Årskrönika, året som gick… [del 2]

5 januari, 2022

Del 2 i årskrönikan för året 2021

Ja vi fortsätter med året som gått och då har vi kommit till sommaren. Första delen börjar i januari och slutar med juni, den hittar du här: del 1 

Det skulle vara lätt och räkna upp allt som inte blev gjort, trädgårdsfesterna, bygga krukhuset, omtag av prunuslunden, baksidan av huset, ja många ting som kommer med på årets to-do-list. Fördelen med att se på allt som inte blev gjort är att få drömma om att få planera upp till exempel en massa trädgårdsfester!

Här kommer reflektioner från mitten av sommaren, juli till december slutet av 2021. Du får reda på varför jag blir rörd till tårar, hur nöjd jag är med Flamencorabatten och så mycket mycket mer!

Juli

I juli odlas det för fullt men det pågår också upp-pimpning i köksträdgården så flertalet odlingslådor ligger i träda. Tre nya odlingslådor ersätter gamla odlingslådor som håller på att rasa samman. De gamla lådorna var både återbruk och lappade fler talet gånger och till slut höll de inte ihop alls.

I mitten av juli går jag på semester och min nya trädgårdskompis katten Ziggy Stardust flyttar in. Han är supergullig och det är som att ha småbarn, behöver passas hela tiden för att han inte riktigt vet vad som är farligt eller säkert. Ett antal nedplockningar från träd när han har klättrat upp och inte kommer ner står på dagsschemat och upptar min tid.

Jag börjar också med att renovera en rabatt vid sidan om Oasen (växthuset) och rensar platsen från ogräs. Gruset är översållat med ogräs och likaså rabatten som dessutom har en växt med rötter  till enförbannelse. Jag gräver ur den flera meterlånga rabatten och tänker på det som ett styrkepass, tar lite emot och får verkligen anstränga mig för att det ska bli gjort. Men när det är typ djungel och svårt att se hur det ska gå till så ”rasslar det ganska gott i dammsugaren”. Det vill säga, det blir en stor skillnad i arbetet när det väl görs! Efter ett hektiskt år på jobbet har vissa saker fått stå tillbaka som till exempel ogräsresning. Att våga prioritera och inte alltid göra alla måsten kan vara viktigt men då behöver man också hantera sina beslut som i detta fall rensa ogräs och göra en make over i rabatten.

På kvällskvisten försöker jag ta det lugnt och målar. Framför Flamencorabatten som är magnifik har jag ett gammalt trädgårdsbord som målas och får nytt liv. Tanken är att sitta här och äta middag men det blir inte av i någon större utsträckning däremot står det krukor på bordet allt som oftast. Puh… ska bli bättre på det där med att ”ha fint” och undanplockat. Allt som oftast så ser det ut som en arbetsplats var man än befinner sig i trädgården, det pågår alltid nåt projekt.

Av allt ogräs som jag rensar i grusgångarna gör jag självklart gödselvatten som jag använder under sensommaren både till blommorna och alla grönsaker i köksträdgården och i odlingstunneln. Som ni säkert vet vid det här laget ligger ämnet jord och gödsel mig varmt om hjärtat och året 2021 blir det aldrig så viktigt för många odlare som nu. Gödsel och jordprodukter i handeln som innehåller ogräsgift av typen pyralider förstör många odlingar och trädgårdssverige är förtvivlad.

Jag lyfter det igen, vi behöver verkligen börja hitta en hållbarhet i odling som tar hand om moderjord istället för förbruka och förstöra den. Vi kan bygga komposter, vi kan använda bokashi, vi kan täckodla, vi kan göra så mycket mer, så mycket mer oavsett om vi bor i lägenhet eller i hus. Att utveckla en hållbarhet borde ligga i fokus! 

Gödsla rätt och lätt

Augusti

I augusti fortsätter jag att renovera rabatten som jag har grävt ut och namnar den till purpurrabatten. Nu måste en inte göra en make over bara för att du ska rensa bort ogräs men jag passar på! Ni vet när det ändå ska göras nåt radikalt så kan man måla med stora penseln. Många växter omhändertas och Havtornen är tillbaka planterade tillsammans med nya alunrot Obsidian, Kantnepeta Walkers Low och Purpurmejram Herrenhausen. 

