Odlingskalender 2019: Mars
Jag tänker att mars månad handlar mycket om att förkultivera växter, städa och njuta. Jo jag behöver påminna mig själv om att stanna upp och njuta in våren. Att sitta och dricka en kopp kaffe eller te i vårsolen och lyssna på fåglarna är inte helt fy skam och borde göras ofta. Det är klart jag njuter av fingrarna i jorden och alla sådder men det där med att stanna upp är något speciellt.
Städa lagom
I mars städar jag, lite lagom… Jag förespråkar en blygsam städning, inte bara för att det är tråkigt att räfsa ihop löv utan för att löv och annat småskräp skyddar trädgården från vårens snöstormar och kyliga nätter. I min lilla lund låter jag löven ligga kvar så att maskarna tar hand om dem och det blir fin mylla. Jag krattar grusgångar och samlar ihop alla löv och gör lövmull i säckar som jag sedan lägger i rabatter som jordförbättring. I år behöver jag säkerligen också kratta min lilla gräsmatta som vi anlade i somras.
I köksträdgården städar jag och går igenom mina odlingsbäddar en efter en. Jag tar bort gammalt och luckrar upp jorden. Jag tillsätter kompost som jordförbättring och täcker med ”skräpet” där jag inte sår. Men jag börjar sådderna nu i stilla takt.
I odlingstunneln städar jag under februari och mars fram och tillbaka. Konstigt nog blir det aldrig riktigt färdigstädat, krukor står alltid i vägen hur jag än plockar undan. Men det är också charmen med odlingstunneln, det är alltid något på gång.
Odla i krukor
I mars tar jag hand om krukorna med tulpanerna som jag satte i höstas. De står i Oasen, ett kallväxthus som används som ett orangeri. De behöver lite tillsyn och lite vatten för att må bra. Det är nu också i slutet av mars som jag plockar fram dahliaknölarna och börjar driva fram dem.
Och planterar om pelargoner så klart… Jo jag brukar tro att jag ska plantera om mina övervintrade pelargoner men det är verkligen ett utvecklingsprojekt. Varje år, under vinterhalvåret har jag glömt att vattna de flesta av mina pelargoner och även om de behöver lite vatten så behöver de ändå några droppar för att överleva. Så tyvärr är det endast några få som blir omplanterade och frisserade, det vill säga att jag har tagit lite nya sticklingar.
Sår tomater
Utan tvekan är den stora händelsen i mars, sådd av tomater. Det är många månaders längtan som äntligen får komma till handling. Drömmarna blir verklighet och jorden känns mellan fingrarna. Många har speciella datum för sina sådder, första söndagen i mars, vasaloppshelgen och andra riktmärken. Hos oss är det när jag har tid, oftast vid flera tillfällen och hela köket är belamrat med krukor, frön och jord.
I år kommer jag även odla tomater på höjden och det ska bli superspännande. Tänk dig en tomatodling likt en vingård med ”tomatträd” på 2 meter och på dem dignar de stora och små tomater?! Kolla in Kenneths tomatpåle.
Annars odlar jag tomater i något som jag kallar för Glädjehuset. Det är ett växthus som används som ett kretsloppshuset och du hittar mer information på bloggen om Glädjehuset. Här hittar du dit. På vintern har jag hönsen i Glädjehuset och tidigt på sommaren flyttar tomaterna in.
Just nu är tomatplaneringen klar och jag skriver listor på vilka tomater som ska odlas. Dock säger min erfarenhet att det finns viss risk att de ändras lite granna under våren och plötsligt är det några fler med än vad som är tänkt. Men vad gör väl det? Jag har försökt att bestämma mig för färre sorter i år men vi får se om det blir så.
Tänk att det är så roligt med tomater!
Odlar i varmbänk
Om du inte har byggt en varmbänk kan du prova, det är superroligt! Det spirar gott i varmbänken och du får massor av grönt att äta. Det roliga är att när varmbänken har blivit kall har du finfin jord att fortsätta odla i.
Till varmbänken sår jag inomhus för att sedan plantera ut. Jag sår i tråg, krukor och såbrätten beroende på vilken grönsak det är.
- Betor
- Sallat
- Spetskål
Men jag sår även direkt i varmbänken
- Ruccola
- Rädisa
- Spenat
- Sallat
- Salladslök
Förodlar
Jag förodlar nästan allt i tråg eller såbrätten istället för direktsådd. Det kanske kan tyckas jobbigt eller tidsförödande men för mig är det praktiskt och lätt. Jag gillar att jag vet vad som kommer upp och sedan kan jag plantera ut småplantor där jag vill ha dem. Det är också mycket praktiskt att plantera välmående småplantor för de klarar eventuella insektangrepp bättre än direktsådder. Det mesta förodlar jag i odlingstunneln eller inomhus för att sedan plantera ut i köksträdgården:
- Blomkål
- Bondbönor
- Broccoli
- Grönkål
- Kålrabbi
- Mangold
- Persilja
- Piplök
- Rödkål
- Spetskål
- Svartkål
Visst odlar jag lite som ”vanligt” det vill säga direktsådd och då är det kanske sallat och spenat som jag sår direkt när jorden i köksträdgården värms upp.
Inomhus sår jag förutom tomater och vissa kryddor, gul och röd lök för utplantering. I år ska jag faktiskt så lök från frö, ibland lyckas och jag ibland inte.
Sommarblommor
I år är sommaren då jag översköljs av sommarblommor i min köksträdgård. Planerna är storslagna och jag tror att jag kanske har tagit vatten över huvudet vad gäller blommorna. Men återigen, det gör inget, en behöver våga prova för att veta. Att prova sig fram är halva nöjet enligt mig, det kan misslyckas och det kan bli alldeles underbart!
Jag har ju inte en jättestor köksträdgård utan den har varit tillräcklig att odla grönsaker i. Frågan är vad som händer nu när jag har planerat in så mycket blommor… kan det vara så att jag inte riktigt får plats? Äh… finns hjärterum så finns det stjärterum!
I år ska så mig en efterlängtad solroshäck! I många år har jag planerat och drömt om en solroshäck och i tror jag att det kanske blir av! Fröna är inköpta och det blev 4 olika sorter som jag ska blanda. Dessa sår jag i pluggbrätten och ställer i odlingstunneln på tillväxt, oftast dirketsår man nog solrosor men eftersom jag har en massa åsikter hur solroshäcken ska se ut så blir det plantor att plantera ut.
Och så har jag köpt flera soters blomsterkrasse som ska pryda både korgar och odlingsbäddar. Några fler sorters tagetes och ringblomma som passar som handen i handsken i köksträdgården. Ja och lite annat nytt och spännande. Det får nog bli en helt egen sommarblomsartikel tror jag. I allafall så börjar jag förså dem i mitten av mars och då i odlingstunneln.
Ja ni förstår det kommer bli många härliga dagar med sådder i mars! Både av grönsaker och blommor och det kliar redan i odlingsnerverna. Och så tänker jag lite stilla, i år ska jag verkligen satsa på att odla min jord!
// Johnna
15 kommentarer