Klimatsmart svamprisotto

25 oktober, 2020

Risotto med svamp är en underbar vegetarisk rätt eller tillbehör som många kan äta av. Om du dessutom byter ut vanligt ris mot svenskt havreris och plockar din svamp har du en riktigt klimatsmart svamprisotto. Havreris är hela havrekärnor som ångbehandlas och poleras för att korta ner koktiden. Havre är dessutom en hälsosam och stabil gröda som trivs bra på våra breddgrader.

Du kan köpa champinjoner eller annan god svamp om du inte har skogen nära dig eller om du inte hinner plocka din svamp. God svamp till denna enkla rätt är kantareller, både gulla och trattisar, champinjoner och karl johan.

Du behöver

5 dl svamp

1 gul lök

1 mild chili

Havreris

en skvätt vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger

Salt och peppar

 

Gör:

  1. Koka Havreris enligt instruktioner på fpk
  2. Skala löken och hacka den smått
  3. Hacka svampen medelstort
  4. Skär chilin i mindre bitar
  5. Fräs löken, chilin och svampen i lite olja,
  6. Blanda/fräs med havreriset när det är färdigt.
  7.  Häll på en liten skvätt vinäger för syran
  8. Salta och peppra

 

Gott att servera med: HP-sauce och bearnaisesås

 

 

 

Planterar tulpaner och drömmer om sagolika blomster
Månadens tomatvän: Ann-Helen Meyer von Bremen