2019-års tomatvänner

24 december, 2019

Hepp!

Då har ett år till passerat och andra året tillsammans med Månadens tomatvän. Det betyder ytterligare 12 tomatvänner som delar med sig av odlingsinspiration, sina favoritsorter, förvaringstips, och kanske en och annan dröm. Sammanlagt 24 tomatvänner som inspirerar och sprider odlingsglädje!

Det är roligt att dela intresse med matkreatörer, musiker, mat- och dryckjournalister och odlingsfantaster av alla de slag. En gemensam nämnare alla tomatvänner har är att de pratar om smaken på tomaten, att den egenodlade tomaten är oslagbar! Kan ej mätas i pengar eller andra ting utan måste upplevas om du frågar mig. Kanske beror det på att en behöver vårda och omhänderta en tomatplanta och väntan skapar det goda? Eller så är det så enkelt att smaken skapas av bra odling!

Glad och tacksam har jag nu sammanställt alla årets tomatvänner för läsning. Vilken blir din favorit?

Trevlig läsning önskar jag er och tackar alla tomatvänner för 2019! /Johnna a.k.a Bondjäntan

Januari

Först ut på året var min nya odlarvän Agneta Magnusson! Hon är författaren till en av årets böcker ”Gråärter, rovor – och den älskade kålroten” om vikten av att fortsätta odla den odlade mångfalden. Agneta är en fröodlande kulturvetare som brinner för att bevara och föra vidare våra kulturarvsorter. För mig var det extra speciellt när Agneta tackade ja för hon har sådan kunskap om odling och historik om gamla grödor.

Här kan du läsa om Agneta och hennes tomater. 

Februari

I februari var Monica Eisenman med som tomatvän, en av två, i Systrarna Eisenman duon som är ett par matentusiaster. Hon har genuin passion för att äta mat, laga mat, prata mat och bjuda på mat, ja ni förstår, här är mat en stor del av livet. Hon arbetar som kokboksförfattare, matstylist och matbloggare samt odlar en och annan tomat. Monica delar inte bara med sig av sina odlingar utan även några tomatrecept! 

Här kan du läsa om Monica och hennes tomater.  

Karin på Sambruket

Mars

Karin Jansson är med som Mars-månadens tomatvän. Hon är redaktör för tidningen Odlaren som ges ut av FOBO, förbundet organisk-biologisk odlingFOBO förespråkar naturliga och kretsloppsanpassade odlingsmetoder som täckodling, skonsam markbearbetning, samodling och gröngödsling. Till vardags arbetar hon på Holma folkhögskola både som odlingslärare och biträdande rektor.

Här kan du läsa om Karin och hennes tomater. 

April

Sanya Falkenstrand är rockbruden som ställde om! Sanya vill gärna inspirera och pratar helst om jord och hållbarhet; ”Det är viktigt att vi ser till så att resurser tas tillvara på plats, att färre kemikalier används och att grönska uppstår. Alltid med tanken om ett socialt ansvar glokalt.” Sanya håller i intensivkurser i självhushållning och är även omställningscoach.

Här kan du läsa om Sanya och hennes tomater.

Maj

I maj hittar vi Tina Ahlin! Hon är känd från många olika sammanhang och har en lång musikkarriär bakom sig. Du har säkert sett henne i programmet Så ska det låta, hört henne tillsammans med Orsa spelmän som hon har spelat och sjungit med de senaste åren. Hon skriver musik, tonsätter dikter, är programledare och så mycket mer. Dessutom odlar hon tomater!

Här kan du läsa om Tina och hennes tomater.

Juni

Nu ska ni få träffa Niklas Hjelm som är juni tomatvännen! Han är författare och fotograf och utbildar sig till trädgårdsingenjör på SLU. Han brinner för matproduktion, natur och en livsstil som inte innebär att vi förbrukar mer än vad konsumerar. Han har nyligen kommit ut med unika boken Hydroponisk odling – köksträdgård utan jord!

Här kan du läsa om Niklas och hans tomater.

Juli

Nästa tomatvän är trädgårdsmästaren Tina från Teklas Trädgård. Tina har också som jag, en passion för tomater och håller gärna just föredrag om tomater och hur det går till att få sortäkta fröer. En av hennes drivkrafter både som utbildare och som verksam trädgårdsmästare i det levande museum som Edsviks köksträdgård är (där odlas enbart kulturarvssorter) är att dela med sig av sin kunskap och sprida odlingsglädje. Hon har även kurser i odling för barn och deras föräldrar. Så häng med och kom in i Tinas tomatvärld!

Här kan du läsa mer om Tina och hennes tomater.

Augusti

I Augusti har vi Anette Rosvall som månadens tomatvän. Hon är kokbokskreatör, sommelier, skribent och stilist med fokus på dessert, mat & vin. Anettes passion är att få till det där lilla extra, att maten är god och vacker, att inspirera oss att välja med omsorg, hitta den rätta drycken just för den måltiden. Kanske har du stött på henne i en tidning eller har någon av hennes kokböcker?! 

Här kan du läsa mer om Anette och henne tomater.

September

Nu ska ni få träffa Olof Söderén som är en sann glädjeodlare och bor i lägenhet. Jo det är sant, han har till och med skrivit en bok tillsammans med Anna Rökaeus om stadsodling, Spenat i stan. Jag hade äran att träffa dem för några år sedan när de tog bussen ut till mig för en intervju. Anna och Olof gör den populära och innehållsrika podden Odlarna. 

Här kan du läsa mer om Olof och hans tomater. 

Oktober

Äntligen ska ni få träffa Lisa Lemke som är månadens tomatvän! Hon har haft fullt upp skulle man kunna säga,  med tv-programmet Timjan, tupp och tårta på SVT som sändes under hösten. Ett program där de bjuder in gäster och inspirerar till att laga enklare och roligare matlagning. Dessutom skriver hon kokböcker och senast ut är Brödmat: från quesadilla till pizza och chimichanga!  

Här kan du läsa mer om Lisa och hennes tomater.

November

Nu ska ni få träffa en otroligt inspirerande person som heter Agneta Andersson och som odlar tomater i Lappland, i zon 7 på gränsen till zon 8. Hon lyckas odla med stor framgång, till exempel imponerande skördar med 35 kilo rödbetor och fjorton sorters potatis. Hon gillar olika sorters kål och både mjölksyrar och odlar den för färskkonsumtion. Och hur är det med tomater kan man ju undra? Ja det är ju det ni ska få följa nu! 

Här kan du läsa mer om Agneta och hennes tomater i zon 8.

December

Sist ut på året är Anette Nilsson som är en inbiten trädgårdsodlare med stort intresse för köksodling på ”franska” och dagliljor. Hon har nog den vackraste köksträdgården jag har sett och varje år väntar jag med spänning på vilka färgkombinationer som ska bli årets färg på blommor och grönsaker i hennes potager. 

Här kan du läsa mer om Anette och hennes tomater. 

 

Det var faktiskt alla tomatvänner för 2019!

Det har varit så roligt med variationen, från längst ner i söder till norrland, att odla på friland till balkong, ja olika men ändå lika. Många gemensamma faktorer går att finna, lusten till att odla, kärlek till jorden och så klart smaken som jag redan har nämnt.

Om du är sugen, kanske har missat  2018-års tomatvänner eller behöver bli påmind och läsa igen så hittar du dem här. Det är också 12 godbitar att njuta av!

Här kan du läsa mer om 2018-års tomatvänner. 

Hoppas du inspireras till härliga tomatodlingar och har haft trevlig läsning!

Nyttig och god solskenssallad
Picklade champinjoner - vegetarisk "sill"