Min köksträdgård – mitt hjärta!

2 maj, 2020
Köksträdgården 2018

Mitt hjärta är köksträdgården och i sommar tror jag att jag kommer känna mig nöjd med allt arbete som jag har lagt ner för att det ska bli så bra som möjligt. Den är inte stor men naggande god. Det finns en missuppfattning om att jag bor på en bondgård eller större gård där jag odlar mina grönsaker. Kanske är det så att vissa bilder ur ett visst perspektiv ger upphov till att tro att det är större än vad det är.

I verkligheten bor jag faktiskt i en mindre villa med en ”vanlig” villaträdgård. Den är uppdelad i små sektioner som har byggts om på olika sätt sedan vi flyttade hit, till exempel så flyttade jag hela köksträdgården för några år sedan, från ena sidan av trädgården till den andra och nu börjar allt falla på plats. Jag får många frågor om hur stor den är och hur jag odlar så jag ska försöka visa på och svara med detta inlägg.

Maj 2020

Köksträdgården är något mindre än en normalstor kolonilott, med odlingstunneln inräknat så är den 175 kvm stor och rymmer bärbuskar, odlingslådor och nuförtiden även en sittplats. Compact living i köksträdgården! Det pågår just nu fruktträdsplanering och jag tror det kommer bli riktigt bra, mer om det i ett inlägg om just vilka fruktträd vi har.

Vissa gillar runda former och andra raka linjer och struktur. Jag är nog den senare för att det underlättar en heldel och mitt sinne håller sig lugn med tydligheten jag får med odlingslådor och kantrabatter. En sak som jag försöker tänka på i odlandet är att växterna inte ska konkurrera ut varandra utan stödja varandra till sitt bästa jag. Lite kalt kan det kännas innan odlingsbäddarna är fyllda med grönsaker men det kommer snart!

Nu ska du få följa med på en rundtur i min köksträdgård och se vad jag håller på med!

Odlingslådor

Jag odlar i hemmabyggda odlingslådor för att få upphöjda bäddar. Lådorna är där för att hålla jorden på plats då jag har både hund, katt och höns som gärna hjälper till om de finner en möjlighet. Jag odlar i upphöjda bäddar för att kunna maximera min odling genom att jorden blir snabbt varmare på våren i lådorna. Jag kan också odla mer på liten yta, alltså hyfsat tätt eftersom jag proppar jorden med massor av näring, genom täckodling, hönsgödsel och även bokashikompost.

Just nu finns det 7 stycken likadana odlingslådor och jag har tagit bort en för att skapa utrymme för sittplatsen. Samtidigt har jag gjort 2 mindre odlingslådor framför tunneln och en låååång vid staketet med bärbuskar.

Blommor

På senare år har jag också börjat blanda in blommor tillsammans med grönsakerna i min odling. Både vackert och nyttigt. En ny favorit som jag aldrig trodde skulle få sin plats i min trädgård är tagetes, här Linnétagetes som är en gammal kulturarvsblomma.

Linnétagetes Burning Embers är lite högre än andra med sina 50-70 cm och passar bra som mellanblomma i planteringar med olika kålsorter. Rödkålen här är fin tillsammans med dessa vackra blommor men också Linnétagetesens vinröda stjälk utmärker sig. I kvällsljuset blir det en riktigt fin kombo.

Plantor för uppdragning i odlingstunneln

Odlingstunneln

I odlingstunneln som är ett återbruk av två mindre odlingstunnlar, ihopsatt till en, odlar jag främst tidigt på våren och drar fram plantor till köksträdgården. Förutom det så odlar i odlingslådor även här för att få upp värmen i jorden på våren. I år ska jag faktiskt odla melongurka och vanliga växthusgurkor här inne till sommaren och så ska jag försöka mig på långbönan Red Noodle som kräver lite varmare klimat.

Här kan du läsa mer om odlingstunneln och byggandet av den.

Nya odlingstunneln till köksträdgården

Arbete pågår med ”nya” odlingstunneln

Ordnat kaos i odlingstunneln

Bärrabatten har sol från runt klockan 1 på dagen till sen kväll.

Bärrabatten

Ena långsidan med staket som byggdes för att skapa bättre odlingsklimat där det nyligen också har blivit en lång bärrabatt! Här kommer jag också plantera några fruktträd som jag väntar på. Igår sådde jag en massa ringblommor mellan bärbuskarna som jag hoppas ska lysa upp fint när det är mulet. Just nu är det 4 krusbärsbuskar och 4 jostabär planterade i bärrabatten.

På andra sidan har jag röda vinbär i en lite mindre rabatt och nu tillsammans med nytillkomna parksmultron.

Så ser det nog ut i det stora hela. Här odlar jag mina grönsaker, bär och snart förhoppningsvis även persikor, nektariner och aprikoser. Upphöjda bäddar och vindskydd skapar ett positivt odlingsklimat och jag som bor i zon 3 kanske har skapat lägre zoner att odla i min köksträdgård. Min förhoppning är att det är zon 1 och därför prövar jag nu persikor, nektariner och aprikoser på filand i mina upphöjda bäddar mot odlingstunneln. Kanske även fikon!

Glädjehuset – ett kretsloppshus

Oj, glömde, det finns också ett Glädjehus, mitt kretsloppshus där jag odlar tomater som står på baksidan av huset. Det är ett växthus där jag odlar tomater på sommaren och på vinter går hönsen där. Här kan du läsa mer om Glädjehuset om du är nyfiken: Bondjäntans glädjehus

Månadsbild ovanifrån: Köksträdgården i april

På återseende!

 

 

Förebygg pistillröta på dina tomter - en vanlig åkomma
Månadens tomatvän: Jenny "Surtanten" Neikell