Odla bondbönor!

4 april, 2019
Vackraste vinröda blomma på bondbönan Double red!

I år hade jag tänkt odla massor av bondbönor. Kanske dock inte så många som jag köpt frön till. Jo nu blir det en syndarnas bekännelse att jag visst inte alltid har koll på vilka frön jag har köpt. Jag gjorde en extra beställning på ett stor pack på sorten Aguadulce eftersom det är en bra sort och jag ”hade glömt att beställa”. Nu har jag ett bra förråd av bondbönor skulle man kunna säga eftersom jag inte alls hade glömt beställa.

Sorter 2019

I år odlar jag endast tre sorter även om det kommer bli mängder av bondbönor. Det blir Aguadulce, Extra precoce a grano violetto och Crimson Flowers som har röda blommor precis som Double red. I år utmanar Crimson som är en kulturarvsböna den fantastiska Double red. En nykomling är Extra precoce a grano violetto som jag inte har odlat tidigare så vi får väl se hur den håller sig mot andra.

Bondbönan är släkt med ärtfamiljen men inte dirket med andra bönor. De stora platta frön kan sås tidigt på våren för att de är inte lika känsliga för kyla runt fötterna som andra bönor är. Jag försår ALLTID bondbönor i pluggbrätten för då är det lättare att odla där man vill ha dem. Jag sår i pluggbrätten, vattnar och väntar, placerar småplantor där jag vill ha dem.

Till bondbönor har jag djupa pluggbrätten för att de ska få utveckla sina rötter ordentligt, hela 7,5 cm djupa är dem. Riktigt bra för plantor som mår bra av djup vid förodling. Jag vet att jag tjatar om pluggbrätten men de är verkligen användbara vid försådd.

Bondbönor ett nödvändigt ont

En av anledningarna till att jag inte kan vara utan bondbönor är faktiskt min Falafel som vi brukar göra. Dessa kan man göra både på färska bondbönor men även torkade eller frysta.

Falafafel på bondbönor

I helgen är det dags att så bondbönor hemma hos oss. Dock är ju inte det sista gången utan jag tänker att jag sår med 2 veckors mellanrum för att sprida på skördarna och få en jämnare skördeperiod. Jag gillar verkligen bondbönor!

 

Rangliga tomater?
Månadens tomatvän: Sanya Falkenstrand