Månadens blomstervän: Charlotte Andersson

17 april, 2020

Nu är det dags för er att träffa min Dahliaguru Charlotte som för några år sedan smittade mig med dahliafeber. Helt otroligt vad snabbt det gick och sen var jag fast. Förra året var jag och hälsade på henne efter några års väntande och det var helt underbart att se hennes trädgård. Då hade hon precis utökat och öppnat upp ett trädgårdscafé som andades samma atmosfär som resten av hennes trädgård. Väl värt ett besök om du frågar mig!

Här kan du läsa om mitt besök: Katrinelunds trädgård

Vad är det bästa med blommor i trädgården?

Det bästa med blommor i trädgården är vi blir glada och lättare till sinnet när har blommor runtomkring oss.  Färg- och doftupplevelser ger dessutom lust och manar till kreativitet vilket påverkar vår hälsa positivt. Blommor signalerar hopp, framtidstro och ger energi. Vad mer kan man önska?

Vilka blomsorter odlar du helst?

Listan är lång men högst upp på den står dahlior. På våren är tulpaner och andra lökar är viktiga för mig eftersom att våren är sen och kort där jag bor, så ett riktigt fyrverkeri är min medicin för att klara det. Av annueller gillar jag sommarrudbeckior, blomstermorot, tandpetarsilja, rosenskära och luktärt bland annat. Bronsfänkål är också snygg. Kirskålens blommor, hundkex, smörblommor, renfana, lupiner och annat som går att hitta i dikeskanter plockar jag när jag kan – man behöver inte odla allt själv.

Vilken typ gillar du, annueller, perenner, knölar och/eller lökar?

Jag gillar alla typer men använder mest fleråriga växter av olika slag. Den största favoriten är dahlior för att de ger så stor blomprakt under så lång tid och för att det är en flerårig växt. Nackdelen är att knölarna behöver vinterförvaras frostfritt, men det omaket är de värda. Annueller är trevliga som komplement och är både lätta och tacksamma.

Perenner är den vikigaste basen både när det gäller blommor och fyllnadsmaterial till buketter hos mig och är fantastiska eftersom de kräver förhållandevis lite skötsel. En del perenner ger mer klippvänligt material än andra givetvis och jag klipper här och där i trädgården utan att det märks.

Några favoriter är: alla slags Hylotelepihum, Rutor, Blodtopp, Hosta, Plymspirea, Alunrot, Bergenia, Nävor, Astilbe, Rosenflockel, Skogsaster för att nämna några.  Jag skulle gärna ha ett friland enbart med perenner bara för att ha till snitt men det utrymmet har jag inte tyvärr. Buskar är också viktiga såsom rosor, syréner och hortensia med flera. Buskars fördel är att de kräver lite underhåll och ger stor mängd blommor men inte under så lång tid. Rosor som ger nypon är extra värdefulla.

Hur och var odlar du dina blommor?

Grunden är egentligen hela trädgården där jag mestadels har perenner som är blommande och enkelt kan användas till snitt. I övrigt odlar jag i krukor och odlingslådor och drömmen är friland. Jag har ett permanent växthus och flera extra växthus i form av mindre odlingstunnlar som används på våren. Växthusen är jätteviktiga för odlingen av blommor hos mig.

Vintertid förvarar jag krukor med vårlökar i det permanenta växthuset (har ingen värme på vintertid) och på våren används alla växthus till dels att driva krukorna med vårlökar innan de tas ut i trädgården, men också för dahliorna första tiden och till frösådder. Eftersom säsongen är relativt kort här med en sen och intensiv vår är växthusen ett sätt att tidigarelägga och förlänga säsongen.

Har du något odlingsknep som du vill dela med dig?

Jag gödslar upp krukorna ordentligt vid utplantering och använder nästan uteslutande hönsgödsel för att det är naturligt och långtidsverkande och för att all jord används i ett kretslopp här och därför boostar gärna jag med mikroorganismer även i krukorna. Upplever sällan ett behov av att fylla på med något mer gödsel genom att grundgödsla ordentligt med hönsgödsel.

Om man odlar sommarblommor i kruka är det tips att använda en ytterkruka, gärna en korg. Den skyddar nämligen innerkrukan mot den värsta värmen och gör att jorden inte torkar ut lika snabbt. Att jaga skadedjur lägger jag obefintlig tid på. Det finns roligare saker att göra haha..

