Carpaccio på betor

4 december, 2022

Förra julen gjorde jag carpaccio på gulbetor för att jag ville få in mer grönt i maten och för att jag ville få lite fräsch känsla på julbordet. Det här var en rätt som gjorde succé och som behöver få en plats bland all traditionell julmat – en riktig utmanare!

Välkomna kokta betor, tunt skivade med en dijondressing och riven färsk ingefära!

En rätt som passar både vegetarianer och köttätande, den fungerar utmärkt på buffébordet en försommardag eller varför inte som förrätt. Det är bra om betorna är kokade al dente och har tuggmotstånd för det blir lättare att hyvla dem tunna. En mandolin är ett bra verktyg när man vill ha tunna skivor av något men det fungerar faktiskt också med osthyvel!

Du behöver:

  • gulbetor
  • dijonsenap
  • vitvinsvinäger
  • salt och peppar
  • en bit färsk ingefära

Dressing:

  • 2 -3 msk dijonsenap
  • 1, 25 dl rapsolja
  • 0,25 dl äppelcidervinäger
  • salt och svartpeppar

Gör så här:

1.Koka betorna med skal, koka dem så att de har tuggmotstånd kvar. Medan du kokar betorna gör du dressingen.

2. Blanda dijonsenap, rapsolja och äppelcidervinäger, smaka av med salt och svartpeppar. Låt stå.

3. Skala och riv ingefära på det grövsta på ett rivjärn.

4. Skala betorna genom att dra av skinnet när de har svalnat något.

5. Hyvla betorna tunt och lägg dem på en tallrik, marinera med hälften av dressingen en stund innan serveringen. 

6. Lägg betorna snyggt, häll på resten av dressingen och strössla med riven ingefära!

 

Njut!

Planera för julens mat...
Sallad i säsong