Bokashi, Biokol och Bakterier

30 mars, 2019

Stefans Lilla Svarta Här om dagen var jag med maken på realesefest för Stefan Sundströms nya bok Stefans Lilla Svarta – Bokashi, Biokol och Bakterier på Fotografiska. Jeanette Andersson har fotat bilderna precis som i Stefans tidigare böcker i serien. Och vilka bilder! Jag tycker nog att det är den vackraste boken, bilderna är talande…

Läs mer

Omvandla ditt köksavfall till nyttig jord – med Bokashi!

30 mars, 2019

Fermentera köksavfallet Du kan kompostera ditt matavfall på ett himla fiffigt sätt, inomhus och utan en hemsk lukt. Du kan kompostera med Bokashi-metoden eller som jag brukar säga, Bokasha. Du jäser ditt köksavfall genom att hålla behållaren syrefri och tillsätter effektiva mikroorganismer när du komposterar med Bokashi. Med denna komposteringsmetod binds kolet i komposten upp…

Läs mer

Odla din jord – ett sätt att värna om köksträdgården!

16 mars, 2019

Direktkompostering Många ser nog mina växthögar som skräphögar och kanske vill till och med tillrättavisa mig med att det samlas skadedjur och ohyra vid förmultna växter. Själv älskar jag mina växthögar som jag har i mina odlingar. Det är så nära direktkompostering som en kan komma och jorden mår så himla bra av det. Och jag…

Läs mer

En köksträdgård för många pollinerare!

10 mars, 2019

Blommor i köksträdgården I år ska jag ”go bananas” med sommarblommor i köksträdgården! Förutom att det blir väldigt trevligt med blommor bland grönsakerna så lockar det pollinerar till köksträdgården. Win-win utan tvekan. Med tanke på alla larmrapporter om att bin och insekter dör bör vi verkligen ge goda förutsättningar till återhämtning i insektsfaunan. Kan du…

Läs mer

En fröodlare berättar!

22 januari, 2019
gråärtor

Nu ska ni få träffa Agneta Magnusson, en fröodlande kultur- och naturvetare i Leksand! Jag har ställt några frågor till hennes eftersom jag funderar en heldel på det här med kulturarvsfrön och odling, hållbarhet och odling samt mångfalden. Agneta, vem är du och vad sysslar du med? Efter ett långt yrkesliv på Skansen i Stockholm –…

Läs mer

Varför odla kulturarvsorter och ekofrön?

20 januari, 2019

Jag får ofta frågorna om VARFÖR jag odlar kulturarvssorter och ekofrön samt VARIFRÅN köper jag kulturarvssorter och ekofrön? Det finns många gånger ganska trista argument om att det skulle vara onödigt och ointressant och som ni säkert har gissat håller jag inte med sådant nonsens. På frågan om VARIFRÅN köper jag mina fröer kommer jag…

Läs mer

Odla egna grönsaker!

12 januari, 2019

Jag får ibland frågan om det är värt att odla egna grönsaker och framför allt egna tomater? Affärerna är ju fyllda med grönsaker, vanlig och ovanliga. Mitt i vintern hittar en jordgubbar, finaste meloner och kanske den krispigaste isbergssalladen i välsorterade matvaruaffärer. Det finns olika sorters sallad på påse, färdiga salladsmix som är till att…

Läs mer

Gröna julkappar i sista minuten!

16 december, 2018

Konsumtions-hierarkin Ulrika Freya Neldorin har skapat ett alster som heter Konsumtions-hierarkin och jag gillar den skarpt.  Jag tänkte använda mig av den och tipsa lite om GRÖNA JULKLAPPAR!  Vi börjar uppifrån och går ner i denna triangel i skepnad av en gran, det vi ska göra minst är på toppen och det vi ska göra mer…

Läs mer

Säsong för sticklingar?

15 september, 2018

Om du googlar eller läser i trädgårdsböcker om att ta sticklingar på buskar så rekommenderas sommar eller vinter. Men om man inte hann med i somras eller inte vill vänta till vinter, då undrar jag, vad som händer om jag vill ta sticklingar nu på hösten? Jag har tre växter som jag vill föröka och…

Läs mer