Dags för fläderblomsdryck!

12 juni, 2018

Det finns en sak som för mig är förknippat med skolavslutningstider och försommar och det är fläderblomsdryck! Att plocka fläderblommor är en underbar upplevelse om du stannar upp några sekunder och faktiskt doftar på dessa vackra blommor. De doftar starkt av nektar och ja en parfymliknande blomdoft av fläder.

Och titta på dem, som en stjärnhimmel, vad kan en mer önska sig?!

 

FLÄDERBLOMSDRYCK

Ca: 2,5 liter färdig saft/dryck. Receptet kan dubbleras. Själv brukar jag göra i 
10 liters hinkar. Jag minskar på sockret och fryser in så blir det mer som en måltidsdryck. Eller rättare sagt, jag dubblerar receptet men inte sockermängden. 

• 20 klasar fläderblom
• 1,5 liter vatten
• 2 kg strösocker
• 3 st citroner.

Rensa blomklasarna från allt grönt.
Lägg dem sedan i lättsaltat vatten ca: 15 minuter så att allt småkryp lämnar blommorna.
Skölj dom sedan under rinnande vatten.
Lägg blommorna i en stor kastrull eller hink. Jag använder en ”mathink” då jag gör dubbel sats.

Koka upp vattnet och blanda i socker och rör tills det har lösts upp.

Riv skalet på citronerna och rör ned. Om du har möjlighet kan du köpa obesprutade citron. Eftersom man använder skalet föredrar jag ekologiska citroner. Pressa citronerna och häll i saften. Slå sockerlagen över blommorna medans den är het.

Sätt locket på kastrullen och låt den stå i fyra-fem dygn.

Sila sedan saften genom silduk och använd lämplig förvaring så som frysaskar eller fryspåsar.

Eftersom jag inte tillsätter varken citronsyra eller massor av socker behöver drycken frysas in. Man kan nog inte spara på flaskor om sockermängden är reducerad eftersom socker inte bara sötande utan också konserverande.

Att skapa nytt - arbete pågår i trädgården!
Tomater flyttar in i Glädjehuset