Samla tomatfrön

2 december, 2017

Under hösten samlar jag tomatfrön från de tomater jag tyckte bäst om. Och de allra finaste exemplaren av dem så klart. Jag brukar varje år köpa några nya frön av nya tomatsorter men jag har också påbörjat fröinsamlingen till min tomatfröbank för ett antal år sedan!Det finns flera olika sätt att samla tomatfrön. Ett sätt som…

Läs mer

Färska tomater under lång tid?

30 november, 2017

Vi odlar ganska mycket tomater och många hamnar i grytor samt i olika konserver och mjölksyrningar. Jag torkar olika sorters tomater, både mattomater som blir ”soltorkade tomater” och körsbärstomater som blir godis med lite oregano och salt. Jag provar många olika sorter, letar efter frön och nördar in, på resor smakar jag tomater och samlar…

Läs mer

? Vintertomater – utvärdering & inspiration ?

16 juli, 2017

Varför odla vintertomater? Det är en relevant fråga faktiskt när en kan få fina tomater året om i affären. Stora, små, olika former och olika färger, det är bara att välja och vraka efter smak, humör och tillgänglighet. Mitt svar är för att du kan välja ett alternativ till långvägade transporterade tomater och välja bort tomater…

Läs mer

? Gamla köksträdgården i ny design! (del 2) ?

7 maj, 2017

Jag fortsätter med del 2: Gamla köksträdgården i ny design! Fortfarande har jag inget bra namn på platsen och kanske behöver jag inget? Eller så kommer det i sinom tid när det faktiskt är verklighet med denna nya del. För det du läser om är ju drömmar, planer och ett påbörjat projekt.  A,B,C är växter…

Läs mer

? 2017 Års tomatsådd: bifftomater! ?

8 mars, 2017

Vart tredje år ungefär, brukar jag frossa i bifftomater! I år är det dags igen, jag känner verkligen mig sugen på många härliga bifftomater! Det blir flera gamlingar men också några nykomlingar som denna på bilden; Purple Calabash från 1600-talet. Bifftomater är absolut de finaste, godaste tomaterna man kan odla och jag bara älskar dem….

Läs mer

Rödlöksmarmelad med plommon

20 november, 2016

Jag är inte överdrivet förtjust i söta ting men ibland finns det saker som bryter av på härligt sett, det blir bara helt rätt. En något syrlig rödlöksmarmelad till goda ostar eller till kött är faktiskt supergott! Här hemmagjort fröknäcke med brie och rödlöksmarmelad med plommon. Recept:3 stora rödlökar **15 torkade plommon1 dl strösocker2 msk vatten2…

Läs mer

Höstig italiensk gryta! ?

23 oktober, 2016

Idag har vi matsöndag hemma hos oss, det betyder att det lagas flera rätter och stora mängder. Det blev det bland annat en italiensk köttgryta som liknar Osso Buco i smak, dock är den inte gjord på kalv utan gris. Jag kan nog inte säga exakta mängder då jag gör den på känn. Det som…

Läs mer

Färska tomater under lång tid?

9 oktober, 2016

Vi odlar ganska mycket tomater och många hamnar i grytor samt i olika konserver och mjölksyrningar. Jag torkar olika sorters tomater, både mattomater som blir ”soltorkade tomater och körsbärstomater som blir godis med lite oregano och salt. Jag provar många olika sorter, letar efter frön och nördar in, på resor smakar jag tomater och samlar…

Läs mer

Fermenterad fruktig chilisauce!

26 juli, 2016

Jag har valt en medelhet chili som jag tror passar eftersom jag inte vill ha jättestark sås men mycket smak. Jag tror att man kan välja sin favo-chili och få ett gott resultat! Jag har gjort den tidigare på chilin monkeyface och Hot lemon med gott resultat. Nu är det Hungarian Hot Wax som får…

Läs mer

Innan det blir djungel…

13 juli, 2016

Det går knappt att komma in i Glädjehuset. Jag har haft fokus på lunden och köksträdgården så området framför lunden är eftersatt. Men grönt är det! Kanske det blir någon dag att ta tag i…  Igår var det heldag i Glädjehuset! Manad att faktiskt göra det, hade flera dagar tänkt men nu skulle det regna…

Läs mer