Jordfabrik – omvandla matrester till nyttig jord

24 november, 2019

Jordfabrik Idag tänkte jag berätta lite om jordfabriker, hur jag gör och varför jag gör jordfabriker. En jordfabrik är ett kärl där jag lägger gammal jord och bokashi-kompost som blir till fin ny näringsrik jord. Oftast gör jag en jordfabrik av min bokashikompost och på såsätt minskar jag risken för att få objudna gäster som…

Läs mer

Nu planterar jag vitlöken – så här gör jag!

16 november, 2019

Många användningsområden Vitlöken är utan tvekan en favoritgröda, precis som tomaterna. Hur skulle man kunna leva utan vitlök är frågan? Vitlöken har en gedigen historia och det påstås att den har odlats så länge människan har odlat. Den har använts både som köksväxt och som medicin, nuförtiden finns det ju till och med vitlökskapslar att…

Läs mer

Hur kan jag hantera en torr och varm sommar?

4 maj, 2019

Vattenförsörjningsproblem Utifrån förra årets varma och torra sommar funderar jag mycket på kommande sommar och mitt odlande. Jag vill verkligen inte hamna i samma situation om vädrets makter beter sig likadant. Om det är så att vi går mot torrare och varmare somrar så behöver vi inte bara fundera på hur vi motverkar det utan…

Läs mer

Vad betyder orden? Bokashi, fermentering och jordfabrik…

22 april, 2019

Jag får många frågor om vad saker och ting betyder gällande fermentering, bokashi och jordfabriker. Jag ska försöka förklara och göra en ordlista som förhoppningsvis förtydligar och kanske även inspirerar. Bokashi Bokashi är en ”komposteringsmetod” av matafall  eller egentligen, om vi ska vara korrekta så är det jäsning av matfall och betyder ”fermenterat organiskt material” på…

Läs mer

Omvandla ditt köksavfall till nyttig jord – med Bokashi!

30 mars, 2019

Fermentera köksavfallet Du kan kompostera ditt matavfall på ett himla fiffigt sätt, inomhus och utan en hemsk lukt. Du kan kompostera med Bokashi-metoden eller som jag brukar säga, Bokasha. Du jäser ditt köksavfall genom att hålla behållaren syrefri och tillsätter effektiva mikroorganismer när du komposterar med Bokashi. Med denna komposteringsmetod binds kolet i komposten upp…

Läs mer

Omvandla fuljord till finjord med bokashi

17 mars, 2019

Fuljord omvandlas till finjord Bokashi-kompostering är riktigt bra. Oftast gräver man ner innehållet i den fyllda hinken, i landet och så omvandlas det till jord med goda effektiva microorganismer. Men man kan också starta jordfabriker där man varvar gammal uttjänt jord och bokashi-kompost om vartannat, låter stå 3-6 veckor och vips så har du ny fin…

Läs mer

Sorterar mina fröpåsar – från kaos till ordning

27 januari, 2019

Det är dags att börja sortera alla nyinköpta frön! Och alla äldre fröpåsar som fortfarande innehåller frön för sådd. Måste säga att jag gillar det är med att sortera fröpåsar, det är något speciellt. Lite annorlunda kanske, men det är nästan som någon form av terapi att sortera fröpåsar. Det är drömmar på påse! Jag…

Läs mer

Varför odla kulturarvsorter och ekofrön?

20 januari, 2019

Jag får ofta frågorna om VARFÖR jag odlar kulturarvssorter och ekofrön samt VARIFRÅN köper jag kulturarvssorter och ekofrön? Det finns många gånger ganska trista argument om att det skulle vara onödigt och ointressant och som ni säkert har gissat håller jag inte med sådant nonsens. På frågan om VARIFRÅN köper jag mina fröer kommer jag…

Läs mer

Mina odlingshyllor som jag använder till frösådder

13 januari, 2019

Finns det något som har förenklat mitt odlande fick jag som fråga här om dagen? Jo, när jag fick till det med mina odlingshyllor med lysarmaturer så blev det skillnad. Jag kommer ihåg när jag fick idén, åkte och handlade med maken och det bara blev perfekt. Känslan av att vara smartast och påhittigast, helt…

Läs mer

Gröna julkappar i sista minuten!

16 december, 2018

Konsumtions-hierarkin Ulrika Freya Neldorin har skapat ett alster som heter Konsumtions-hierarkin och jag gillar den skarpt.  Jag tänkte använda mig av den och tipsa lite om GRÖNA JULKLAPPAR!  Vi börjar uppifrån och går ner i denna triangel i skepnad av en gran, det vi ska göra minst är på toppen och det vi ska göra mer…

Läs mer