Vad betyder orden? Bokashi, fermentering och jordfabrik…
Jag får många frågor om vad saker och ting betyder gällande fermentering, bokashi och jordfabriker. Jag ska försöka förklara och göra en ordlista som förhoppningsvis förtydligar och kanske även inspirerar.
Bokashi
Bokashi är en ”komposteringsmetod” av matafall eller egentligen, om vi ska vara korrekta så är det jäsning av matfall och betyder ”fermenterat organiskt material” på japanska. Ofta säger vi kanske lite missvisande att du komposterar ditt matafall inomhus med bokashi för att det är det som vi känner igen. Men kompostering betyder nedbrytning med god syretillgång, motsatt till bokashi som handlar om att jäsa utan syre.
Bokasha
Att bokasha är själva handlingen, görandet – verbet av processen. Vi är några som använder ordet även om det inte är vedertaget ännu och kanske irriterar en och annan. Jag tycker att det är ett toppenord även om det är påhittat. Passar mig och hur jag bokashar… och vilka ord är inte påhittade? sade hon lite finurligt.
Omvandla ditt köksavfall till nyttig jord
Bokashihink
Du kan antingen tillverka egna bokashihinkar eller köpa färdiga som avsedda för ändamålet. Det viktiga med hinken är att den är syrefattig, det vill säga att locket är så tätt som möjligt. Det är toppen också om du kan få bort lakvattnet genom matrestavskiljare och tappkran men inte nödvändigt. Jag har bokashat med två hinkar i varandra och i den ena borrade hål för att lakvattnet skulle rinna ut i den andra, fungerar förvånansvärt bra i all sin enkelhet.
Bokashiströ
Du strör bokashiströ över ditt matavfall mellan varje omgång för att tillsätta effektiva organismer i fermenteringsprocessen. Det är ett av sätten att fermentera sitt köksavfall, att använda bokashiströ. Ströet är ”laddat” med effektiva organismer och består oftast av vetekli. I Stefan Sundströms senaste bok i ämnet läste jag om att det finns de som laddar kaffesump på liknande vis. Intressant tänker jag och blir mer nyfiken.
Bokashispray
Ett annat sätt att bokashifermentera sin köksavfall är att spraya sitt matafall med mikroorgansimer, sprayflaska med vatten och mikrobkultur. Det verkar superlätt och enkelt med att duscha på lite EM. Tror jag ska göra det och jämföra med strömetoden.
Mikroorganismer eller mikrober
Effektiva mikroorganismer, bokashikultur eller mikrobkultur
Fermentering
Fuljord
Jordfabrik
Jordfabrik är något jag använder mig mycket av, både till matavfallet och trädgårdsavfall som är fermenterat. Fördelen med jordfabrik är att du kan ha det inomhus och bygger fin jord på kort tid, även under vintern. Du kan också göra det i större omfång och utomhus utan problem, till exempel med murarbalja eller i en pallkrage.
Du använder ett kärl, alltifrån förvaringslådor i plast till pallkrage fungerar alldeles utmärkt. Välj det du blir bekväm med. I botten lägger du jord, gärna fuljord som du återanvänder och sena lägger du i det fermenterade matafallet eller dina löv/tärdgårdsafall som är fermenterat. Fyller på med jord ovanpå och ser till att det fermenterade får kontakt med jorden. Det fermenterade avfallet ser likadant ut under fermenteringsprocessen och det är nu avfallet bryts ner till jord tillsammans med jordbakterierna.
Jordsäng eller bokashisäng
Det här ju det allra enklaste sättet att ta hand om sitt fermenterade avfall så att det blir till näringsrik mylla. Du gräver en grop eller ett dike där du önskar jordförbättra eller plantera alternativt så något. Du häller bokashin i gropen eller diket och fyller med jorden du grävde ur. Låter stå i två veckor och sedan gör du det du ska. Gräv lite så får du se, det är jord nu. Mäktig och fin jord. Näringsrik och lucker.
22 kommentarer