Fredagsfunderingar – är det dags att bli en Prepper?

4 december, 2015
Kategori:

För länge sen, typ ett år efter jag hade startat denna blogg fick jag flera mail från olika håll som handlade om sk. Preppers. Preppers är civila och förberedda på alltifrån krig till naturkatastrofer, de har en krisberedskap utöver det vanliga. Dock så är de inte homogena, det finns en variation bland Preppers precis som…

Läs mer

Varannan grön – ljummen grekisk sallad på ett annorlunda vis.

3 december, 2015

Jag har ätit många varianter av grekisk sallad och jag gillar oftast alla. Nu kan jag säga att jag älskar en grekisk sallad efter dagens måltid – Varannan grön. Den är ljummen och smakrik, alldeles alldeles underbar. Längst ner i botten ligger hackad salladskål och purjolök. Ovanpå det är det smörslungade bönor och brysselkål med…

Läs mer

Varannan grön – ugnstekt aubergine med grönkålspesto

1 december, 2015

Idag blev det en liten minibuffé på vegetariskt vis, det är ju Varannan grön-dag idag. Det blev ugnstekta aubergine med grönkålspesto! Tillbehören blev en krämig blomkål och rädissallad med basen av turkisk yoghurt, örtmarinerade chaminjoner och sist och hetast, kimchi på morötter – Tanggun. Jag kan inte ge exakt måttangivelser men jag använde 2 st…

Läs mer

Varannan grön – Vegetarisk pizza med glutenfri pizzabotten

28 november, 2015

Hela veckan har vi kört varannan grön, dvs detta blir tredje dagen med vegetarisk kost. Roligt och lite spännande att hitta på något gott till lördag! Det blev vegopizza med glutenfri botten, en blomkålsbotten och pizzasallad. Det finns många recept med glutenfria pizzor men jag gillar denna enkla botten från 56kilo.se. Men innan du sätter…

Läs mer

Rödkål och pickles till jul!

28 november, 2015

Rödkål är en favorit hemma hos oss. Vi använder den gärna rå i sallad och tillagar den till maten men framförallt är det en favorit som fermeneterad eller mjölksyrad som vi säger. Man kan göra precis som man gör med vitkål, surkål eller så experimenterar man allt vad man orkar!  Shop shop, mandolinen går varm…

Läs mer

Årets vitlöksplantering gjord i etapper!

24 november, 2015

Vi har några basingredienser i vårat kök och en av dem är den goda och nyttiga vitlöken! Vi använder den ofta och mycket till all slags matlagning. Vi har odlat vitlök i många år med ett gott resultat och det är något speciellt med egen vitlök. Normalt har vi köpt utsäde och tagit någon enstaka…

Läs mer

Frågor och svar om mitt kretsloppshus – Glädjehuset

17 november, 2015
Kategori:

Det är så himla roligt att många börjar intressera sig för ett alternativ till traditionell hönshållning. Man kan ju faktiskt göra 2 flugor på smällen 😉 Som vanligt kommer det frågor och jag ska göra mitt bästa för att svara. Vissa frågor är återkommande och HÄR kan ni läsa mitt förra ”frågor och svar”. Varför ett kretsloppshus…

Läs mer

Även jag är en Bokashikompis

9 november, 2015

De flesta av våra matrester eller matafall går ju till hönsen, inget konstigt med det. Jo föresten, vi försöker ju minimera matsvinnet genom att ta vara på maten till matlådor men det finns ändå lite som hönsen får. Framförallt skal av frukter och grönsaker som hamnar hos hönsen som tacksamt kluckar i kör när jag…

Läs mer