Jag älskar verkligen mitt Glädjehus och kan ibland bara stå där inne i timmar med att fixa och vattna. Glädjehuset är mitt kretsloppshus i form av ett växthus där jag har hönsen på vintern och tomater på sommaren. Ibland blir det stressigt att hinna med men allt som oftast gillar jag vara inne Glädjehuset! I Augustimånad är det kaos i Glädjehuset och under en helg går jag igenom växthuset som en bulldoser och rensar i djungeln för att tomaterna ska hinna mogna. Det är övervuxet och kraftigt eftersatt med gallring och uppbindning. 

Det har dock gått ganska bra i Glädjehuset och tomatplantorna levererar tack vare täckodling och automatbevattningen. Gräsklipp är en underskattad produkt som borde alltid tas hand om. Antingen gödslar du gräsmattan genom att låta klippet ligga kvar eller så använder du gräsklippet i odlingarna som jag i det här fallet till tomaterna i Glädjehuset. Att kasta gräsklipp på hög i utkanten av trädgården eller i kompost är faktiskt slöseri med resurser. Fördelen med att gödsla med gräsklipp är förutom att det är god näring till tomater att om du lägger 10 cm gräsklipp runt tomaterna så behåller du fukten i jorden.

Trädgården levererar frukt och bär som aldrig förr! Medelhavsfrukt, persikor och vindruvor som är närodlade, plockade först när de är mogna har en helt annan smaksensation än långväga fraktade frukter. Jag önskar att jag kunde förmedla smakupplevelsen… Jag skördar vinbär, smultron, krusbär och äter till min frukost för glatta livet. 

Flamencorabatten framför odlingstunneln är så vacker, vild och färgrik. Jag är galet förtjust i den och plockar blommor flera gånger i veckan och smyckar inomhus. En och annan bukett får också nytt hem och glädjen delas. Flamencorabatten är ny för sommaren och jag har själv dragit upp blommorna som är ett-åriga och en salig blandning med dahlior! Jag tror att ska skriva ett separat inlägg om Flamencorabatten så får ni höra och se mer!

Make over i rabatten – ur kaos föds kreativitet

Hur jag binder upp tomaterna på ett lätt sätt

Frågor och svar om Glädjehuset

September

Tomater i överflöd och överallt i köket står det tomater! Det är så himla roligt när det finns ett överflöd av tomater och man kan göra många goda inläggningar och så sist men inte minst även frysa in tomater till vinterns goda grytor och pastasåser. Eller vad man nu önskar spara sina tomater till. Att göra egen ketchup eller egen tomatpure är inte fy skam, det är också roligt med egna krossade tomater som lätt går att ta fram vid behov.

Här hemma har vi flera olika sätt att ta hand om tomater och genom åren har jag hittat mina favoritsätt. Jag gillar när det är enkelt och smart, det är liksom perfekt för mitt sinne om det är så lite kladd och ansträngning som möjligt. Förutom att jag kokar och konserverar tomater på olika sätt så fryser jag också in tomater, oftast på tre olika sätt.

Visste ni att tomater är inte bara goda utan supernyttiga?! Tomater är fullproppade med lykopen, innehåller även lutein, betakaroten och antioxidanter som har visat sig skydda oss från åldersrelaterade sjukdomar. Om du dessutom hettar upp tomaterna så blir de ännu mer nyttiga! Så tomatsås och varma tomatröror är mumma för kropp och själ!

Nu är det verkligen tomatsäsong och allt sker på en och samma gång men det är inte bara tomater. Jo men visst, nu är jag igång med soja gjord på svamp, en fin smaksättare utan gluten, laktos och sojabönor! Ni vet, när man har hittat något som man bara måste göra då och då, något som man längtar till? Hemmagjord soja på vamp från skogens skafferi är så för mig. Ett måste när det är svampsäsong om ni frågar mig. Det är lätt att göra små satser på 1 liter svamp även om det går att göra i stora mängder. Jag brukar dock göra flera små satser för att om någon blir dålig så är det en av dem som man kan kassera och inte allt på en gång. Så oftast blir det flera en liters burkar med svamp till denna hemmagjord soja.

