Tomatlista på g!
På kvällarna sitter jag och sorterar mina tomatfrön och skriver tomatlista! Så himla skönt att få ordning och reda:-) Sedan blir det chilins tur…
På kvällarna sitter jag och sorterar mina tomatfrön och skriver tomatlista! Så himla skönt att få ordning och reda:-) Sedan blir det chilins tur…
Som ni märker har det varit lugnt på bloggen i en månad. Jag har tagit lite semester och välbehövlig egentid, laddat upp batterierna och påtat i trädgården. Och så har jag varit på årets trädgårdsresa till Skåne! Gott för själen, mindre bra för kroppen med alla ”snabba matlösningar”, men men – det var det värt!…
Nu är jag hemma efter en underbar vecka på ”Mallis”. Vissa saker är riktiga höjdpunkter, som att klättra ner till denna lagun, äta god mat, strosa i en botanisk trädgård, läsa böcker och vila, åka i bergen, ja listan kan göras lång. Bottennapp skulle kunna vara någon form av matförgiftning :-/ som medförde uttorkning, kramper…
Här kommer efter önskemål en utvärdering av Tomàquets de penjar, mina så kallade hängtomater från Katalonien. På brickan ser dem i en blandad kompott med paprikor och andra tomater. Längst bak så ser du några San Marzano, de avlånga röda tomaterna. En Green Zebra, runda gröna med ljusa strimmor. De mörkt röda med grönt är…
Efter mitt inlägg om Billigaste maten fick jag en utmaning om att visa på sallad som inte var isberg, gurka och tomat. Och den utmaningen tar jag med glädje! En favoritsallad hemma hos oss är en strimlad kålsallad med vinegrette. Recept hittar du här. Vad har ni för gröna favoriter under vinterhalvåret? Berätta gärna, dela…
Lite skönt med jul och ledighet. Välbehövligt! Här kan ni se en alternativ julmiddag utan julskinka, riktigt inspirerande faktiskt! Det är River Cottagejänget med Hugh och några kändisar som kockar på. Se filmen här.
Ja då har jag börjat med att samla tomatfrön från de tomater jag tyckte bäst om. Och de allra finaste exemplaren av dem så klart. Jag har alltså påbörjat fröinsamlingen till min tomatfröbank! Jag brukar jäsa mina frön innan jag torkar dem. Jag samlar fröna i en glasburk med ljummet vatten och försöker få bort…
Idag blev det lite fruktig, lagom het chilisås! Aji Crystal passar till lite fruktigare och mildare sås då den har en citruston och inte är galet het. Näe hettan ligger någonstans mellan 50 och 70 tusen Scoville. Jag hackade gul lök och morötter som jag fräste länge i lite rapsolja. Därefter fyllde jag på med…
Glädjehuset i September är förändringarnas månad. Det är NU allt ska ske! Alla tomater, chilisar, auberginer och paprikor ska mogna och skördas. OCH sen ska man ta hand om dem på bästa sätt! Jag älskar att frossa i färska tomater och gör det gladeligen men jag vill också få till det med lite inläggningar. Så…
Nu kan jag inte hålla mig, jag är sååå kär i denna kvinna som gungar! Det var ögonblicksförälskelse och jag tror att den kommer hålla i sig. Så vacker och befriande. Det är Rolf Bengtssons skapelse som med sin fru Gunilla Bokelund-Bengtsson äger Villa Solhem. Jag fick äran att besöka deras gröna trädgård på trädgårdstrippen…