Odla din jord – ett sätt att värna om köksträdgården!
Direktkompostering
Många ser nog mina växthögar som skräphögar och kanske vill till och med tillrättavisa mig med att det samlas skadedjur och ohyra vid förmultna växter. Själv älskar jag mina växthögar som jag har i mina odlingar.
Det är så nära direktkompostering som en kan komma och jorden mår så himla bra av det. Och jag måste nog säga att jag tycker till och med att det är vackert med förmultna växter som är på väg att omvandlas till näringsrik mylla!
Förhoppningsvis, är synen på hur en välskött trädgård ser ut på att förändras. Att välskött inte längre betyder rent och snyggt utan kanske hur den mår? Hur växter och jord mår och hur vi kan leva tillsammans med den på ett hållbart sätt!
Att ”odla sin jord”
Att odla sin jord är både klimatsmart och roligt. Det finns olika sätt att odla sin jord och täckodling är en av dem som tar väldigt lite tid i anspråk. Jag gör gärna åsar med täckmaterial i köksträdgården mellan grönsakerna för att ge näring till det som odlas men även för att minska avdunstning av vatten. Täcker man jorden så minskar man vattenåtgången och det är både tidsbesparande och resursbesparande.
När växter så som blomsterkrassen här har gjort sitt använder jag den till gröngödsling genom att täckodla med den. När jag sedan ska så eller plantera något på platsen knuffar jag lite lätt undan täckdolingsmaterialet och gör en fåra för sådd. Eller så planterar jag mina färdiga plantor som jag har drivit upp i små gropar.
Samplantera
Att samplantera är också ett bra sätt att odla sin jord. Den blir friskare om man odlar växter så skapar ett bra klimat i jorden med sina olika förutsättningar. Monokultur skapar allra oftast fattig jord och många insektangrepp. Tagetes är en bra blomma att samodla med då den hjälper mot nematoder som är jordbundna parasiter. Förutom det så lockar den till sig bin och är vacker. Väljer man en kryddagetes som Signet Lemon som på bilden får man förutom att den är ätbar en underbar citrusdoft i köksträdgården.
Om man arbetar aktivt med samodling och odlar flera grödor tillsammans minska man att ensidigt utarma jorden som man lätt gör vid monokultur där man endast odlar en växt i taget.
Om jag skrapar undan min täckodling så kan man se att det är minimalt med ogräs under täckodlingen. Det lilla plockar jag bort och lägger på själva täckodlingen igen. Jag blandar faktiskt också ner gräsklipp när jag har det som är bra material för täckning. Det förmultnar relativt snabbt och ger jorden och grönsakerna en snabb näringskick.
Olika växtmaterial förmultnar olika snabbt. En annan växt som kan ge en snabb näringskick är vallörtsblad som man täcker som täckodlingsmaterial. Även den förmultnar snabbt. Annars kan man göra olika sorter näringslösningsvatten för att ge näring till sina grönsaker.
Bokashi
Ett annat sätt att odla sin jord är att tillföra goda aktiva microorganismer i sin jord som gör att den mår bra. Ett bra sätt är att börja med Bokashikompostering av sitt köksavfall som sedan blir jordförbättring i din köksträdgård. Boakshikompostering är en fermenteringsprocess som skapar en miljö där inte patogener eller skadliga svampar trivs. Man skulle kunna säga att det ger en sjukdomsbekämpade jord som innehåller bra näring. Mikroorganisemerna i bokashijorden stöttar mykorrhiza, samspelet mellan växter och jordsvampar att växa bättre och ge växterna ökad motståndskraft.
Det är enkelt att bokashikompostera och jag kommer snart med hur det ser ut idag hemma hos oss och bokashikompostering.
Jag pratar ofta om att odla din jord, ta hand om din jord, gödsla din jord, jord, jord och gödsel. Viktigt ämne om man vill odla hållbart och få en frisk köksträdgård. Eller det gäller hela trädgården, önskar man en vacker trädgård bör man tänka hur får man till det på ett hållbart sätt. Det ena utesluter inte det andra utan tvärtom. Mår din trädgård bra drabbas du mindre av skadeinsekter och sjukdomar.
/Johnna a.k.a Bondjäntan
0 kommentarer