Bokashivatten – så bra!

6 juni, 2019

  Bokashivatten För knappt tre veckor sedan skulle jag tömma min bokashink som hade stått på vänt och jag skulle bara tappa den på gödningsvatten som brukar bli innan jag tömde hinken. Till min glädje fick jag ut många fler deciliter än jag brukar få och troligen berodde det på både kylskåpsrens och att den…

Läs mer

Minimera vattenförbrukning med en vattenförsörjningsplan

8 maj, 2019

Vattenförsörjning I tre temadelar kommer jag skriva om hur jag ska försöka ta mig an problemet torr och varm sommar. Förra inlägget handlade om hur jag ska skörda regnvatten OM det skulle komma något regn. Trodde aldrig att jag skulle tänka att vi i Sverige behövde bekymra oss om grundvattennivåer och hur vi ska hushålla med…

Läs mer

Skörda regnvatten

7 maj, 2019

Att skörda regnvatten kan bli ett spännande projekt som kan leda till oanade kunskaper. Det är spännande och intressant att leta information om vad man kan göra, hur man kan göra och fundera fram olika lösningar. Att våga utmana sig själv och sina tankar om vad som är möjligt. Om du bygger nytt hus med…

Läs mer

Bokashi, Biokol och Bakterier

30 mars, 2019

Stefans Lilla Svarta Här om dagen var jag med maken på realesefest för Stefan Sundströms nya bok Stefans Lilla Svarta – Bokashi, Biokol och Bakterier på Fotografiska. Jeanette Andersson har fotat bilderna precis som i Stefans tidigare böcker i serien. Och vilka bilder! Jag tycker nog att det är den vackraste boken, bilderna är talande…

Läs mer

Omvandla ditt köksavfall till nyttig jord – med Bokashi!

30 mars, 2019

Fermentera köksavfallet Du kan kompostera ditt matavfall på ett himla fiffigt sätt, inomhus och utan en hemsk lukt. Du kan kompostera med Bokashi-metoden eller som jag brukar säga, Bokasha. Du jäser ditt köksavfall genom att hålla behållaren syrefri och tillsätter effektiva mikroorganismer när du komposterar med Bokashi. Med denna komposteringsmetod binds kolet i komposten upp…

Läs mer

Odla din jord – ett sätt att värna om köksträdgården!

16 mars, 2019

Direktkompostering Många ser nog mina växthögar som skräphögar och kanske vill till och med tillrättavisa mig med att det samlas skadedjur och ohyra vid förmultna växter. Själv älskar jag mina växthögar som jag har i mina odlingar. Det är så nära direktkompostering som en kan komma och jorden mår så himla bra av det. Och jag…

Läs mer

En köksträdgård för många pollinerare!

10 mars, 2019

Blommor i köksträdgården I år ska jag ”go bananas” med sommarblommor i köksträdgården! Förutom att det blir väldigt trevligt med blommor bland grönsakerna så lockar det pollinerar till köksträdgården. Win-win utan tvekan. Med tanke på alla larmrapporter om att bin och insekter dör bör vi verkligen ge goda förutsättningar till återhämtning i insektsfaunan. Kan du…

Läs mer

En fröodlare berättar!

22 januari, 2019
gråärtor

Nu ska ni få träffa Agneta Magnusson, en fröodlande kultur- och naturvetare i Leksand! Jag har ställt några frågor till hennes eftersom jag funderar en heldel på det här med kulturarvsfrön och odling, hållbarhet och odling samt mångfalden. Agneta, vem är du och vad sysslar du med? Efter ett långt yrkesliv på Skansen i Stockholm –…

Läs mer

Varför odla kulturarvsorter och ekofrön?

20 januari, 2019

Jag får ofta frågorna om VARFÖR jag odlar kulturarvssorter och ekofrön samt VARIFRÅN köper jag kulturarvssorter och ekofrön? Det finns många gånger ganska trista argument om att det skulle vara onödigt och ointressant och som ni säkert har gissat håller jag inte med sådant nonsens. På frågan om VARIFRÅN köper jag mina fröer kommer jag…

Läs mer

Odla egna grönsaker!

12 januari, 2019

Jag får ibland frågan om det är värt att odla egna grönsaker och framför allt egna tomater? Affärerna är ju fyllda med grönsaker, vanlig och ovanliga. Mitt i vintern hittar en jordgubbar, finaste meloner och kanske den krispigaste isbergssalladen i välsorterade matvaruaffärer. Det finns olika sorters sallad på påse, färdiga salladsmix som är till att…

Läs mer