Rödlök på tre goda syrliga sätt

14 mars, 2020

Syrad rödlök är så gott men vad menas då egentligen med syra?

Det finns många olika sätt att få rödlöken syrlig och självklart är det olika smak beroende på tillvägagångssätt. Du kan använda citron, vinäger, ättika att syra med och då fokuserar vi mest på smak och kanske hållbarhet. Vill du dessutom få till levande nyttobakterier, probiotika så behöver du fermentera löken, det vill säga mjölksyrejäsa. Här nedan får du tre olika förslag, alla goda men olika tillvägagångssätt.

 

Snabbpicklad lök med citron och socker

Om suget är stort efter syrlig rödlök och du behöver få till den snabbt är detta perfekt! Förvånansvärt god och jag gillar detta.

Du behöver

4 rödlökar (små)

4 msk citronsaft

3-4 msk strösocker eller honung

Gör så här

  1. Skala och skiva löken tunt och lägg i en burk eller skål.
  2. Rör ner citronsaft och socker/honung i löken.
  3. Låt stå minst 10 min. 

Klart!

**************************************************

Picklad rödlök med 1-2-3 lag

En klassisk picklad rödlök som är perfekt till det mesta.

Du behöver:

  • 4 röda lökar
  • 1 dl ättiksprit 12%
  • 2 dl socker
  • 3 dl vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Gör så här

  1. Skär den skalade löken i strimlor eller i båtar
  2. Koka upp ättiksprit, socker, vatten, salt och peppar till en lag
  3. Lägg i lökarna och låt lagen och lökarna svalna
  4. Lägg lökarna i rena burkar och täck lökarna med lagen
  5. Blanda till mer lag om det behövs och häll över
  6. Förvaras svalt och mörkt eller i kylen när du öppnat burken.

**************************************************

Fermenterad rödlök

Jag har gjort lite olika men bästa resultat hittills efter Surtantens recept från boken Fermentera 2.0. En bok som förresten är mycket innehållsrik och rekommenderas varmt! När man väl har fått till det så kan jag också rekommendera att lägga till dill, mycket gott.

Du behöver:

500 g skalad rödlök

10 g havssalt (2 tsk finkornigt)

zest från 1/2 ekologisk citron

1 dl kallt vatten

5 vitpepparkorn

2 kryddpepparkorn

1 lagerblad

Gör så här:

  1. Skala och dela löken. Skiva tunna halvmånar och lägg i burken.
  2. Strö över saltet och krama tills löken mjuknar.
  3. Häll i citronzest och vatten – rör om.
  4. Använd en glasburk med bygellås och gummiring – häll i löken och vattnet, varva med pepparkornen.
  5. Pressa ihop så att all luft försvinner och löken är hyfsat ihoppackad.

Använd gärna påstricket för att trycka ner löken och minimera syre i burken:

  1. Ta en fryspåse som rymmer 2 liter och veckla ut den i burken.
  2. Häll vatten i påsen så att det nästan står upp till kanten.
  3. Pressa ur luft och knyt ihop påsen.
  4. Stäng locket och låt stå 14 dagar i rumstemperatur, gärna på en tallrik eller något ifall det skulle pysa yr burken.
  5. Låt löken mogna i kylskåpet i minst 7 dagar (efter 14 dagar i rumstemperatur)

 

Smaklig spis!

Att planera en asiatisk köksträdgård - första delen
Vilken jord och näring behöver tomaterna?