Bygga upp jorden för bra skördar
I ett tema i tre delar skriver jag om hur jag kan förbereda mig för en varm och torr sommar så att min trädgård och mina odlingar tar så lite skada som möjligt. Det handlar om att tänka om då förutsättningarna har förändras, om klimatet ändras behöver man också förändra hur du lever. Förutom att samla vatten, eller skörda vatten så behöver man se över sin förbrukning av vatten så klart. Hur kan jag reducera vattenåtgången så att vattnet räcker längre? Det har jag skrivit om här:
Men det handlar i allra högsta grad också om att bygga upp en jord som är fuktighetsbevarande och hälsosam för att kunna hantera värme och torra perioder på ett så bra sätt som möjligt.
Bygga jord
Bygga jord är en av de främsta nycklarna till att få till en hållbar odling där växter och grödor mår bra och du får en en fin trädgård oavsett om det gäller köksträdgård eller upplevelseträdgård. Jorden behöver olika komponenter för att bli lucker och humusrik, för att bli fuktighetsbevarande och hälsosam, och framför allt levande. Ta hand om din jord och den kommer att leverera!
Täckodling
En viktig del i hållbar odling är täckodling eller direktkompostering. Det vill säga att man täcker jorden med växtrester, ogräs och annan grönmassa. Jag täckodlar i så stor utsträcknings som möjligt. Mellan plantor lägger jag min grönmassa som kan vara det jag rensar bort, eller gräsklipp, ogräs eller lövkompost. Grönmassan kan vara ett tjockt lager upp till 15 centimeter utan problem. Sakta men säkert förmultnar grönmassan i ett samarbete med maskar och mikrober och ger humus till jorden. Det är bra både för lerjordar och sandjordar då vattenhållande förmågan i jorden ökar med humus.
Det andra som är bra med täckodling är ju faktiskt att om man täcker jorden så minskar avdunstningen av vatten. Det vill säga att du behöver vattna mindre då det torkar upp mindre. Det blir en jämnare fuktighet i jorden och växterna trivs bättre. En bonus är också att täckodling även jämnar ut temperaturen i jorden med sitt täcke.
Sist men inte minst så avger täckodling näring till jorden så det är en win-win situation med täckodling. Kanske tycker du att det är fult medan jag tycker faktiskt att det är vackert. Jag tror att ögat upplever vackra saker dels genom att något man känner igen någon, det vill säga att man behöver träna ögat och vänja det vid att se täckodling men även förståelsen för vad täckodling ger ökar det vackra. Med näringen och humustillägget så skapar du friska jordar att odla i som får en hälsofrämjande egenskaper som förebygger sjukdomar. Me like!
Ta hand om löven – skapa lövmull
Jag ska också gett slag för att lövmull är utmärkt täckmaterial och jag skulle aldrig kastar bort värdefulla löv. I länken ovan kan du läsa om hur jag tar hand om löven och använder sedan i mina planteringar.
Biokol
Ett sätt att bygga upp en fuktighetsbevarande jord är att tillsätta biokol. Dess porösa struktur och egenskaper gör att den kan hålla vatten femgånger sin egen vikt och därmed binder upp vatten i jorden. Här nedan kan du läsa mer om biokolets egenskaper i externa länkar. Intressant information att fördjupa sig i för den nyfikne.
Biokol – en klimatfrälsare? (Naturskyddsföreningen)
Biokol i växtbäddar (Stockholms stad)
Biokol (Hemmaodlat – en grönare vardag)
Jag har faktiskt köpt mig biokol för att blanda ner i mina odlingar och framför allt i mina bärbuskeodlingar i bärträdgården. Förra året upplevde jag att även om jag vattnade så rann vattnet undan då jorden hade torkat i så hög utsträckning att den inte kunde ta emot vattnet. Så i år ska jag gräva om bäddar med vinbären, tillsätta kompost, biokol och täckodla för att få till en fuktighetsbevarande jord.
Bokashi
Om du bygger upp din jord med mull och näring så skapar du goda förutsättningar för att minimera förluster i odlingen. Täckodling är ett bra sätt att bygga upp din jord så även biokol och bokashijord som du får från bokashikompostering.
Bokshikompostering är en fermenteringsprocess som skapar en miljö där inte patogener eller skadliga svampar trivs. Man skulle kunna säga att det ger en sjukdomsbekämpade jord som innehåller bra näring.
Du kan bokasha både matreser och växtrester och använda dig av det fermenterade avfallet till jordförbättring och jordförstärkning. Jag ser det som att boosta jorden med extra allt, om ni förstår vad jag menar. Mikroorganisemerna i bokashijorden stöttar mykorrhiza, samspelet mellan växter och jordsvampar att växa bättre och ge växterna ökad motståndskraft.
Här kan du läsa mer om hur jag bokashar:
Bokashi, fermentering och jordfabrik
Omvandla ditt köksavfall till nyttig jord
Till syvende och sist, jorden är som din kropp, den mår som du behandlar den. Om du tar hand om den, ger den näring, god mat och dryck, dansar med den och skrattar så ska du se att den levererar. Jag tror inte att du kan skämma bort dina jord för mycket, så ge allt du kan. Det här är bara några sätt att bygga upp sin jord, det finns fler, det viktiga är att göra.
Sist men inte minst ska jag tipsa om att jag har startat en trädgårdsvlogg – en videoblogg där jag berättar om det jag håller på med i trädgården. Och i den, hör och häpna, så är det massor av jordexperiment, jordförbättring och jordinspiration så klart. Och ja, och så tomater så klart!
Yes, det var det. /Johnna a.k.a Bondjäntan
0 kommentarer