Asiatisk sallad på blomkålsblast och gurka

21 mars, 2020

Den 25 september 2015 antog FN 17 globala mål – Agenda 2030 en universell agenda för hur alla länder ska jobba för hållbar utveckling under de närmaste åren. I agendan finns det 17 Globala mål som innefattar alla tre dimensionerna av hållbarhet – social, ekonomisk och miljömässig.

Mål nummer 12 handlar om Hållbar konsumtion och produktion och en del av målet är att minska matsvinnet. Enligt FN så slängs 1/3 del av all den mat som produceras och för att uppnå en hållbar utveckling krävs det förändringsprocesser i produktionen men också i hur vi konsumerar varor och resurser. 

Ett av dem är att bli bättre på att ta hand om hela grönsaken som jag tidigare har skrivit om. Här kommer ett annat tips om att ta hand om blasten på blomkålen oavsett om du har köpt din blomkål eller odlat den. Blomskålsblasten är smakrik och otroligt nyttig, den har mer smak än själva blomkålen tycker jag. Den smakar lite som en blandning av blomkål och rädisa och är supergod.

Asiatisk smakrik sallad på blomkålsblast och gurka

Du kan göra många ting med blomkålsblasten, alltifrån koka den i soppa till woka eller så provar du denna supergoda sallad tillsammans med gurka. Fräscht och gott till både grillat och annat, passar bra till fläsk, fågel och nöt.

Börja med att blanda ihop dressingen som gör blomkålsblasten extra lyxig.

Dressing till salladen

  • 1 röd chilifrukt (hackad)
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 0,5 dl äppelcidervinäger
  • 1/2 dl vatten
  • 1 dl rapsolja
  • 1 tsk salt
  • 2 tsk socker eller honung
  • 1/2 tsk grovmalen svartpeppar
  • 4 msk ljus soja
  • 1 msk sesamolja
  • 1 msk fisksås

  1. Skölj och skär blomkålsblasten tunt i strimlor
  2. Skär 1 bit gurka (1/3 del av salladen) i halvmånar och blanda ner tillsammans med blomkålsblasten
  3. Häll på dressing och låt stå minst 15 minuter.

Servera salladen som tillbehör och gör gärna lite extra för den är försvinnande god! 

Omställning till en hållbar konsumtion och produktion av varor är en nödvändighet för att minska vår negativa påverkan på klimatet och miljön men också på  människors hälsa. Jag tror att en omställning är fullt möjlig men då behöver vi våga tänka om och tänka nytt om hur vi konsumerar och vad vi konsumerar. Fler tips tas gärna emot. 

Johnna a.k.a Bondjäntan

Kimchi på blomkålsblast
Att bekämpa sorgmygg