Typiskt mig att påbörja något nytt som jag egentligen inte har tid med, jag börjar gräva ny rabatt till mina blåbär! Hugelbädd till mina amerikanska blåbär har i och för sig stått på att göra listan redan sedan i våras men jag hade ju kanske inte behövt göra det i slutet av september när jag har fullt upp med annat. Dock visar det sig att jag gör färdigt det hela i oktober och det blir riktigt bra. Jag har skurit bort markduken och grävt ur lite jord för att fylla på med gamla vedträn. Jag har också lövkompost i säckar från förra året och förrförra året som ska landa i hugelbäddarna. Det blir mumma för blåbären. Eftersom jag inte har så mycket egentillverkad surjord så kommer jag fylla på med köpt surjord till mina blåbär då de vill ha surare jord tillsammans med torv. Amerikanska blåbär som inte ska växlas med vanliga blåbär vill ha en väldränerad jord rik på organiskt material och med lågt pHvärde på 4,5–5,5.

Frysta tomater på 3 olika sätt

Hemmagjord svampsoja

Hügelbädd till mina amerikanska blåbär

Oktober

Nu skördar jag alla vindruvor som jag har i Oasen. Alla som hittills inte har blivit uppätna. För det är faktiskt så att det har varit ett galet bra vindruveår i Oasen och stocken har leveraret över förväntan. Tidigare år har jag gjort gelé men jag har kommit fram till att jag inte gillar gelé och sylta till så mycket så jag har slutat med det. Det betyder att jag behöver fundera på vad jag faktiskt gillar och det blev ganska enkelt, nämligen 3 saker. Jag gillar vin, druvjos och russin! Eftersom det här är inte direkt några druvor för vin så blir det inte vin. Inte blir det heller druvjos den här gången men det blir russin eftersom jag har en fräsig torkugn. Tänker att det blir goda sockersöta russin för de har faktiskt fått hänga kvar in i det längsta för att öka sockermängden.

Glädjehuset töms under en helg på alla tomater som fanns kvar och sedan på all växtlighet! Det är ett gediget pass för kroppen att tömma kretsloppshuset på all växtlighet. Likaså att tömma 2/3 delar av myllan som finns i växthuset för att fylla på med ny kutterspån inför vintern och hönsens inträdande. Det är det som händer i slutet av oktobers helger, tömma, tömma, fylla och sedan flytta in hönsen.

I oktober händer också flera roliga saker som tål att uppmärksammas. Jag är med i Trädgårdstrollets Trädgårdspodd och pratar om mitt favoritämne, TOMATER! Så klart! Vi pratar inte bara tomater utan också om specifikt tetra-cis-tomater, om att odla tomater, om att ÄTA tomater, lite Gläjdehuset och mina odlingshyllor. Och så kör jag en ”rant” om att det finns mycket åsikter om hur man ska odla eller vilken pryl man måste ha för att odla. Anyway, 1 h med tomatsnack!

Så himla roligt att få vara med i podden och jag borde verkligen tacka oftare till liknande projekt och inbjudningar. Är ju lite snål med mitt deltagande både för att jag konstigt nog, blir lite blyg men också för att det tar tid, ja oftast mycket mer tid än själva medverkandet. Men tokroligt är det! Länk längre ner om du vill lyssna!

En annan rolig sak är jag blir utsedd till en av 2021 ÅRS KVINNLIGA TRÄDGÅRDSINSPIRATÖRER! Wow! Tänk att bli utsedd till vara en del av alla skickliga, fantastiska underbara kvinnliga trädgårdsinspiratörer 2021! Så glad och blir faktiskt lite rörd. Tillsammans med många kända namn  och trädgårdsproffs så som Lena Israelsson, Marie Mandelmann, Sara Bäckmo, Victoria Skoglund, Eva Robilde, Bella Linde och många fler får jag vara med som inspiratör! Känns SÅ himla roligt med tanke på att det är min bisyssla att berätta om allt jag gör. 

Det är för tredje året som Jenny Rydebrink, som driver Gardenize listar ”ett antal coola och inspirerande kvinliga trädgårsprofiler som alla på olika sätt sprider kunskap om växter, trädgård och odling.” 