Hur tänker du runt hållbar odling och blomsterodling?

Att tänka hållbart i trädgården är en självklarhet tycker jag och handlar mycket om att förstå hur allt hänger ihop i en årscykel och i ett kretslopp och att grundarbetet är avgörande för att få en trädgård som mår gott och frodas. Men också vikten av att jobba med sin jord och hur man vattnar effektivt och sparsamt. Genom att ge växterna så bra förutsättningar som möjligt kan en hållbar trädgård fås mycket lättare än om de inte får de förutsättningar de behöver. En trädgård som i grunden mår bra klarar påfrestningar mycket bättre i form av torka, angrepp och ja, perioder av minskat underhåll än en trädgård som inte mår bra i grunden.

När det gäller växter  fokuserar jag på flerårigt och kompletterar med att sådd av annueller. Grunden är perenner i rabatter och i kruka. Stora favoriten är utan tvekan dahlior som ju inte bara levererar en stor mängd blommor under en lång tid utan också förökar sig genom att man lätt kan dela knölarna efter något år. Det finns otroligt många växter i kruka vi kan övervintra ute eller skyddat till istället för att köpa slit-och-släng-växter. Jag försöker alltid uppmana till att övergå till att ha perenner i kruka eller att så egna annueller och att börja med dahlior om man gillar blommor. Man behöver inte ha en trädgård eller växthus för det, en balkong räcker långt.

Finns det någon drömträdgård, park eller visningsträdgård med massor av blommor som du skulle vilja besöka?

Ja, många! Sarah Ravens Perch Hill och Claus Dalbys trädgård band annat. Skulle gärna även besöka fler engelska trädgårdar än vad jag hunnit med.

Vad fick dig att vara med som Bondjäntans Blomstervän?

Trädgård och blommor påverkar vår hälsa positivt! Det vill jag lyfta. Det är dags för blommornas revansch nu i trädgårdsvärlden – jag håller helt med Emily Bratt. Det har en tid nästan känts som att det inte riktigt varit ok att helt fokusera på en trädgård som inte innehåller grönsaksodlingar. Jag blir så upprörd när jag märker av en sådan tongång. Det var en ren och skär hälsoaspekt som fick mig att börja med trädgård och det är av samma anledning jag fortsätter. För att det påverkar hälsan positivt. Det spelar ingen roll vad man odlar, blommor eller grönsaker – allt gör dig gott. Att spendera tid i en trädgård, vad man än gör där, får oss att må bättre.

Stort tack och många kramar för att du delar med dig av dina trädgårdstankar Charlotte! Alltid ett nöje! /Johnna aka Bondjäntan 

Namn: Charlotte Andersson

Bor och trädgårderar: Sundsvall, Katrinelunds Trädgård

Arbetar med: Driver Katrinelunds Trädgård med café och butik och jobbar tillsammans med min man i övrigt. Håller föredrag och gör ibland reportage till Allt om Trädgård eller andra tidningar.

Intressant att veta: Efter gymnasiet ville jag bli florist eller inredningsarkitekt men utbildade mig till lärare. Jag kände direkt när jag hittade ut till trädgården för ca 15 år sedan att jag ville jobba med trädgård på något sätt och det har jag gjort i olika omfattning sedan dess. Från och med 2019 gör jag det fullt ut då vi investerade för att kunna öppna min dröm, Katrinelunds Trädgård, med tillhörande café och butik som har öppet under säsong. I år är jag extra glad över att kunna erbjuda en stor mängd planterade dahlior, ca 30 sorter i trädgårdsbutiken (här behövs extraväxthusen!!). Totalt driver jag upp ca 80 sorters dahlior i år.

Jag drömmer om att utveckla Katrinelunds Trädgård och har en hög med planer som jag skulle vilja sjösätta men jag låter det hela få ta den tid det behöver. Nu längtar jag mest av allt till att få öppna för säsongen. Målet med Katrinelunds Trädgård är att vara en plats för inspiration och kunskap kring att komma igång med sin egen trädgård och att börja använda den som en hälsoplats, men också att vara en trädgård för dem som inte har en egen.

På facebook Garden Flow

På instagram CharlotteGardenflow

Hemsida Katrinelunds Trädgård

 

 

 

Pesto på löktrav
Köksträdgården i april