen en riktigt smakbomb med mycket umami.

Lycka till!

 

Frysta tomater på tre olika sätt!
Make over i rabatten - ur kaos föds kreativitet!