Mjölksyrade morötter – en nyttig favorit!

8 december, 2019

Jag fick en fråga om hur jag mjölksyrar mina morötter och jag insåg att jag faktiskt inte har skrivit om det. Mjölksyrade morötter är supergott och vi har flera olika favoriter som vi gör i omgångar. Det är något dramatiskt med fermenterad mat som jag älskar, det bubblar av goda välgörande bakterier. De goda bakterierna hjälper den normala bakteriefloran i tarmen att återhämta sig, till exempel efter en kur med antibiotika eller efter magsjuka. Eller ett mastigt julbord!

Jag mår bra av mjölksyrad mat, jag mår också bra när jag förbereder mina burkar med grönsaker. Det är ett mathantverk om lugnar kropp och själ. Ibland använder jag säkra kort och ibland vågar jag nytt. Idag är det klassiker på agendan, sånt som jag gillar. Du kan fermentera grönsaker och rotfrukter var för sig eller i blandningar. Här syrar jag var förs sig och olika kryddningar till mina morötter. 

Du kan syra grönsaker i dess egna vätska, till exempel vitkål och rivna morötter ger bra med vätska. Jag har valt att mjölksyrejäsa med saltlag som jag kokar upp enkelt och snabbt, jag låter lagen svalna innan jag häller över grönsakerna; 1 liter vatten och 1 – 2 msk salt. Gillar man inte saltig smak väljer man lägre salthalt medans ibland kan det vara riktigt gott med salt och syrligt.

Vilken form vill du ha morötterna syrade?

Jag tänker att man kan välja olika former på morötterna beroende på vad man ska ha dem till och vilken smakupplevelse du vill åt. Visst är det lite skillnad på rivna morötter och hela morötter eller så är det kanske känslan på hur olika de känns i munnen som påvekar smakupplevelsen. Du kan använda hela morötter, du kan skära morötterna i tjocka stavar eller tunna som tändstickor. Ett annat sätt är också att riva morötterna, gärna grovt rivna eller ”slicade”, skivade eller hyvlade på tvären eller korta runda. Variationerna är många och det är roligt att ha olika former utifrån hur du väljer att smaksätt dem.

Olika smaksättningar som jag gillar

Med ingefära – jag brukar alltid ha mjölksyrade morötter med ingefära. Det är bland det godaste jag vet och skulle jag behöva välja så skulle detta bli den jag gör. Jag hyvlar morötterna med mandolin så att det blir tunna avlånga skivor till syrningen som jag sedan blandar med tunna skivor av färsk ingefära.

Med vitlök – mycket gott och med lite sting blir det med vitlök. Jag förväller vitlöksklyftorna lite snabbt innan jag blandar med morötterna som jag har skurit i ca 5 cm långa tjocka stavar. Ibland hyvlar jag morötterna precis som här ovan och blandar med tunna skivor av vitlök.

Med kummin – jag gillar kummin tillsammans med mjölksyrade grovt rivna morötter. Supergott och fräscht med kummin. Om man har kramper, gaser och eller svårt matsmältningen så är det bra med kummin som är kramplösande i mage- och tarmsystem.

Med kryddnejlika – vid juletid har jag kryddnejlika som jag blandar med grovt rivna morötter. Precis som kummin är kryddnejlika kramplösande och motverkar gasbildning. 

Med rödlök, vitlök, chili, senapsfrön och ingefära – det här ger en riktig smakexplosion i munnen och jag tycker att den verkligen fungerar tillsammans med tändstickstjocka morotsstavar. Stavar kan man sedan blanda ner i en sallad och de lyfter den mest tråkigaste salladen till en gourmetsallad med mycket smak.

Saltlag: 1 liter vatten och 1 – 2 msk salt.

Tänk på: att händer, redskap och burkar är väl rengjorda. 

 

Favorit i repris: "Scoutsallad", en sallad som alltid är redo!
Månadens tomatvän: Anette Nilsson på Boäng