”Johnna har sedan 2009 drivit bloggen Bondjäntan Odlar där du kan följa Johnnas odlingar, allt från huret till vadet. Läs om köksträdgården, odling i odlingstunnel året runt och om kretsloppshuset ”Glädjehuset” med höns och tomater.”

Podd: Om tetra cis-lykopentomater med Trädgårdstrollet och Bondjäntan

2021 års kvinnliga trädgårdsinspiratörer

November

I november fortsätter jag med att konservera tomater till vinterförrådet. Nu står det tomatkonserver i skafferiet och väntar på goda middagar.

På kortsidan av odlingstunneln har jag ställt en soptunna ämnad för bokashi och jordfabrik. Jag känner mig smått genialisk när jag kom på detta med soptunna och nu förverkligas det. Jag skulle också kunna ställa den inne i odlingstunneln och då skulle den vara skyddad för snön så vi får se om den får stå kvar eller flyttas. Jag har borrat hål runt hela soptunnan. Det är bra om tunnan har hål för att skapa syre inne i tunnan då jordfabrik behöver syre för att omvandla matreseterna till jord. 

Du kan fermentera det mesta av trädgårdsavfallet med bra resultat, löv, gräsklipp med mera. Hästbajs, hö annat som blir mums filibaba för jorden kan du också fermentera. Det enda du behöver tänka på är hur du ska få det syrefattigt vid fermenteringen. Först ska det vara syrefattigt vid fermenteringen och sedan behövs syret. 

Det städa i trädgården och jag försöker samla löv som finns i grusgångarna i säckar och får faktiskt hjälp av mina vuxna barn att kratta men även i att ställa undan trädgårdsmöbler och krukor som finns överallt. Vi delar upp det i två helger för att hinna och orka med allt och den andra helgen blir i december.

Jag förbereder vitlöksbädden med att rensa och sedan med att gräva ner 3 bokashihinkar! Två veckor senare planterar jag vitlöken ner i bädden och täcker med jord och ett täcke av löv! Det är lite svårt att hinna med men det är nog första gången på länge som jag hinner med vitlöken november och känner mig nöjd.

Vad gör jag med bokashi i vinter?

Skapa lövmull på olika sätt

Så här planterar jag vitlök

December

I december fortsätter jag att städa utomhus och en helgdag är det supermysigt utomhus, solen skiner och jag bär de sista krukorna till förvaring och städar på altanen. Försöker samla ihop lite till av löven som finns överallt och tänker för mig själv att jag är rik på löv…

Det är faktiskt så att jag vill gärna vara inomhus i December och hittar på nya projekt att göra. Jag fortsätter med min ”lilla köksrenovering”. Efter lite funderingar åker jag och köper nya bänkskivor och började göra OM… Det blev tunga stora ekskivor som jag betsar mörka och jag känner mig sååå nöjd med köksön som blir nu också ett ”barhäng” och inte bara en arbetsplats. Man har verkligen olika perioder i livet och vad man vill fokusera på.

Nu börjar jag också planera lite smått om vilka tomater jag ska så nästa år och tittar till mina vintertomater som ligger i köket på olika fat. I år har jag inte så många hängandes och de jag hade har jag ätit upp! Nu räknar jag ner… tar det lite lugnt och försöker hitta ny kraft. Jag går på sparlåga och sänker hastigheten något och så kommer jag igen med full energi!

Mina hållbara favoriter  – vintertomater

Med det tackar jag för 2021 och ser fram emot 2022 och allt vad det kan ge!

Jag hoppas att ni vill följa med på 2022 och alla mina hyss och gillar det jag skriver om.

Nytt för i år blir en följetång i form av ”veckorapportering” och olika betraktelser eller reflektioner om vår värld i en specifik artikelserie på 52 veckor förutom specifika inlägg om trädgård, odling och mat. Veckorapporteringen handlar lite mer om att komma närmare i hur jag planerar och tänker, vad jag gör och resultat av det jag gör. Kanske en och annan predikan om hållbarhet, jord och gödsel också.

Den som vill se fler bilder hittar dem både på face book och Instagram!

Allt gott och Gott Nytt 2022!

/Johnna aka Bondjäntan

Bondjäntepraktikan v 1
Årskrönika, året som gick.... [del 1]