Strutbräken i maten
Det går faktiskt att äta strutbräken och det är absolut en delikatess! Den innehåller höga halter av A och C- vitaminer och har ett lågt kaloriinnehåll. Senvåren brukar vara rätt tillfälle att hitta späda skott hemma hos mig, så där i slutet av april, början av maj. I år är den något senare är vanligt men vad är inte det?!
Har du inte provat äta strutbräken tycker jag absolut att du ska prova. En del säger att strutbräken och hostor kan ersätta sparris och ja varför inte, det kan de väl göra. Å andra sidan tänker jag att de är inte alls är några ersättare, nej snarare är de är faktiskt ”huvudpersoner” som de är! En smakkombination som påminner om sparris och gröna bönor enligt mig.
Dock ska här hyttas med ett varningens finger gällande strutbräken, du behöver veta att det är strutbräken och inte vilken ”ormbunke” som helst samt att den ska tillagas.
Hur vet en om det är strutbräken då? Ja det finns några kännetecken men det tydligaste är att den är ljusgrön och har inga sporgömmor på undersidan av bladen. Den blir cirka 1 meter hög när den har vuxit till sig och det latinska namnet är Matteuccia struthiopteris. Är du osäker på sort, välj att avstå att äta den! Är du säker? Frossa och njut, det är under endast några dagar som det är lämpligt att skörda.
Du skördar när ormbunkens topp är knoppar skulle en kunna säga. Det är precis innan den slår ut, rullar ut sig. Du skördar alltså ”rullarna” och en liten del till, kanske knappt 10 cm av stjälken. Om du skördar för intensivt kan plantan dö så var snäll, lämna i alla fall en tredjedel kvar. Fördelen med strutbräken är att den sprider sig lätt och du får många plantor på kort tid. Ja det kan också vara en nackdel att den sprider sig hiskeligt men ur gourmetvinkeln rena lyckan!
Jag pratar faktiskt bland annat om att äta och tillaga strutbräken i podden med Odlarna, avsnitt 26. Hoppas att du har lyssnat både på mig och alla andra fantastiska inspiratörer som medverkar i Annas och Olofs podd Odlarna.
Det bästa sättet att tillaga strutbräken? Ja det är nog olika om du fråga olika personer. Ett sätt är att koka dem 5-8 minuter i lättsaltat vatten och sedan använda dem på något sätt i en sallad eller som del av en rätt. Har inte provat men gissar på att de skulle kunna funka bra med en hemmagjord hollandaise…
Själv wokar jag helst strutbräken lite snabbt i pannan tillsammans med lite vitlök och piplök efter 2-3 minuters uppkok i saltvatten. Så himla gott som en liten rätt av många, en riktigt bra tapas om du frågar mig! Ett hett tips är att någon gång bjuda på en vår-vego-middag med tapas och då passar dessa rullar bra tillsammans med potatiskaka, marinerade och grillade squash, heta paprikor och annat gott.
Vill du lyxa till det med en enkel men god lunch är wokade strutbräken perfekt som tillbehör till omelett som är gjord på ägg och grädde och en smakrik ost. Toppar du dessutom med en god grönsallad med färska örter så behöver du inget mer. Helt galet gott!
Väl mött! /Johnna a.k.a Bondjäntan
0 kommentarer